Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki (KHO) eylemlere ilişkin, 239 sanığın yargılandığı davanın duruşması görüldü.

        Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

        Savunma yapan eski kurmay yarbay Ali Demir, 15 Temmuz akşamı F-16'lıların uçmasıyla Rusya ile savaş çıktığını düşündüğünü, darbe girişimi olabileceğini değerlendirmediğini ifade etti.

        Genelkurmay Başkanlığı üzerindeki helikopterleri görmesinin ardından Kara Harp Okulu'na gittiğini belirten Demir, tabur binasına geçtiği sırada kurmay başkanı İlhami Polat'ın herkesi Bozpark denilen içtima alanına çağırdığını dile getirdi.

        Polat'ın, "Emir var, güvenlik için dekanlık personeli silah alacak" talimatını verdiğini öne süren Demir, bu esnada TRT'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetime el koyduğu yönündeki açıklamadan haberdar olduğunu anlattı.

        Kışla içinde darbeye iştirak amacı taşımayan güvenlik tedbirleri alındığını savunan Demir, kurmay başkanı Polat'ın emriyle Hava Harp Okulu öğrencilerinin Etimesgut'a götürüldüğünü aktardı.

        Sabah saatlerinde okul komutanı İzzet Çetingöz'ün kendisini ve albay Rafettin Öztürk'ü yanına çağırarak idari tahkikat için gerekli çalışmaları yürütmeleri emrini verdiğini beyan eden Demir, bir süre bu yönde çalışmaları sürdürdükten sonra gözaltına alınarak tutuklandığını söyledi.

        Darbe girişiminden sonra firar eden eski tuğgeneral Ali Kalyoncu ile para transferinin örgütsel bir amacı olmadığını ve iddianamedeki aleyhine olan hususları kabul etmediğini belirten Demir, "Darbe maksatlı bir planım ve eylemim olmamıştır. FETÖ'cü de değilim darbeci de değilim. Şahsıma yönelik suçlamalardan beraatımı talep ederim." iddiasında bulundu.

        - "Darbe girişiminin içerisinde kesinlikle yer almadım"

        Sanık Mehmet Fatih Göktaş, teğmen rütbesiyle geçici olarak Kara Harp Okulunda görevlendirildiğini, 15 Temmuz akşamı verilen alarm üzerine 00.30'dan sonra okula gittiğini anlattı.

        Tabur binasına geçtikten sonra darbe girişiminden haberdar olduğunu söyleyen Göktaş, Kara Harp Okuluna emirle gittiğini, ordunun yönetime el koyduğu açıklamalarının olduğu içtimada bulunmadığını, suçsuz olduğunu savundu.

        İddianamede Harp Okulundaki darbe faaliyetlerinin başındaki isimler olduğu belirtilen İlhami Polat ve Sait Tosun'dan emir almadığını dile getiren Göktaş, silah ve mühimmat almasının da olağandışı bir durum olmadığını öne sürdü.

        Göktaş, "Ben hain darbe girişiminin içerisinde kesinlikle yer almadım. Kanunsuz ve hukuksuz bir emir almadığım ve uygulamadığım için 17 Temmuz'da vicdanım rahat bir şekilde birliğime gittim. Darbe girişiminde bulunan FETÖ ile hiçbir bağım yoktur. Duruşma sonunda tahliyemi, yargılama sonunda beraatimi talep ediyorum." sözleriyle kendini savundu.

        Sanıklardan eski üsteğmen Mehmet Fatih Çankal da 15 Temmuz akşamı Kara Harp Okuluna gittikten sonra bölük komutanının emriyle nizamiyede nöbet tutmaya başladığını ifade etti.

        Bölük komutanı dışında kimseden emir almadığını, bu emirlerin de kışlanın güvenliğine yönelik olduğunu savunan Çankal, ilerleyen saatlerde Celal Dora içtima alanında Hava Harp Okulu öğrencilerinin helikoptere binerek başka yere nakledildiklerini anlattı.

        Bundan sonra dinlenmeye çekildiğini ileri süren Çankal, okula verilen emirle geldiğini ve kanunsuz bir eylem içinde bulunmadığını öne sürerek tahliye talebinde bulundu.

        Duruşmaya yarın devam edilecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler