Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütün'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada savunma yapan eski Pilot Yarbay Tahir Neşet Öncü, üsteki güvenlik kamerası görüntüleri ve tanık beyanları üzerine Akıncı Üssü'ne gittiği, ancak nizamiyeden içeri alınmadığı yönündeki önceki ifadesini reddetti.

        Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

        Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan eski Pilot Yarbay Öncü, Genelkurmay Başkanlığı Harekat Plan Daire Başkanlığında 2 yıl görev yaptıktan sonra NATO görevi kapsamında, İstihbarat-Gözetleme-Keşif Şube Müdürü olarak Almanya'ya tayin edildiğini, darbe girişiminden kısa süre önce Genelkurmay Başkanlığından ilişik kestiğini söyledi.

        Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz günü Personel Yarbay Ayhan Çatıkkaya'nın cep telefonundan arayarak Akıncı Üssü'ne gitmesi yönündeki emri kendisine ilettiğini, bunun üzerine özel aracıyla üsse gittiğini öne süren Öncü, Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, "Daha önce nizamiyeden içeri alınmadğını beyan etmişsin. Ancak güvenlik kamerası görüntüleri ile Ali Karabulut ve Kenan Comart'in seni üste gördükleri yönünde beyanları var." demesi üzerine, kollukta verdiği ifadeyi reddettiğini söyledi.

        Güvenlik kamerası görüntülerindeki kişinin kendisi olduğunu kabul eden Öncü, "Gece saat 12.00 sıralarında Akıncı Üssü'ne vardım. Beni nizamiyeden içeri almadılar. Bunun üzerine orada bulunan askeri lojmanlar bölgesinde sabah saat 10.00'a kadar bekledim." şeklindeki ifadesininin baskı ve yönlendirmeyle alındığını öne sürdü.

        Darbe girişiminden hiçbir şekilde haberdar olmadığını savunan Öncü, şunları ifade etti:

        "Tayinim Almanya'ya çıktığı için uçak biletlerini almıştım. Adıma kayıtlı faturaları kapatıp ev eşyalarımı taşıması için bir firmayla anlaştım. Darbeden haberdar olan biri bunları yapmazdı. O gün evde eşimle birlikte eşyaları topluyorduk. Çatıkkaya tarafından arandım. Emir üzerine Akıncı Üssü'ne gittim. Darbenin ne plan, ne de icra safhasında bulundum. Mağdur edildim."

        Uzun süredir aktif olarak uçuş yapmadığı ve harbe hazırlık eğitiminden düştüğü hatırlatılan Öncü, üsse uçuş tulumuyla gitmesinin nedeninin sorulması üzerine, "Uçuş yapmadığımı onlar da biliyor. Başka birşey olabileceğini düşünerek Akıncı Üssü'ne uçuş tulumuyla gittim. Arkada uçuş yapılabilirdim ama önde uçamam." diye konuştu.

        Nizamiyeden girerken herhangi bir zorlukla karşılaşıp karşılaşmadığı sorulan Öncü, rütbesini tam olarak hatırlamadığı askeri kıyafetli birine kimliğini gösterip üsse girdiğini, 143. Filoya kadar özel aracıyla gittiğini, herhangi bir zorlukla karşılaşmadığını söyledi.

        - "Boş boş dolandım"

        Öncü, Mahkeme Başkanı Giray'ın, "Filo ve üs komutanının odasına giriyorsunuz. Bu kişilere ne olduğunu sormadınız mı?" demesi üzerine, "Evet sordum. Ancak onlar da birşey bilmediklerini söylediler." dedi. Giray'ın, "Defalarca komutanların odasına girip çıkıyorsunuz. Sizin dışınızda birçok kişi odaya giriyor. Elinizde kağıtlar, haritalar var. Ne var bu odada, neyi görüşüyorsunuz?" diye sorması üzerine ise Öncü, "Bir masa 2 sandalye var. Başka birşey yok, bilmiyorum." dedi.

        Giray'ın, "Üste yetkili herkesle görüşmüşsünüz. 'Hava Kuvvetleri karargahından arandım. Buraya gelmem söylendi. Burada ne yapacağım?' diye sordunuz mu?" demesi üzerine Öncü, "2-3 kez sordum. Ama cevap alamadım. Bilmediklerini söylediler." dedi.

        Sanık Öncü, Mahkeme Başkanının, "Görüntülere göre size bir kağıt veriyorlar, siz de bunu okuyorsunuz. Bu kağıtta ne yazıyordu? Size herhangi bir şey söylediler mi?" diye sorması üzerine, "Hatırlamıyorum. Hiçbir görev ve emir almadım. Oraya geldim. Darbe olduğunu öğrendim. Daha sonra dışarı çıkmak istedim ama çıkamadım. Durumu idare etmeye çalıştım. Boş boş dolandım, aktif bir görev almadım." diye konuştu.

        Giray'ın, "Seni bir tehdit olarak görmüyorlar. Rahat biçimde koridorlarda dolaşıyorsun, odalara girip çıkıyorsun. Kimse sana 'İçeri girme, şurada dur' demiyor. Bu durum normal mi? Üsteki bu hareketliliği normal karşılıyor musun?" diye sorması üzerine Öncü, "Herkes dolaşıyor. Ben de onlardan biriyim. Kimin ne olduğu belli değil. Gözlem ve çözümleme yapıyorum. Çıkmak için en uygun zamanı kolluyorum." dedi.

        Öncü, isimliğini neden çıkardığının sorulması üzerine, "Kendimi güvenceye almak için isimliğimi çıkardım." dedi.

        Öncü, güvenlik kamerasında birlikte görüldüğü kalabalık bir grup içindeki sivil kişileri görmediğini, Adil Öksüz'ü de tanımadığını söyledi.

        - "Bana iftira atılıyor"

        Tahir Neşet Öncü, önceki ifadesinde geçen, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e sempati duyduğu, kitaplarını okuduğu, vaazlarını dinlediği yönündeki beyanını da kabul etmedi.

        Öncü, şunları söyledi:

        "İsmini bilmeğim tarih öğretmeni olan 'abi' diye hitap ettiğim öğretmen olan kişiden okumuş olduğum kitap ve vaaz CD'lerini alıyordum. Görüşmelerimizde bir sonraki görüşmemiz için yer ve saat konusunda randevulaşıyor telefon veya başka bir iletişim aracı ile irtibat kurmuyorduk. Toplamda tahminen 20 kez görüşmüşüzdür. Görüşmelerimiz genelde 2 ayda bir değişik parklarda oluyordu."

        Kayınbiraderinin, "Eniştemin paralel yapıyla ilgisi var. Ailesini arayıp 'Beni aramayın, hakkınızı helal edin' demiş" yönündeki beyanını da kabul etmeyen Öncü, kendisine iftira atıldığını öne sürdü.

        Öncü'nün savunmasının ardından duruşma, yarın devam edilmek üzere tamamlandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler