Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ADANA (AA) - Şırnak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili Adana'da görülen davanın son duruşmasında tahliyesine karar verilen 32 kişinden aralarında dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ve eski Şırnak Akçay 6. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mesut Savaş'ın da bulunduğu 8'i hakkında Cumhuriyet savcısının itirazı doğrultusunda tutuklama kararı verildi.

        Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından tutuklu sanık eski Tümgenerel Baysar ve Tuğgeneral Savaş'ın aralarında yer aldığı 32 tutuklu sanığın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesinin ardından Cumhuriyet savcısı Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulundu.

        Bunun üzerine sanıklar Baysar ve Savaş ile değişik rütbelerdeki Bilal Ergün, Özer Esendağ, Ferhan Aktürk, Ahmet Bolat, Mehmet Nur Çelik ve Ümit Kurt hakkında tutuklanmaları amacıyla ayrı ayrı yakalama emri çıkarıldı.

        Karar sonrası avukatıyla teslim olan Baysar, Savaş ve astsubay Mehmet Nur Çelik tutuklandı.

        Adana 13. Ağır Ceza Mahkmesince yapılan değerlendirmede şunlar kaydedildi:

        "Sanıklar Abdullah Baysar ile Mesut Savaş'ın tümen ve tugay komutanları olarak sıkıyönetim komutanı atama listesinde Şırnak İl Sıkı Yönetim Komutan ve komutan yardımcıları olarak belirlenmeleri; Bilal Ergün, Özer Esendağ, Ferhan Aktürk'ün asker sevk ve idare etme pozisyonunda bölük komutanları olup darbeye teşebbüs aşamasında Ankara'ya destek vermek adına Cizre Havaalanı'na intikal edilen birlik içerisinde yer almaları; Ahmet Bolat'ın yine uzman çavuş olarak Cizre'ye intikal eden birlikler içerisinde yer alıp mesajlar çerçevesinde darbeden haberdar olduğu, telefonunun yanında olup saat 23.14'ten 02.23'e iki kişiye bu yönde mesajları; Mehmet Nur Çelik'in olay gecesi herhangi bir görevi olmamasına rağmen tümen komutanının karagahına intikali, bunu mantıklı olarak açıklayamaması, aynı birlik komutanı Ümit Kurt'un da konu hakkında bilgisi olmasına rağmen tatmin edici cevaplar vermeyip ikircikli davranması çerçevesinde atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunması, suçlar için yasada görülen ceza miktarı, cezaevinde kaldıkları süre nazara alınarak kaçacaklarına dair somut olgunun varlığı, sanıklar hakkında beyanda bulunan kişilerin henüz dinlenmemiş oluşları, bu nedenle delillerin karartılma ihtimali çerçevesinde itirazların bu sanıklar yönüyle kabulü ile üzerlerine atılı 'Silahlı terör örgütüne üye olma ve Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından CMK'nın 100. maddesi gereğince tutuklanmaları amacıyla CMK'nın 98. maddesi gereği haklarında ayrı ayrı yakalama emri çıkartılmasına karar verilmiştir.''

        Duruşmanın görülmesine 16 Ekim'den itibaren devam edilecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler