Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TRABZON (AA) - Karadeniz'de iş dünyası temsilcileri, Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasını değerlendirdi.

        Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin müttefiki olan bir ülkeye karşı uygulamasını kınadıklarını belirterek, "Görev süresi sona eren ve hiçbir başarısı olmayan ve diplomatik geleneklere uygun hareket tarzı içinde olmayan bir büyükelçinin önerisi ile ABD üst makamlarının müttefikliğe yakışmayan bu kararından kısa sürede döneceğimi umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        ABD'nin, bu şekildeki davranış şekillerinin dünya genelinde imajına büyük zarar verdiğini artık görmesi gerektiğini ifade eden Gürdoğan, "Büyük devlet olsanız dahi her ülkenin hukukuna saygı göstermeniz gerekir. Her ülke, ajanlık faaliyeti gösterenlere hukuki mekanizmasını işletir. Bu olay ABD'de yaşansa ABD hukuku da aynı uygulamayı yapar. Ayrıca gözaltına alınan ABD vatandaşı değil, ülkemize ihanet eden bir vatandaş. ABD artık her ülkenin hukukuna saygı göstermek zorunda. Uluslararası diplomaside külhanbeyliği dönemi bitmiştir." diye konuştu.

        Gürdoğan, müttefik ülkenin, müttefikine dostça davranması gerektiğini vurgulayarak, "ABD düşman gördüğü ülkelere uyguladığı politikayı ülkemize uygulamak istiyor. Bu yanlıştan döneceklerini umuyoruz." ifadesini kullandı.

        Öte yandan, Trabzon, Giresun, Ordu ve Rize'den, bu yılın 9 aylık döneminde ABD'ye 16 milyon 384 bin 222 dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Söz konusu dönemde yapılan ihracat önceki yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 68, değerde ise yüzde 31,1 arttı.

        - "Amerikan sanayisinin, ithalatçısının Türk fındığına ihtiyacı var"

        Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç ise tamamen ABD'nin Türkiye'ye karşı haksız ve kasıtlı tutumundan kaynaklanan bir durum yaşandığını söyledi.

        Bunun müttefiklik, dostluk ölçüleri içerisinde kabul edilebilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Sevinç, "Bu hususta Türkiye Cumhuriyeti devletinin yaptığı hiçbir yanlış olmadığı kanaatindeyim. Türkiye kendisine karşı hem ajanlık hem de düşmanlık gösteren, terör örgütleriyle iş birliği yapan, diplomatik pozisyonu olmayan personelle ilgili adli ve idari tedbirleri almak zorundadır, almıştır da. Tabii bunlar siyasi konular. Bunları devletimiz mutlaka kendi perspektifi içerisinde değerlendirmektedir." dedi.

        Sevinç, Türkiye'nin ABD'ye yaklaşık 4 ile 7 bin ton arasında, fiyatlara ve rekolteye göre iç fındık ihracatı yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

        "ABD kendisi de fındık yetiştiren bir ülkedir artık. Zaman zaman da haksız birtakım kontrol uygulamalarıyla beraber ülkenin ihracatını da baltaladığına şahit olduk ancak bu yıl Türkiye'de fiyatların ve ihracat imkanının iyi olması nedeniyle Türkiye'nin ihracatını artıracağı kanaatindeyim. Bu vize krizi, fındığa vize söz konusu olmadığına göre veya Amerikan sanayisinin, ithalatçısının Türk fındığına ihtiyacı olduğuna göre çok fazla etkileneceği düşüncesinde değilim ama elbetteki ihracatçının, iş adamının, her kesimden insanımızın istediği zaman Amerika'ya seyahat edememesinin ticarette olumsuz etkileri de olabilir."

        Bunun çok uzun süreceğini tahmin etmediğini belirten Sevinç, "Hele ki haksız uygulama uzun süre devam etmez. Devletimizin de tepkisinin son derece normal, kararlı, sonuç alıcı şekilde olduğu kanaatindeyim. Umarım uzun sürmeyecektir." diye konuştu.

        - "Asla taviz vermeyeceğimizi de göstermeliyiz"

        Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, yazılı açıklamasında, ABD'nin tercih ve tavırlarından, Türkiye'ye olan bakış açısının artık net olarak ortaya çıktığını ifade ederek, bu ülke ile bundan sonrası için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu tavrın arkasında devlet ve millet olarak dik durulması gerektiğini kaydetti.

        Türk milletinin bunları önceden de bildiğini ancak uluslararası ilişkiler ve son yıllarda dış politikada yaşanan hızlı gelişmelerin, uygulamalarda zaman zaman değişikliklere de yol açtığını belirten Cirav, şu görüşlere yer verdi:

        "Bugün gelinen nokta, artık her şeyin net olarak değerlendirilmesi, iyi tahlil edilmesi ve ona göre duruş sergilenmesini kaçınılmaz hale getirmiştir. Belki yaşanan sorunlar yine aşılacaktır ancak anlaşılan o ki niyetler değişmeyecektir. Artık dik durarak, bu millete en büyük kötülüğü yapan FETÖ ve çevresindekilere karşı ortaya konan mücadeleyi de onaylayıp destekleyerek asla taviz vermeyeceğimizi de göstermeliyiz."

        Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ise iki ülke arasında yaşanan krizin diyalogla en kısa zamanda aşılacağına inandığını söyledi.

        Krizinin uzun sürmesinin iki ülke arasındaki ticareti etkileyeceğini dile getiren Akçay, "Ben bu krizin uzun süreceğine ihtimal vermiyorum. Ticarette önemli bir kayba uğramadan krizin çözüleceğini ümit ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi dünya her zaman 5’ten büyüktür. Herkes işine bakar. Herkes devlet hayatını daha iyi devam ettirebilecek çözümleri bulur." dedi.

        Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu da sorunun diplomatik süreçlerle kısa sürede aşılacağına inandıklarını kaydetti.

        Ekonomik açıdan bakıldığında ise piyasaların panikle anlık reaksiyon vermesinin uzun soluklu olmayacağını belirten Çakırmelikoğlu, Biraz zaman geçtikçe konunun detayları anlaşıldıkça sakinleşme sürecine girileceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Trabzon haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Trabzon Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler