Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURSA (AA) - Mudanya Mütarekesi'nin imzalanmasının 95. yıl dönümü, Mudanya ilçesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

        Mütareke Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer, 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a ayak basmasıyla başlayan milli mücadelenin, 3,5 yıl süren İstiklal Savaşı'nın 11 Ekim 1922'de fiilen sona erdiğini söyledi.

        Mudanya Mütarekesi'nin, İsmet İnönü'nün kararlı ve dik duruşuyla kazanılmış siyasi bir zafer olduğunu belirten Sözer, şunları aktardı:

        "Büyük Önder Atatürk'ün 'Türk milleti istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşayamayacaktır' özdeyişi milletimizin yaşam felsefesini ve verdiğimiz istiklal mücadelesini en güzel şekilde açıklamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kuran ve bizlere emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, mütareke sürecinde dik duruşu ve siyasi başarısıyla İsmet İnönü'yü, şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum."

        - "Atamızın bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet yaşatmak birinci görevimizdir"

        Törende konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da Kurtuluş Savaşı süresinde akan kanların ardından 11 Ekim 1922'de bu binada Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığını anımsattı.

        Vatanın her karışında dökülen kanlar sayesinde bu toprakların laik, demokratik, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin vatanı olduğunu dile getiren Türkyılmaz, "Burada elde edilen zaferden sonra Lozan'a gidilmiş ve Lozan'da yedi düvele tüm emperyalistlere karşı bağımsız Türkiye Cumhuriyeti tanıtılmıştır. Atamızın bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet yaşatmak birinci görevimizdir. Tüm şehit ve gazilerimizi minnetle anıyorum." diye konuştu.

        Program, şiirlerin okunması, halk oyunları gösterileri, protokolün Mütareke Müzesi Evi'ni gezmesi ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 29 No'lu botun gösterisiyle sona erdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler