Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 39'u tutuklu, 4'ü tutuksuz, 29'u firari 72 sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmada, tutuklu sanıklar, avukatları ile sanık yakınları yer aldı.

        Duruşmanın üçüncü gününde sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi.

        Tutuklu sanık Osman Baysal savunmasında, 2011-2012 yıllarında vergi dairesinin iş yerlerinde pos cihazının zorunlu hale getirmesiyle birlikte Bank Asya'dan pos cihazı aldığını söyledi.

        Katılım hesabı olmadığını belirten Baysal, "Sadece ticari hesabım vardır. Pos cihazı kampanyası diğer bankalardan daha cazip olduğu için Bank Asya'dan aldım. İşlerini yaptığım birkaç şirket ödemelerini Bank Asya'dan yapıyorlardı." dedi.

        Baysal, 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gittiğini, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü lideri terörist başı Fetullah Gülen'i ziyaret ettiğini belirterek, "Pensilvanya'ya protokol heyeti ağırlıklı olarak gittik. ABD'nin Kentucky eyaletinden, kara yolu ile yolculuk yaptık. 2 saat kaldık. İddianamede yer alan tutuklu sanıklardan Halil İbrahim Ocak ve Metin Sert, bu ziyarete katılmamıştı." ifadelerini kullandı.

        Baysal, Pensilvanya'ya yapılan bu ziyaretin 2012 yılında Sevgililer Gününe denk gelmesi hasebiyle ulusal ve yerel basında yer aldığını ileri sürdü.

        Tutuklu sanık Ömer Özsoy da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Sakarya Girişimci Sanayici İş Adamları Derneği'ne (SAGİAD) 2012'de üye olduğunu söyledi.

        SAGİAD üyesi olan ve olmayan iş adamları ile yurt içi gezilerine katıldığını belirten Özsoy, "Üyelikten çıkmak için uğraştım. Dernek binasına gittiğimde dernek binası bomboştu." şeklinde savunma yaptı.

        Özsoy, Bank Asya'ya talimatla para yatırdığı iddiasına ilişkin, Bank Asya'da katılım ve yatırım hesabının olmadığını ifade ederek, "Kızımı Fatih Koleji'ne kayıt yaptırdım. Okuldaki yetkililer Bank Asya'ya ait kredi kartının, okul taksitlerini daha fazla arttırabileceklerini söylediler. Ben de bu bankadan kredi kartı aldım.Talimatla para yatırmadım."şeklinde konuştu.

        Sanıklardan 6'sının daha savunmasını alan mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi.

        -İddianameden

        Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 4 bölüm ve 959 sayfadan oluşan iddianamede, örgütün "himmet" yolu ile sağladığı gelirlerin, genel olarak mütevelli heyetleri vasıtasıyla toplandığı belirtilerek, "Örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden, sohbet toplantılarına düzenli olarak katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamaksızın itaat eden ve maddi gücü yerinde olan kimseler seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığı belirlenmiştir." denildi.

        Her üç mütevelli heyetinden bir mali heyet teşekkül edecek şekilde isimler seçildiği aktarılan iddianamede, "Mali heyetler yurt dışında bulunan örgüte ait yurt ve okulların yapımı için ihtiyaç duyulan paranın, hangi mütevelli heyetinden ne kadar toplanacağına karar vermektedir. Mali heyet toplantıları, dünyanın her yerinde salı günleri sabah namazından sonra gerçekleştirilmekte ve bu toplantılara mütevelli heyet sohbet hocalarının da katıldığı anlaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

        İddianamede, "üst mütevelli ve mütevelli heyeti, il, bölge, özel sektör imamları ve il imam yardımcıları"nın da arasında bulunduğu 72 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl altışar aydan onbeşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

        Ayrıca, iddianamede örgüt elebaşı Fetullah Gülen için "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler