Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan Side Antik Kenti'ndeki Anıtsal Çeşme'de restorasyon ve konservasyon çalışmaları yeniden başlatılacak.

        Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Side Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu.

        İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karabayram, Side Antik Kenti içinde bulunan M.S 2'nci yüzyıldan kalma Anıtsal Çeşme'de 2004 yılından bu yana belirli aralıklarla restorasyon ve onarım çalışmaları yapıldığını anımsattı.

        Anıtsal Çeşme'nin restorasyonunun yüzde 20'sinin tamamlandığını kaydeden Karabayram, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun himayesinde Anıtsal Çeşme'nin restorasyonu için ödenek sağlandığını, restorasyon ihalesinin gelecek günlerde gerçekleştirileceğini bildirdi.

        Karabayram, alanda büyük taş blokların bulunduğunu, önceki yıllardan beri bu bloklara tek tek numara verilerek belgelendiğini ifade ederek, blokların ve ön taraftaki kemer yapısının üst sütunlara yerleştirilmesi ile Anıtsal Çeşme'nin algılanabilir konservasyonunun tamamlanmasının planlandığını dile getirdi.

        - Algılabilir konservasyonu yapılacak

        Çeşmenin hemen arka kısmındaki toprak katmanın arkasında yeni blokların bulunabileceği şüphesinin kuvvetli olduğunu dile getiren Karabayram, şöyle konuştu:

        "Kazılar bize bu yeni blokları verecek. İnşallah çeşmeyi tamamlanabilir, olmasa da algılanabilir hale getireceğiz. Bu tel örgü görüntüsünden kurtararak ve tamamen turistin alana girebileceği, ziyaret edebileceği bir çeşme haline getireceğiz. Sadece şu anda ihale aşamasında olduğumuz için restorasyon için ayrılan ödeneği söylememiz çok uygun değil ama toplam bütçe olarak Side bölgesine yaklaşık bir 12 milyon liralık ödenek aktarıldı. Bütün Side'ye ve Side anıt yapılarına. Şu anda çalışmalarımız en hızlı şekilde devam ediyor."

        Karabayram, 2018-2019 gibi Anıtsal Çeşme'nin restorasyon çalışmalarının bitmiş olacağını anlatarak, "Side Kazı Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı önderliğinde bilimsel bir heyet kuruldu. Bu heyetin görüşleri doğrultusunda, anıtsal çeşmenin algılanabilir bir şekilde planlaması ve konservasyonu yapılacak. Antalyamıza hayırlı olsun." ifadesini kullandı.

        - Çeşmenin kopyasının Roma'da yapıldığı iddiaları

        Çeşmenin önündeki havuz sisteminin de orijinal dokusuyla kazandırılmasının planlandığını anlatan Karabayram, Side'nin hemen giriş kapısı bölümünde yer alan kale kapısı girişinin 1928-1930'lardan bugüne asfalta mahkum edildiğini ve bu asfaltın kaldırılarak bu alanın komple elden geçirileceğini söyledi.

        Karabayram, Ord. Prof. Dr. Arif Mansel'in Anıtsal Çeşme'nin bir kopyasının İtalya'da yaptırıldığını söylediğini anımsatarak, "Tabii bu bir tartışma konusuydu ama bunun içinde bir çalışma yapıyoruz. Acaba İtalyanlar bizim çeşmemizin bir kopyasını Roma'da buradaki çeşmeden etkilenerek mi yaptılar? Bu da tabii muallakta bir konu ama sanat tarihçileriyle bu konuyu da değerlendiriyoruz. Çünkü Arif Mansel hocamız çok kıymetli bir hocamızdı. Değersel cümleleri vardı bizim için. Bu cümlelerin de önemi var." sözlerine yer verdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler