Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan'ın gelecek yılın başından itibaren Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceğini belirterek, "Bu dönemin de esasen Türkiye- Bulgaristan-Avrupa Birliği ilişkileri için de önemli bir dönem olacağını düşünüyoruz." dedi.

        Başbakan Yıldırım ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

        Yıldırım, konuk Başbakan Borisov ve beraberindeki heyeti Başbakanlık'ta ağırlamaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

        Bulgaristan'da seçimlerin yapıldığını ve sonrasında da koalisyon olarak Borisov'un hükümeti kurduğunu anımsatan Yıldırım, yeni hükümete başarılar diledi.

        Başbakan Yıldırım, Türkiye'de de halk oylamasının yapıldığını, 16 Nisan'da sonuçlandığını ve Türkiye'de yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edildiğini aktardı.

        Artık seçimlerin geride kaldığını, iki komşu ve dost ülke olarak bundan böyle ilişkileri her anlamda daha da geliştirmek ve ileriye götürmek için birlikte çalışılması gerektiğine işaret eden Yıldırım, bu ziyaretin bir amacının bir yandan Bulgaristan-Türkiye arasındaki ikili ilişkileri geliştirmeye yönelik, diğer yandan da ortak sınır Karadeniz'in, bölge ülkelerin refahı için daha etkin şekilde kullanılmasının yollarını aramak olduğunu kaydetti.

        Başbakan Yıldırım, gerçekleştirdikleri görüşmelerde özellikle Bulgaristan ile ilişkileri her yönüyle ele alma fırsatı bulduklarını vurgulayarak, ikili ilişkilerin iyi komşuluk, karşılıklı samimiyet temelinde daha ileriye taşımanın yollarını konuştuklarını aktardı.

        - "Gerçek bir dost olduğunuzu gösterdiniz, bunun için teşekkür ediyorum"

        Geçen yıl Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığına değinen Yıldırım, "Bu darbe girişiminden sonra bazı Avrupa ülkelerinin belirsiz tutumuna, suskun davranmalarına karşın Bulgaristan'da siz açıkça bu darbeyi kınadınız, kınamakla da kalmadınız kısa sürede de Türkiye'ye geldiniz, bizimle, halkımızla dayanışma içerisinde olduğunuzu gösterdiniz. Gerçek bir dost olduğunuzu gösterdiniz, bunun için teşekkür ediyorum. Ayrıca bu darbenin arkasında olan terör örgütünün de Bulgaristan'da faaliyetlerinin sınırlandırılması, hatta yok edilmesi konusundaki tutumunuzu da biliyoruz. Bunu da takdir ediyoruz." diye konuştu.

        Başbakan Yıldırım, Bulgaristan ve Türkiye'nin tarihi ilişkileri bulunan iki komşu olduğunu anımsatarak, tarihe bakıldığında iki ülke arasında birçok ortak yönlerin, kültürel değerlerin bulunduğunu ifade etti.

        Yıldırım, şöyle devam etti:

        "Türkiye'de yaşayan Bulgaristan kökenli soydaşlarımız var, Bulgaristan'da yaşayan yine Türk kökenli soydaşlarımız var. Bunlar iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için her ikimizin de ilişkilerimizi sağlamlaştıran önemli unsurlardır. Dolaysıyla bu ilişkilerimizin zenginliğini oluşturuyor. Sizin geçmiş yıllarda orada yaşayan soydaşlarımıza karşı gösterdiğiniz samimi ve dostça tutum onların takdirini kazanmıştır. Aynı zamanda aşırı uçların ve akımların da faaliyetlerini bir ölçüde sınırlandırmıştır. Bundan böyle ilişkilerimizde geçmişte geçici dönemlerde yaşanan bazı olumsuzlukları bir kenara bırakıp, bundan sonra bir yandan Avrupa Birliği entegrasyonu diğer yandan da NATO içerisindeki müttefikliğimizin getirdiği güçle çok daha güzel projelere, işlere birlikte imza atabiliriz."

        - Türkiye-AB ilişkileri

        Bulgaristan'ın gelecek yılın başından itibaren Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceğine dikkati çeken Yıldırım, "Bu dönemin esasen Türkiye-Bulgaristan-Avrupa Birliği ilişkileri için de önemli bir dönem olacağını düşünüyoruz. Sizin dönem başkanlığınızda özellikle geçen yıl başladığımız ama devamını getiremediğimiz AB ile mülteciler, vize serbestliği, geri kabul konularıyla mültecilere yardım konusundaki anlaşmanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesi ve AB-Türkiye yakınlaşmasının sağlanması adına bugüne kadar yaptığınız girişimler ve katkıların bundan sonra da devam edeceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

        Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği süreci öncesi müşterek projelerin olduğunu belirten Yıldırım, bunların Bulgaristan ve Türkiye tarafından sınır illerinde gerçekleştirilmesine yönelik daha yakın çalışılmasının gerektiğini bildirdi.

        İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik ekonomi, ticaret, yatırım, enerji alanlarının önemine değinen Yıldırım, "Türkiye'nin hızla büyüyen ekonomisi, yakın komşularımıza önemli fırsatlar sunuyor." diye konuştu.

        Başbakan Yıldırım, karayolu ağı iyileştirerek, hızlı tren bağlantıları kurularak, Türkiye ve Bulgaristan'ın paylaştığı ortak transit koridorunun daha etkin hale getirilebileceğini kaydetti.

        Yıldırım, "İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin daha da artırılarak devam etmesinin bu alanda önemli fayda sağlayacağını ifade etmek isterim." dedi.

        Konuk başbakanın ziyaretinin önemine değinen Yıldırım, bunun Türkiye-Bulgaristan arasında yeni bir dönemin başlangıcı olacağına yönelik inancını ifade etti.

        Başbakan Yıldırım, Borisov'a Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde daha doğru, iyi anlaşılmasına yönelik gayretlerinden dolayı da teşekkür etti.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler