Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, nüfusa oranla ülkedeki radyolog sayısının az olmasına rağmen MR tetkiki rakamında dünya birinciliğine sahip olunduğunu ancak bu durumun başarı hikayesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini bildirdi.

        Kaya, Türk Radyoloji Derneğince Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen 38. Ulusal Radyoloji Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında, sağlıkta dönüşüm sürecinin büyük bir halk memnuniyeti ile karşılandığını söyledi.

        Hastaların dünya rekoru olarak nitelendirilebilecek bir sürede muayene olacağı hekime ya da sağlık kurumuna ulaşabildiğine dikkati çeken Kaya, bu durumu, "sağlık hizmetinin en önemli aşamalarından" diye niteledi.

        Kaya, "Türkiye'de nüfusa oranla radyolog sayısı az ancak MR tetkiki sayısında dünya birincisiyiz. Bu durum bir başarı hikayesi değil tetkik yorumlama sürecinde kaliteden taviz verilerek bir sayı artışının sağlanmasıdır. Bu durum sağlık hizmeti kalitesini olumsuz etkiliyor. Acilen planlama yapılmalı ve tedbirler alınmalıdır." dedi.

        Hastaların muayeneye tetkik yaptırmak amacıyla geldiğini anlatan Kaya, "Hastalar kendilerine bazı tetkiklerin yapılmaması halinde memnuniyetleri azalıyor. Hekimlerin muayene için yeterli zamanları olmadığından radyolojik tetkiklere başvuruyor. Bu durum radyoloji bölümlerindeki iş yükünü artırıyor." diye konuştu.

        Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akpınar, Türkiye’de acil servislere başvuru sayısının yılda 100 milyonun üzerinde olduğunu ifade etti.

        Tanı ve tedavi sürecinde görüntülemenin önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Akpınar, "Acil servis hastalarının radyolojik değerlendirmelerinin hızlı olması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye'de acil servisler içinde ya da yakın bir bölgede bulunan acil radyologların sayısı artıyor." dedi.

        Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yiğit ise radyolojik tetkik yaptırmayan neredeyse kimse kalmadığını söyledi. Yiğit, radyoloji ve radyolojik tetkiklere ilişkin doğru bilgilere erişiminin sağlanması amacıyla web sitesi projeleri bulunduğunu kaydetti.

        Türk Radyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Tuncay Hazırolan, radyolojinin tıbbın öne çıkmayan gizli kahramanı olduğunu ifade etti. Birçok hastaya radyologların tanı koyduğunu dile getiren Hazırolan, bu tanının doğru konması için çalışma ortamı, kullanılan cihaz ve günlük performans sayılarının ideal düzeyde olması gerektiğini vurguladı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler