Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KIRKLARELİ (AA) - Her yıl başka ülkede gerçekleşen Avrupa Birliği Bakanlığı'nın Ulusal Otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamındaki Avrupa İşbirliği Günü kutlamaları bu yıl Kırklareli'de gerçekleşti.

        Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Balkaya köyünde "Bisiklet, Yürüyüş ve Kano İle Sınır Ötesinde Doğal Yaşamı Keşfet" sloganı altında düzenlenen etkinliğe Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Selim Yenel, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Avrupa Birliği Bakanlığı Mali İşbirliği Başkanı Beyza Turan, Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı Genel Müdürü Maria Düzova, Haskova Valisi Stanislav Dechev, Bulgaristan'ın Türkiye Büyükelçisi Nadezhda Neynski, Hasköy Valisi Stanislav Dechev ve Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi katıldı.

        Yenel, burada yaptığı konuşmada, Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı ile doğanın korunması, sürdürülebilir turizm alanlarında iki ülke arasındaki sınır ötesi işbirliği kapasitenin arttırılması ve Avrupa bölgesel uyumuna katkı sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

        2012 yılından bu yana tüm Avrupa'da kutlanan Avrupa İşbirliği Günü etkinliği ile Avrupa'daki ülkeler arasında işbirliğinin arttığını ifade eden Yenel, etkinliğin Kırklareli'de düzenlenmesinden de mutluluk duyduğunu dile getirdi.

        2007-2013 dönemi için yaklaşık 32 milyon avroluk bütçe ile uygulanan Bulgaristan-Türkiye programının 2014-2020 döneminde de yaklaşık 30 milyon avroluk bir kaynak ile devam ettiğine işaret eden Yenel, şöyle devam etti:

        ''2014-2020 döneminde halihazırda 10 milyon avroluk tutarında 41 projeye destek verilen program kapsamındaki öncelikli alanlar çevre ve sürdürülebilir turizm olmuştur. Projenin ikinci teklif verme çağrısı duyurusunun 2017 yılının son çeyreğinde yapılması planlanmaktadır. AB ile ilişkilerimizde ülkemizi üyeliğe hazırlamak amacıyla kurulan yapılardan belki de en önemlilerinden birisi ve en somut olan Türkiye-Avrupa Birliği Mali İşbirliğidir. Bu programda doğayı korumak için atık yönetimi sel felaketi durumunda hazırlık ve müdahale için sınır ötesi işbirliği çevrenin korunması için ortak sınır ötesi girişimleri konu eden nice proje gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda bugünkü etkinlik yeri olarak doğal güzellikleri, kumlu plajları, temiz denizi, iki nehri ve el değmemiş ormanlarıyla ünlü Kıyıköy tercih edilmiştir. Kalımcıların bisiklet, kano gibi araçlar ve yürüyüş vasıtasıyla etkinlik alanını keşfedecek olması hem turistik bir faaliyet, hemde çevrenin korunmasına katkı sağlayacak bir eylem olmuştur. AB ile ilişkilerimiz çok yönlü olarak devam etmektedir. Zaman zaman sıkıntılarımız var ama başarıya da ihtiyacımız var. başarılarımızdan bir tanesi de bu sınır ötesi iş birliğidir. ''

        Kırklareli Valisi Orhan Çifti ise Kıyıköy'ün 2023 Turizm Strateji Planı kapsamında eko-turizm potansiyeli göz önünde bulundurularak 10 yeni merkezden biri olarak önerilmekte olduğunu vurguladı.

        Bu tür programların Kırklareli'de düzenlenmesinden mutluluk duyduklarını dile getiren Çiftçi, uluslararası iş birliği çalışmalarını da önemsediklerini aktardı.

        - Avrupa İşbirliği Günü'nün 6.'sı kutlanıyor

        Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de Avrupa İşbirliği Gününün her yıl başka bir ülkede kutlandığını bildirdi.

        Avrupa İşbirliği Günü'nün 6.'sının Türkiye'de kutlandığını dile getiren Berger, sınır ötesi iş birliğini önemsediklerini aktardı.

        Sınır ötesi iş birliğinin amacının sınır bölgelerindeki kültürel değişimlerin korunması ve zenginleştirilmesi olduğunu belirten Berger, ''Etkinlik, ortak sınır ötesi çalışmaların kazanımlarının kutlanmasını ve programın ana önceliği olan çevre koruma ve sürdürülebilir turizmin teşvik edilmesini amaçlamaktadır. Program sayesinde Bulgaristan ve Türkiye arasındaki sınır ötesi işbirliği kapasitesi güçlenecek, bu da Avrupa'da bölgesel uyuma katkı sağlayacaktır. Seyahatlerim esnasında bizzat görme imkanına sahip olduğum üzere, hem Türkiye hem de Bulgaristan kültür, tarih ve sanatsal uğraşılar bakımından muazzam bir zenginliğe sahiptir. Bölgenin güzelliğinin, kültürel zenginliğinin ve kendine özgü farklılıkları ve çeşitliliğinin gayet iyi farkındayım. Bu tür projelerin Türkiye ve Bulgaristan açısından önemli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

        Bulgaristan'ın Türkiye Büyükelçisi Nadejda Neynski ise Türkiye ve Bulgaristan arasındaki işbirliği çalışmalarının her geçen gün artmasından mutluluk duyduğunu vurguladı.

        Ortak güvenlik ve sürdürülebilir kalkınma ve diğer alanlardaki işbirliğinin artması açısından bu programın önemine değinen Neynski, programla iki ülkenin tecrübelerini birbirleriyle paylaştığını sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırklareli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırklareli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler