Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Rusya Tarım Bakanlığının Türkiye'den yıllık 50 bin ton civarında domates ithalatına izin verilmesi için hükümete yaptığı teklifin kendilerini ümitlendirdiğini belirterek, "Temennimiz Rusya'nın 50 bin ton domates alımıyla başlayıp devamını getirmesi." dedi.

        Şahin, Erdemli ilçesine bağlı Kayacı Mahallesi'ndeki bir serada güzlük domates dikimi yapan üreticileri ziyaret etti. Şahin burada gazetecilere yaptığı açıklamada, üreticinin zor şartlarda yetiştirdiği ürünlerin para etmemesinin sıkıntısını yaşadığını söyledi.

        Türk domatesi için yurt dışındaki en büyük pazarın Rusya olduğuna işaret eden Şahin, bu ülkeye 50 bin ton domates ithal edilebileceği ihtimalinin bile üreticiyi umutlandırdığını belirtti. Şahin, "Domates ihracatında sadece Rusya'ya bağlı kalınmaması, diğer ülkelere de ihracat yollarının aranması gerekiyor. Rusya'nın dışında da ihracat kapıları açılırsa hem üreticimiz hem ülkemiz kazanacaktır. Temennimiz Rusya'nın 50 bin ton domates alımıyla başlayıp devamını getirmesidir." dedi.

        Domates üreticilerinden Ahmet Çalışkaner de üreticilerin bin bir zorlukla yetiştirdiği ürünün gerçek değerinden satılmadığını, zarar ettiklerini dile getirdi.

        Çalışkaner, "Çiftçilerimiz açıkta yetiştirdiği domatesi 30 kuruşa dahi satamadı. Arkasından serada güzlük domatesler çıktı. Kızarmış yani iç piyasaya giden domates dalında 40 kuruşa satılırken ihracatlık domatesler 80 kuruşa satılıyor. Yani üretici dekar başına yaptığı masrafı dahi çıkartamıyor. Rusya'nın kapılarını açacak olması bizleri ümitlendirdi ancak sadece Rusya pazarına bağlı kalınmamalı alternatif pazarlar bulunmalı." diye konuştu.

        Üretici Ayşe Suzan Serin de kaliteli ürün yetiştirdiklerini, domates üreticilerine destek sağlanmasını istediklerini söyledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler