Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 4. Sanayi Devrimi'ne ilişkin olarak, "Bu konuyu hepimiz gündemimize almak, hatta gündemin birinci sırasına koymak zorundayız. Bu büyük sanayi dönüşümünü, bulunduğumuz coğrafyada birileri yapacaksa, bu ülke emin olunuz sadece Türkiye'dir." dedi.

        Bakan Özlü, Hacettepe Üniversitesi akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, bakanlık olarak tüm üniversitelere Ar-Ge ve inovasyona önem vermeleri için çağrıda bulunduklarını söyledi.

        Bu yönde üniversitelere her türlü desteği vereceklerini aktaran Özlü, "Yüksek öğretim alanında ciddi hedeflerimiz var. Bu hedefler konusunda, üniversitelerin de kendilerini yeniden gözden geçirmelerini istiyoruz." ifadesini kullandı.

        Hacettepe Üniversitesinin de aralarında bulunduğu 10 araştırma üniversitesinin belirlendiğini anımsatan Özlü, "Bu araştırma üniversitelerimiz için yeni bir sorumluluk daha var. 'Araştırma üniversitesi' statüsü, sadece bir unvan değildir. Asıl zorlu yolculuk bundan sonra başlayacak. Artık sizler, çalışmalarınızla diğer üniversitelere rehber olacak, onlara yol göstereceksiniz. Onlar sizi örnek alırken, biz sizlerden daha fazlasını bekleyeceğiz. Araştırma üniversitelerini özel olarak destekleyeceğiz." diye konuştu.

        Dünyanın 10 ekonomisi arasına girmenin en önemli şartının, insan gücünün niteliğini artırmak olduğuna işaret eden Özlü, bilimin, en büyük çözüm ortağı olması gerektiğini söyledi. Özlü, bilgiyi sadece tüketen değil, üreten bir zeminin oluşturulması gerektiğini belirterek, "​Büyük ve güçlü Türkiye'yi bilgiyle inşa edebiliriz. Ülkemizi, dünya devletleri arasında süper lige çıkaracak temel dayanağımız gençlerimizdir. Türkiye, her alanda dünya ile yarışan bir ülkedir. Bu yarışta üniversitelerimiz, ön saflarda yer alacaklardır." dedi.

        Özlü, bilgi ve teknoloji üreten üniversitelerin, ülke ekonomisine de önemli katkılar sunacağına dikkati çekerek, "Eğer Türkiye'yi, üzerine oyunlar oynanmaktan korkulan bir ülke haline getireceksek, bunu hep birlikte yapacağız. Türkiye, bilimi, teknolojisi ve bunlara bağlı üretimleriyle ne kadar güçlü olursa, bizim duruşumuzun etkisi de o kadar güçlü olur. Bilimin pasaportu kırmızıdır. Bilimle, teknolojiyle, Ar-Ge ve inovasyonla açamayacağımız hiçbir kapı yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

        - "Öncüsü Türkiye olacak"

        Son dönemin en çok konuşulan konularından birinin 4. Sanayi Devrimi olduğunu belirten Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "(4. Teknoloji Devrimi) demiyoruz, '4. Sanayi Devrimi' diyoruz. Çünkü bilimin çıktısının teknolojiye girdi olduğu, teknolojinin çıktısının sanayiye girdi olduğu bir büyüme modelini benimsemiş oluyoruz. Tüm dünyanın üzerinde mutabık kaldığı, kimilerinin 'ileri imalat yöntemleri' diye ifade ettiği Sanayi 4.0 gerçeğini, hepimiz gündemimize almak zorundayız. Teknolojisinin çıktısının bilime malzeme olduğu Japonya gibi ülkelerin de 'Süper Toplum 5.0' diye ifade ettiği, bizim ülkemizde 4. Sanayi Devrimi olarak bilinen konuyu hepimiz gündemimize almak, hatta gündemin birinci sırasına koymak zorundayız. Bu büyük sanayi dönüşümünü, bulunduğumuz coğrafyada birileri yapacaksa, bu ülke emin olunuz sadece Türkiye'dir. Tüm Ortadoğu ve Avrasya'da, bu konunun öncülüğünü yapacak yegane ülke Türkiye'dir. "

        Özlü, Türkiye'nin, işletmeleri, mühendisleri, girişimcileri, bilim insanları ve üniversiteleriyle bu dönüşüm sürecininin önemli aktörlerinden biri olacağını vurguladı.

        Gençlere de seslenen Özlü, "Sevgili gençler, karanlıkları lanetlemeyin, bir ışık yakın. Bu ışık, bilimin ve teknolojinin ışığı olsun. Mesleğiniz ne olursa olun, mesleğinizde en iyisi olun." dedi.

        - Beyin göçü vurgusu

        Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen de konuşmasında, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının tek ve yegane yolunun bilim, Ar-Ge, inovasyon ile teknolojik ve kültürel kalkınmadan geçtiğini söyledi.

        Genç beyin göçü sorununa da dikkati çeken Özen, bu durumun, maddi kaynakla kolay kolay telafi edilemeyecek bir konu olduğunu bildirdi. Özen, gençler için daha iyi eğitim-öğretim ve araştırma altyapısı kurularak, gençlerin kendilerini daha özgür şekilde ifade etmelerini sağlayacak politikalar üretilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek donanımlı genç beyinlerden yoksun kalmamasının büyük önem taşıdığını dile getiren Özen, "Gençlerimizin ülkemize olan bağlılıklarını daha da perçinleyecek yöntemler geliştirmeyi hedeflemeliyiz." dedi.

        - Ödüller

        Törende, Bakan Özlü'ye, Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun kararıyla üniversitenin araştırma altyapısı ve eğitim olanaklarının geliştirilmesine yaptığı katkı nedeniyle "Hacettepelilik unvanı" verildi.

        Konuşmaların ardından, üniversitenin öğretim üyelerine verilen "2016 Yılı Hacettepe Ödülleri" de takdim edildi. Buna göre, "2016 Yılı Hacettepe Bilim Ödülü"nü fen ve mühendislik alanında Prof. Dr. Menemşe Gümüşderelioğlu, sağlık bilimleri alanında da Prof. Dr. Nurten Akarsu aldı.

        "2016 yılı Hacettepe Bilim Teşvik Ödülü"nün sahibi, sağlık bilimleri alanında Doç. Dr. Güneş Esendağlı, Doç. Dr. Emine Eren Koçak ve Doç. Dr. Emirhan Nemutlu, fen ve mühendislik alanlarında ise Yrd. Doç. Dr. Bora Kalkan oldu.

        "2016 Yılı Hacettepe Topluma Hizmet Ödülü"nü Prof. Dr. Meltem Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Duygu Koca, "2016 yılı Hacettepe Sanat Teşvik Ödülü"nü ise Araştırma Görevlisi Engin Sarı ve Aslı Işıksal aldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler