Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZİANTEP (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğünün son 10 yılda 4 bin 500'den fazla eseri yenide restore ederek insanlığın hizmetine sunduğunu belirtti.

        Kaynak, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğünce onarımı tamamlanan Kurtuluş Camisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gaziantep'in aynı zamanda bir kültür mozaiğinin de parçası olduğunu gösteren bu eserin yeniden ibadete açılmasının önemini bildirdi.

        "Vakıflar Genel Müdürlüğümüz son 10 yılda 4 bin 500'den fazla eseri yenide restore ederek insanlığın hizmetine sundu." diyen Kaynak, iktidar olarak vakıf eserlerinin onarımı noktasında söyleyecek çok şeyleri olduğunu aktardı.

        Vakıflar Genel Müdürlüğünün sadece camileri değil onun dışındaki tarihi ve kültürel bütün varlıkları yeniden imar, ihya ve restore eden bir anlayışla çalıştığını vurgulayan Kaynak, Kurtuluş Camisi'nin hikayesini dinlerken Balkanlarda, Manastır'da açılışına gittiği Haydar Kadı Camisi'nin aklına geldiğini anlattı.

        Kaynak, Kurtuluş Camisi'nin Gaziantepte o tarihte yaşayan Ermeni vatandaşların ibadethanesi olduğunu ve daha sonra cezaevine dönüştürüldüğünü belirterek, "Sonra Allah bu günleri nasip etti. Haydar Kadı Camisi de aynı şeyi yaşadı. Osmanlı, Balkanlardan çekildikten sonra Haydar Kadı Camisi önce kapatılmış, sonra bira deposu olmuş. Sonra da bisiklet tamirhanesi... Balkanların en güzel camilerinden birini Vakıflar Genel Müdürlüğümüz yeniden ibadete açtı." dedi.

        Boşnaklara karşı yapılan insanlık dışı soykırım esnasında bütün ibadethanelerin de nasibini aldığına işaret eden Kaynak, geçen ay Foça'da yok edilen Hünkar Camisi'nin ibadete açılışını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

        Yeni Foça'da Alaca Camisi'nin de inşaatının yapıldığına değinen Kaynak, bu caminin tamamen temellerine kadar yok edilmiş bir cami olduğunu belirterek, "O camiyi Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Foça'da yeniden hayata geçiriyor." dedi.

        Veysi Kaynak, Mostar'da büyük katedralin de savaşta tahrip edildiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin, Amerika'nın, başka ülkelerin destekleriyle katedralin aşağı yukarı meydana çıkartıldığını bildirdi.

        Kaynak, şu görüşlere yer verdi:

        "Giriş kapısının TİKA tarafından yapılmasını arzu ettiklerini söylediler. Ona da 'peki' dedik. Biz Osmanlı bakiyesi topraklarda camiyi, kilisiyi, havrayı hep bir arada gördük. İslam halifesinin yaşadığı İstanbul'da dünyanın en büyük diğer dinlere mensup ibadethaneleri de yer alıyor. O yüzden Vakıflar Genel Müdürlüğümüz sadece camileri değil, onun dışında diğer dinlere mensup olanların ibadethanelerini restore ediyor.

        Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Edirne'de 2. Abdulhamit Han cennet mekan tarafından yaptırılan Avrupa'nın en büyük sinegogunu restore ettirdi. 15-20 gün önce beraber orada Türkiye'deki Musevi cemaatinin yetkilileriyle bir araya geldik. Gökçeada'da Ermeni Rum Ortodoks Kilisesi, Hatay İskenderun Süryani Ortodoks Kilisesi. Ayvalık'ta Cumba'da kilise, Antep'imizde Şahinbey Havrası'nı, bunların tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından yeniden insanlığın hizmetine sunulmuştur."

        Vakıflar Genel Müdürlüğünün sadece camilerle, restorasyonlarla ilgilenmediğini vurgulayan Kaynak, kendi üzerine yüklenen görevler dolayısıyla muhatap ülkelerin de izin verdiği ölçüde başkaca da işler yaptığını belirtti.

        Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğünün bugün iki önemli üniversiteye sahip olduğuna değinerek, "Bunlar, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Bezmi Alem Vakıf Üniversitesidir. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün bu üniversiteleri, Allah'a hamd olsun ki mezunlar vermeye başladı. Haftaya Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitemizin mezuniyet törenini takip edeceğiz. 10 Temmuz'da da ilk kez Bezmi Alem Üniversitemizin yetiştirdiği doktorlarımızın mezuniyet törenine katılacağız." dedi.

        - Vakıflar Genel Müdürlüğü kendi bilim kurulunu oluşturacak

        Başbakan Yardımcısı Kaynak, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Vakıflar Genel Müdürlüğümüz yarın Gazze'deki Müslüman kardeşlerimize 50 bin gıda kolisi gönderiyor. Yarın Mersin'den onu yolcu edeceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün son 10 yılda ulaştığı seviye bizleri mutlu etmektedir. Ancak bir kısım aşmamız gereken sorunlar var. Yapıyı gördüğümüzde bazen beğenmediğimiz, eksik bulduğumuz restorasyonlar, tamiratlar, tadilatlar görebilirsiniz. Kültür Varlıkları Kurulunun izin verdiği proje kapsamında yapılmaktadır. Ulaşmış olduğu çağ itibariyle Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bundan sonra kendi bilim kurulunu da oluşturarak kendi işlerini, projelerini yapmaları ve o projenin o kuruldan onaylanmasına gayret edeceğiz. Vakıflar Genel müdürlüğümüz için en önemlileri bu, hedeflerimizden bir tanesidir."

        Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğünün sahip olduğu ve faizsiz bankacılık için insanlığın hizmetine sunduğu Vakıf Katılım Bankasının büyümesini, güçlenmesini bu dönemde gerçekleştirip hayata geçireceklerini belirtti.

        Gaziantep'in bölgedeki, Türkiye'deki öneminin çok büyük olduğunu vurgulayan Kaynak, "Bu eserler, turizmin odağı haline gelmiş Gaziantepimize çok büyük katkılar sağlayacaktır." dedi.

        Kaynak, 1048'de ilk vakfın tesis edildiği Anadolu'da insanların vakfedilen bu eserlere sahip çıkacağını ve gelecek nesilere aktaracağını kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler