Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kerkük'ü de dahil ederek tartışmalı bölgelerde düzenlediği referandum hakkında, "Kişisel hırsla ve koltuğu koruma sevdasıyla (IKBY Başkanı Mesut) Barzani, Kürtlerin geleceğini de riske atmıştır." dedi.

        Çavuşoğlu, 24 TV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

        Türkiye'nin artık IKBY'deki referandumdan sonra verilecek sözlere inanmayacağını belirterek, "Irak'ın toprak bütünlüğü içinde kalıp Irak'ı bölmeye çalışmazlarsa, bölge için tehdit oluşturmazlarsa niye bizim onlarla problemimiz olsun? Bizim Kürt kardeşlerimizle niye problemimiz olsun?" değerlendirmesinde bulundu.

        Çavuşoğlu, Türkiye'nin PKK ve YPG ile problemi bulunduğunu hatırlatarak, terör örgütü PKK'nın hedeflerinden birinin Barzani yönetimi olduğunu ve IKBY'nin zayıflaması durumunda ilk saldıranın da PKK olacağını ifade etti.

        PKK'nın Kuzey Irak'ta alan genişletmeye çalıştığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Özellikle Süleymaniye bölgesinde şehirlere, belli bölgelere inmiş durumdalar. Bizim Talabani yönetimine tepkimiz bundandır." diye konuştu.

        - "Olan Kürt kardeşlerimize olacak"

        Çavuşoğlu, Barzani yönetimine tüm bu tehditleri izah ettiğinin altını çizerek, "Hepsi saldıracaklar. Yine olan Kürt kardeşlerimize olacak." dedi.

        Türkiye'nin bugüne kadar Kürtlere hep sahip çıktığını vurgulayan Çavuşoğlu, "(Cumhurbaşkanı) Recep Tayyip Erdoğan'dan başka bu kadar sahip çıkan bir lider mi çıktı?" ifadelerini kullandı.

        Çavuşoğlu, Türkiye'nin sorununun Barzani yönetimiyle olduğunu ve oradaki Kürtlerle herhangi bir sorunu bulunmadığını belirterek, "Herhalde 'Yapmazsam, gitmezsem de benim için yıkım olacak' dedi. Bir risk aldı. Yani koltuğu kaybetme korkusu da vardı. Ben öyle gördüm bu süreçte." değerlendirmesinde bulundu.

        - "İsrail'in desteği tek başına yetmez"

        İsrail'in IKBY'ye desteğinin tek başına yetmeyeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Hiç kimsenin desteği yetmez. Kimse yarın sahip çıkmaz. Saddam kimyasal silah kullandığı zaman kim sahip çıktı? Kimse sahip çıkmadı? Yine peşmergeler geldi biz misafir ettik." diye konuştu.

        Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu konuda insanlığını yaptığını dile getirerek, ırkçı söylemlere ve Kürt düşmanlığı yapılmasına karşı olduğunu kaydetti.

        "Barzani yönetimi ciddi ekonomik kriz içerisine girdiği zaman ona yardım ettiysek, oradaki Kürt kardeşlerimiz bu ekonomik sıkıntıdan etkilenmesinler ve yokluk içinde ızdırap çekmesinler diye yardım ettik." ifadesini kullanan Çavuşoğlu, IKBY'deki referandumdan sonra ilişkilerin eskisi gibi olmayacağına işaret etti.

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye için Irak'ın toprak bütünlüğünün desteklenmesinin uluslararası bir yükümlülük olduğunu vurgulayarak, Irak sınırının bozulmasının Türkiye için güvenlik tehdidi anlamına geldiğini bildirdi.

        Türkiye'nin bu tür bir konu karşısında duyarsız kalamayacağını belirterek, "Ben buna duyarsız kalamam. Yani bugün buna duyarsız kal, yarın ona duyarsız kal. Ondan sonra geleceğimizi riske atalım. Olmaz." dedi.

        - "Rusya ile Suriye konusunda önemli aşamalar kaydettik"

        Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyarette ele alınacak konular arasında Suriye'nin temel bir başlık olduğuna dikkati çekerek, "Geçen sene Halep'ten bu yana Astana süreciyle beraber Rusya ile Suriye konusunda önemli aşamalar kaydettik." değerlendirmesinde bulundu.

        İdlib bölgesinde yer yer saldırıların olduğunu ve sivillerin bu saldırılarda hayatlarını kaybettiğini dile getiren Çavuşoğlu, Rusya'nın İran'la garantör ülke konumunda olduğunu ve bu saldırıların önlenmesi gerektiğini vurguladı.

        "Sivillerin yaşadığı yeri ya da ılımlı muhalefetin olduğu yerleri vurmak dürüstçe bir yaklaşım olmaz. Bunun da garantörü Rusya'dır." diye konuşan Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de ateşkesin sağlanması konusunda önemli mesafe kaydettiğini söyledi.

        - "Barzani, Kürtlerin geleceğini de riske attı"

        Çavuşoğlu, ziyaret kapsamında IKBY'de yapılan referandumun da ele alınacak konular arasında bulunduğunu belirterek, Rusya'nın da referanduma sıcak bakmadığını ve Kürtlerin Irak'ın sınır bütünlüğü içerisinde haklarının verilmesinden yana olduğunu kaydetti.

        "Kişisel hırsla ve koltuğu koruma sevdasıyla Barzani, Kürtlerin geleceğini de riske atmıştır." diyen Çavuşoğlu, ABD'nin de referanduma karşı durduğunu ve bu konudaki tutumunun oldukça net olduğunu dile getirdi.

        Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'nin Suriye ve İdlib konusundaki çabalarına karşı olmadığına ve değişik bölgelerde birlikte çalışmak istediğine dikkati çekerek, Türkiye'nin bu talebi değerlendirdiğini söyledi.

        Batı'nın Astana sürecini alternatif olarak gördüğü için bu süreçten rahatsızlık duyduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Ama biz onlara diyoruz ki Astana süreci ateşkesin tesis edilmesi ve ülke geneline yayılması bakımından önemli bir platform oldu. Siyasi çözümün platformu Cenevre'dir." ifadesini kullandı.

        Çavuşoğlu, İdlib konusunda Astana'da mutabakat sağlandığını belirterek, "İçeride Türkler, İdlib'in şu anda belirlenen sınırlarının doğusunda Ruslar ve İranlılar olacak. Dolayısıyla üç ülke burada çatışmasızlık bölgesinin garantörü olacak." dedi.

        - "CDU ve SPD kaybetti, AfD kazandı"

        Almanya'daki genel seçim sonuçlarına da değinen Çavuşoğlu, sonuçların kendisi için şaşırtıcı olmadığını ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) kaybettiğini, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin ise kazanan olduğunu kaydetti.

        Çavuşoğlu, aşırı sağcı AfD'nin neredeyse bütün partilerin tabanından oy aldığının altını çizerek, CDU ve SPD'nin seçimde kullandığı söylemlerle aşırı sağcı AfD partisinden bir farkının kalmadığını dile getirdi.

        Türkiye ile kavga etmenin altında yatanın “popülizm” olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, İslam karşıtlığının Erdoğan ve Türkiye karşıtlığıyla bütünleştiğini söyledi.

        Burada Avrupa’nın ve Almanya’nın durumu aşması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, seçim öncesinde yürütülen kampanyalara dikkati çekerek, “Sıkışınca hemen bir zemin kayması oluyor. Oysa (Almanya Başbakanı Angela) Merkel gibi bir liderin çok daha güçlü durması lazım çünkü Avrupa’da, ondan daha güçlü bir lider de şu anda fazla yok.” dedi.

        Çavuşoğlu, seçimin ardından Almanya’nın Türkiye ile ilişkilerinde eski düzene dönüp dönmeyeceği yönündeki soruya, “İnşallah dönerler. Dönmeleri de gerekiyor. Bunun bir faydası yok.” yanıtını verdi.

        Bakan Çavuşoğlu, seçimin ardından Almanya’da aklıselimin hakim olması halinde ikili ilişkilerin kolayca düzeleceğini vurguladı.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler