Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, "Şu anda AKİB olarak Katar'dan gelecek tüm talepleri yerine getirmeye hazırız." ifadesini kullandı.

        AKİB'e bağlı Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı da olan Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatının yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 artarak 2,8 milyar dolara çıktığını belirtti.

        İhracat artışında AKİB'in önemli rol oynadığını kaydeden Arslan, "AKİB, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatında geçen yılın ilk 5 aylık dönemindeki yüzde 16 olan payını, 101 milyon dolarlık ihracat artışıyla yüzde 19'a çıkarttı. 511 milyon dolar değerinde gerçekleşen ihracatla AKİB, 6 ihracatçı birliği arasında ihracatını en fazla artıran birlik oldu." ifade etti.

        Başarıdaki en büyük payın geçen yıla kıyasla 44 milyon dolarlık ihracat artışı yakalayan "bitkisel yağlar" ürün grubuna ait olduğunun altını çizen Arslan, AKİB'in yılın ilk 5 ayında 48 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, bu grubu bisküvi-gofret ve maya ürünlerinin takip ettiğini ve en fazla ihracat artışı tespit edilen ülkenin Irak olduğu bilgisini verdi.

        - 17 yeni pazarda ihracat

        Birliğin, yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla 17 yeni pazara ihracat gerçekleştirdiğini ve ihracat gerçekleştirilen toplam ülke sayısının 164'e ulaştığını aktaran Arslan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

        "Çok sayıda Arap ülkesinin diplomatik ilişkilerini kestiği ve ambargo başlattığı Katar'a yönelik krizin öncelikle bir an evvel çözüleceğini umut ediyoruz. Katar'dan gelecek talepleri karşılamak için anılan ülkeye gerçekleştirilecek ihracatımızın önündeki nakliye gibi mevcut engelleri üyelerimizle iş birliği içerisinde tespit ettik ve bakanlıklarımız nezdinde girişimlerde bulunduk. Şu anda AKİB olarak Katar'dan gelecek tüm talepleri yerine getirmeye hazırız."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler