Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Firmalarında başarılı "dijital dönüşüm" hikayeleri yazan sanayiciler, Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Zirvesi'nde deneyimlerini anlattı.

        Ankara'da bir otelde gerçekleştirilen "dijital dönüşüm" temalı 3. ASİAD Zirvesi'nde, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir'in moderatörlüğünde "Akıllı Üretim, Akıllı Fabrikalar" başlıklı oturum gerçekleştirildi.

        Özdebir, oturumda yaptığı konuşmada, Sanayi 4.0 devriminin üretim süreçlerinde yeni bir çığır açtığını söyledi.

        Sensör teknolojileriyle birçok şeyi ölçme ve bilgisayarla bunları yönetme imkanı kazanıldığına işaret eden Özdebir, kaliteli üretimin daha üst seviyelerde kontrol edilebilir hale geldiğini belirtti.

        ASO olarak Sanayi 4.0'ı gündemde tumaya ve sanayicileri bilgilendirmeye çalıştıklarını anlatan Özdebir, ayrıca sanayicilere Sanayi 4.0 eğitimi vermek için bir fabrika kuracaklarına değindi. Özdebir, burada sanayideki dönüşüm ve yalın üretim konularında eğitimler vereceklerini kaydetti.

        E-Berk Tünel & Zemin Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, Türkiye'nin ilk yerli tünel açma makinesini ürettiklerini söyledi.

        Makinenin 12 bin parçadan oluştuğunu ve bittiğinde bir fabrikaya dönüştüğünü anlatan Özüdoğru, söz konusu makineyle Bolu Tüneli'ne benzer bir yapının 7 ay gibi bir sürede tamamlanabileceğini ifade etti.

        Yıl sonuna kadar Ar-Ge merkezi olmayı hedeflediklerini dile getiren Özüdoğru, "Bu çağa hızla ayak uydurmamız gerekiyor. Buna ayak uyduramazsak gelecekte büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız." dedi.

        KSB Pompa Genel Müdürü Sinan Özgür, Almanya merkezli bir şirketin Türkiye ayağı olarak faaliyet gösterdiklerini belirtti. Kendi geliştirdikleri ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projeyle insansız ve robotik bir üretim hattı kurduklarını anlatan Özgür, bu projeyle şirket bünyesinde Türkiye organizasyonunun "mekatronik merkezi" olarak ilan edildiğini dile getirdi.

        Hayata geçirdikleri projeyle mekanik üretim süreçlerini yazılım ve ileri teknolojiye dayalı olarak dönüştürdüklerini vurgulayan Özgür, ayrıca Türkiye'nin 301. Ar-Ge merkezi olduklarını belirtti.

        Özgür, Sanayi 4.0'ın gündemden hiç düşürülmemesi gerektiğini kaydetti.

        - "Sanayiciler makine okur yazarlığını öğrenmeli"

        SupplyChain Wizard Yönetim Kurulu Başkanı Evren Özkaya da kendini dijital olarak tamamen dönüştürmüş bir firmayla rekabet edilemeyeceğine dikkati çekerek, yeni dünyadaki rekabette bu tür firmalarla karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

        Nurus Yönetim Kurulu Üyesi Renan Gökyay ise tüm bu dönüşümlere karşın insan ve duygusal zeka faktörünün hala işin en önemli unsuru olduğunu söyledi.

        Yeni çağın ihtiyaçlarına uygun makinelerin üretilmesine ihtiyaç bulunduğuna değinen Gökyay, bunu yapabilmek için de insan faktörünün değer kazandığını ifade etti.

        Sanayicilerin makine okur yazarlığını öğrenmesinin önemine işaret eden Gökyay, "Biz 10 bin dolarlık bir ekonomiyiz, 20, 30, 40, 80 bin dolarlık ekonomilerin bize dayattığı çözümlere ihtiyatlı yaklaşmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

        - "Dijital dönüşüme, istihdama dönük yeni çarelerle devam etmeliyiz"

        Korkmazlar Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Doğukan Korkmaz ise zirvede yaptığı konuşmada, kuruluşların, güçlü yönlerini daha da geliştirmek, zorluklarını azaltmak için dijital dönüşüm alanında yeni bir çağa girdiklerini söyledi.

        Dönüşüm sürecinde insan faktörüne vurgu yapan Korkmaz, şöyle konuştu:

        "Dijitalleşelim, dönüşelim, gelişelim, ilerleyelim… Ama çok önemli bir şeyi unutmayalım: İşin bir tarafı, en önemli yanı insan, yani istihdam. Çünkü müşterilerimiz de insan, çalışanlarımız da insan. Bu süreçte insan ve teknolojiyi birbiriyle uyumlu hale getirmemiz şart. Dijitalleşmenin bir ekonomisi var, anlıyoruz. Ancak ısrarla belirtmek gerekir ki; dijital dönüşüm sürecinde istihdama çareler bulmak zorundayız. Sürücüsüz araçların, self servis ödeme kasaları ve telefon bankacılığının olduğu bir dünyada insanların işleri olacak mı? Önümüzde bununla ilgili hem zorluklar hem de fırsatlar var. Dijital dönüşüme, istihdama dönük yeni çarelerle devam etmeliyiz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler