Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut'un, ODTÜ'lü 13 bilim insanının çalışmalarını fotoğraf sanatıyla birleştirdiği "Bilim Sanatla Buluşuyor" isimli sergisi açıldı.

        ODTÜ Bilim İletişimi Grubu'nun organizasyonunda ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde açılan sergide, üniversitede görev yapan 13 bilim insanının yaptıkları araştırmaları gözler önüne seren pek çok fotoğraf yer alıyor.

        Turgut, sergiye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ODTÜ Bilim İletişimi Grubu'ndan ODTÜ'lü bilim insanlarının yaptığı çalışmaların sanatla buluşturulması konusunda aldığı teklif üzerine üniversiteye gelerek kurgusal fotoğraf örneklerini oluşturmaya başladığını söyledi.

        Dijital fotoğrafçılığın bir bilim haline geldiğini dile getiren Turgut, şunları söyledi:

        "Çalışmamızda, fotoğraf bilimini ve diğer bilimleri bir araya getirdik. Bilim denildiği zaman kara delikler, kuantum bilgisayarlar, atom parçalama gibi yeni terimler çıkıyor ve bunlar bize çok karmaşık gibi geliyor. Aslında üzerinde biraz durduğumuzda bu konuları anlayabiliyoruz. Burada aslında ilk denek bendim. Ben de aslında çok hakim değildim bilimsel konulara. Ancak şu an hocaların hangi bilimsel çalışmaları yaptığı konusunda epey bilgi sahibi oldum. Atomu belki parçalayamam ama atomun nasıl parçalandığına dair artık fikrim var."

        Turgut, gençlerde bilimin anlaşılmasındaki korkuyu yenmek için çalıştığını ifade ederek, "Gençlerin artık dijital dünyada dünyanın her yerindeki görsellere ve yazılara ulaşma şansları var. Bu nedenle bir bilim insanının çalışmasına ilişkin ilgi uyandırmak için 'Fotoğrafa bak' diyerek daha sonra yazıya dönebileceği bir çalışma yapmak gerekiyordu. Görseli gösterip daha sonra yazıyı okutmayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        Turgut, yeni bilim projeleri oldukça bilim insanlarının fotoğraflarını çekmeye devam edeceklerini bildirdi.

        - Sanatçı Turgut üniversite starları ile çalıştı

        ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök de bir ilke imza atarak bilimi toplumla buluşturmak için yola çıktıklarını anlatarak, şöyle dedi:

        "ODTÜ öğretim üyeleri, bugüne kadar yaptıkları bilimsel çalışmaları, makaleleri, konferansları ile ön plana çıktı, bugün ilk defa fotoğraf sanatı ile biraraya geliyor. Bu da ülkemizin en büyük fotoğrafçılarından Mehmet Turgut'un objektifinden oluyor. Bu da bizim için önemli bir gurur kaynağı."

        Mehmet Turgut'un son zamanlarda dünya starları ile çalıştığını bildiklerini dile getiren Kök, "Belki Mehmet Turgut için de üniversite starları ile çalışmak farklı bir ortam olmuştur." ifadelerini kullandı.

        Sergiyi bir gelenek haline getirmeyi planladıklarını bildiren Kök, "Gençlerimizi farklı açılardan bilimle buluşturmak çok önemli." diye konuştu.

        ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eren Kalay da ODTÜ Bilim İletişimi Grubu'nun Türkiye'de bilimin halka anlatılması için kurulan bir birim olduğunu belirterek, bu kapsamda ODTÜ'lü bilim insanlarını gençlerle buluşturmak amacıyla projeyi başlattıklarını belirtti.

        Sergi bir hafta boyunca gezilebilecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler