Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifasına ilişkin, "Yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen. Bu hafta sonunda doluyor süre, 10 günlük süre istifadan itibaren. 28 Eylül'de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplanacak, seçim yapacak, bir arkadaşımız görevi, boşalan koltuğu doldurmuş olacak. Muhtemelen ilçe belediye başkanı." dedi.

        Yıldırım, "FETÖ, PYD, YPG'ye ağır silah sevkıyatı, koruma krizi ve Zafer Çağlayan'ın tutuklanma kararı gibi konularda ABD ile yapılan görüşmelerde herhangi bir somut adım olacak mı?" sorusu üzerine, bu konuların görüşmelerde dile getirildiğini ve ABD Başkanı Donald Trump ve diğer yetkililere aktarıldığını söyledi.

        Gerçekleştirilen görüşmelerde süre sıkıntısından dolayı söz konusu konuların çok detaylı konuşulamadığını ifade eden Yıldırım, "ABD farklı bir ülke, karar mekanizmaları çok değişik. Fakat biz bu işin peşini bırakmayacağız. Korumalarla ilgili yapılan muamele, FETÖ'ye bakış açısı, NATO müttefikliğinden doğan yapılması gereken işlerin yapılmaması ve Suriye'de Türkiye'ye açıkça tehdit olan unsurlarla iş birliği gibi konular ABD'nin Türkiye'ye karşı bakışını yansıtıyor. Bunu görmezden gelemeyiz. Bunu dikkate alacağız. Buna göre de uyarılarımızı yapacağız. Duygusal hareket etmek yerine akıl ve izanla yanlışları ortaya koyup bu yanlışları düzeltme cihetine gitmemiz lazım." diye konuştu.

        - "İstifa tek taraflı bir iradedir"

        Yıldırım, Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifasına ilişkin bir soru üzerine, sosyal medyada çıkan "istifa ettirildi" gibi sözlerin niyet okuma olduğunu dile getirerek, istifanın tek taraflı bir irade olduğunu anımsattı.

        İstifayla ilgili Kadir Topbaş'ın zihninde ne olduğunun bilinemeyeceğini ifade eden Yıldırım, "Ben sonuca bakarım. Bunun en güzel cevabı Kadir Bey'dedir. Kadir Bey ile konuştum, istifadan önce de konuştum, istifa ettikten sonra da görüştük. Bana sadece istifa edeceği konusunda bilgi verdi." dedi.

        Yıldırım, Topbaş'ın yerine kimin geleceğine ilişkin bir soru üzerine, "Yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen. Bu hafta sonunda doluyor süre, 10 günlük süre istifadan itibaren. 28 Eylül'de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplanacak, seçim yapacak, bir arkadaşımız görevi, boşalan koltuğu doldurmuş olacak. Muhtemelen ilçe belediye başkanı" ifadesini kullandı.

        "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için sizin isminiz geçiyor, gerçekten var mı böyle bir durum?" sorusu üzerine Yıldırım, "Koltuk dolu, bizi nereye koyacaksınız? Bizim de burada iyi kötü işimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

        - "Hiçbir öğrenci sınavı sevmez ama sınav olmadan da öğrenme olmaz"

        Yıldırım, TEOG'un kaldırılması ve getirilecek yeni yönteme ilişkin bir soru üzerine, bu konunun bir milyon 200 bin öğrenci ve ailelerini ilgilendiren ciddi bir konu olduğuna işaret ederek, TEOG'un başından beri hep yanlış anlaşıldığını söyledi.

        TEOG'un bir sistem olmadığına dikkati çeken Yıldırım, "Burada bir sistem değişikliği yok. TEOG, ortaokul sona kadar, ara sınıflarda her sömestr, Ankara'nın gönderdiği ve öğretmenler tarafından bir sınavdır. Bunu niye yapıyor? Bu belirli üst kalitede okullar, hormonlu not vererek öğrenci hazırlayıp avantaj sağlamasın diye yapılmaya çalışılan bir şey. Bu zaman içerisinde 2013'ten beri bir yarışa döndü, özel kurslar, dershaneler... Çocuklar bunaldı." diye konuştu.

        Başbakan Yıldırım, TEOG kalkınca bütün öğrencilerin büyük bir sevinç yaşadığını anlatarak, şunları kaydetti:

        "Hiçbir öğrenci sınavı sevmez ama sınav olmadan da öğrenme olmaz. TEOG kalkıyor, bu sene uygulanmayacak. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı üç tane çözüm üretiyor. Bunların artıları, eksileri çalışılıyor. Sekizinci sınıf bittikten sonra liselere geçiliyor. Burada da fen lisesi, Anadolu lisesi, meslek lisesi, imam hatip lisesi gibi pek çok lise var. Birinci yöntem, her lisenin kendi sınavını yapması. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Burada ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi, yüzde 50'si belki toplam öğrencilerin. Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Bir, hiçbir şey aramayanlar var, adresi en yakın olan gidip kaydolacak. Bazı okullar diyebilir ki 'Ben ortaokul mezuniyet ortalaması arayacağım'. Bir de bazı okullar, kendi sınavını yapar, kendi sınavını yapar ama o sınavın mutlaka Bakanlığın gözetiminde olması lazım. Emniyet tedbirleri alınarak, soruların da hatta merkezden hazırlanarak sınavın yapılması. Tabii bunların hangisinin en isabetli olduğu konusu... Bakanlar Kuruluna gelecek uzmanlar sunumlarını yapacak. Birisinde karar kılacağız. Bir ay içerisinde olur."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler