Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, milattan önce 3 bin ile 2 bin yıllarına tarihlenen Erken Bronz Çağı eseri Yortan Kabı'nı Türkiye'ye iade eden İngiliz vatandaşı Thelma Bishop ile Londra'daki Adam Partridge müzayede firmasının yetkilisi Jason Wood'u makamında kabul etti.

        Bakan Kurtulmuş, kabulde yaptığı açıklamada, Bishop ve Wood'u ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

        Yortan Kabı'nın Bishop ve Wood tarafından Türkiye'ye iade ediliş sürecini anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

        "Thelma hanım, 1960'lı yıllarda Türkiye'den iyi niyetle satın aldığı Yortan Kabı'nı, yaklaşık milattan önce 3 bin ve 2 binli yıllar arasına ait olduğu tahmin edilen çok değerli bir tarihi eseri, daha sonra İngiltere'de bir müzayede firmasından Jason bey vasıtasıyla Türkiye'ye iade etme kararı alıyor. Sağ olsunlar, hem kendilerinin bu iyi niyetli jesti hem müzayede firmasının, hukukçu arkadaşların gayretleriyle bu tarihi eser Türkiye'ye kazandırılmış oldu. Bu jestlerinden dolayı kendilerine müteşekkiriz. Türkiye'nin dostları olarak Türkiye'deki bu güzel tarihi eseri yeniden ait olduğu topraklara kazandırmış olmaları dolayısıyla duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyoruz."

        - "Hafiye gibi takip ediyoruz"

        Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Bakan Kurtulmuş, Türkiye'den kaçırılan eserlerin geri döndürülmesine yönelik bir soru üzerine, bu konuda Bakanlık olarak çok ciddi bir çaba içerisinde olduklarını vurguladı. Kurtulmuş, "Türkiye'den kaçırılmış çok sayıda tarihi eser batıda, birçok ülkede. Hatta önemli bir kısmı sergileniyor. Hepsinin tek tek peşine düşüyoruz. Hafiye gibi takip ediyoruz." dedi.

        Eserlerin hangi ülkeye ait olduğunun, ciddi bilimsel verilere dayandırılarak tespit edildiğini ve sonrasında da başvuru ve yazışmaların gerçekleştirildiğini aktaran Kurtulmuş, en ufak bir tarihi eserin bile ait olduğu toprakta güzel olduğunu belirtti.

        Türkiye'nin birçok medeniye ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Kurtulmuş, şunları söyledi:

        "Dünyanın en zengin topraklarının üzerinde oturuyoruz. Dolayısıyla bu eserlerin peşine düşeceğiz. Her bir eser, ufacık parça için, bu küçücük bir parça, kap bile olsa bunların peşine düşeceğiz ve Türkiye'ye getirilmesine gayret sarf edeceğiz. Ümit ediyorum ki bunda da başarılı olacağız."

        - "50 yıl sonra ait olduğu topraklara geri döndü"

        Yortan Kabı'nı Türkiye'ye iade eden Thelma Bishop da kendilerini Türkiye'ye davet eden Bakan Kurtulmuş ve ekibine teşekkürlerini iletti.

        Bishop, Türkiye'de dört gün süresince ağırlandıklarını ve çok güzel vakit geçirdiklerini belirterek, "Bu tarihi eser 50 yıl sonra ait olduğu topraklara geri döndü. Tarihi eseri müzede görmek ayrıca çok güzel. Bir de İngiltere'ye beraberimizde götüreceğimiz çok sayıda öykümüz var, özellikle Türkiye'de gördüğümüz konukseverlik hakkında. Çok teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

        Müzayede firmasının danışmanı Jason Wood ise Yortan Kabı'nın Türkiye'ye dönmesinden dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Wood, "Müzayede evleri genelde eserlerin hangi yıla, nereye ait olduğu konusunda değerlendirmeler yapar. Biz de yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bu kabın (Yortan Kabı) ülkesine iade edilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Göstermiş olduğunuz konukseverlikten dolayı teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

        Konuşmaların sonunda Bakan Kurtulmuş, Bishop ve Wood'a saray koleksiyonundan "Ayasofya Kubbesi" ile "Mühürlü Vazo" hediye etti.

        - Yortan Kabı

        Türkiye'yi 1960'lı yıllarda ziyaret eden İngiliz vatandaşı Thelma Bishop tarafından bir hatıra olarak Efes Örenyeri yakınlarındaki bir dükkandan iyi niyet çerçevesinde satın alınarak yurt dışına çıkartılan Yortan Kabı'nın Türkiye'ye ait olduğu, Londra'da faaliyet gösteren Adam Partridge isimli müzayede firmasının tespitleri doğrultusunda gerçekleştirilmişti.

        Bu gelişme üzerine Bishop ile müzayede firmasının danışmanı Wood, eseri 16 Ocak 2017 tarihinde Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğine teslim etmişti.

        Erken Bronz Çağı'na ait olan, 26,5 santimetre yüksekliğinde pişmiş topraktan bir sürahi-testi biçiminde olan Yortan Kabı, 29 Mart 2017 tarihinden bu yana Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler