Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada, eski kursiyer pilot teğmenler Talat Aktaş, Ali Soylu ve Hasan Baysar'ın savunması alındı.

        Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

        Duruşmada savunması alınan sanık eski kursiyer pilot teğmen Aktaş, suçlamaları reddetti. FETÖ üyesi olmadığını iddia eden Aktaş, suç işleme kastıyla hareket etmediğini söyledi.

        Darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz 2016'da terörle mücadele harekatının gerçekleştirileceğinin bildirildiğini aktaran Aktaş, eski binbaşı Mustafa Azimetli'nin, öğrenci gazinosunda kursiyer teğmenlere de görevler verileceğini söylediğini ifade etti.

        Sanık Aktaş, kendisinden pilotların tesisatlarının taşınmasının istendiğini, diğer zamanlarda ise gazinoda beklediğini ileri sürdü.

        Dışarı çıktığında bir araca bindiklerini ve burada ısınmaya çalıştıklarını kaydeden Aktaş, bu sırada radyodan darbe girişiminin yapıldığını öğrendiğini dile getirdi.

        Sabah saatlerinde yaşananları öğrenmek için 143. Filo'ya gittiğini anlatan Aktaş, daha sonra üssü terk ettiğini belirtti.

        Aktaş, darbe girişiminde suç teşkil eden herhangi bir eylemde bulunmamadığını öne sürdü.

        Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, önceki verdiği ifadeyi hatırlatmasının ardından Aktaş, uçakların hangi amaçla kalkış yaptığını bilmediğini söyledi.

        Giray'ın, "Radyodan hangi haberleri öğrendiniz?" sorusu üzerine sanık Aktaş, "Radyoda darbe girişimi haberleri vardı. Belli bir süre sonra radyoyu kapattım, durumu değerlendirmeye başladım. Uçakların alçak uçuş yaptığı söyleniyordu." dedi.

        Sanık Aktaş, ailesinin yaşadığı evde yapılan aramada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarının bulunduğunun belirtilmesi üzerine, söz konusu kitapların kendisine ait olmadığını ileri sürdü.

        - "Görevleri canla başla yerine getirin" emri

        Savunma yapan Ali Soylu da iddiaları kabul etmedi. Eski binbaşı Azimetli'nin öğrenci gazinosunda cep telefonlarını topladığını anlatan Soylu, "Azimetli terörle mücadele harekatı kapsamında 143. Filo'ya görevler verildiğini bize de görevler verileceğini söyledi. Görevleri canla başla yerine getirmemizi istedi." dedi.

        Azimetli'nin kendilerine ek binayı düzenlemeleri yönünde emirler verdiğini ifade eden Soylu, akşam saatlerinde yaklaşık 30 sivil giyimli kişinin geldiğini ve daha sonra bu şahısların kamuflaj giydiğini anlattı.

        Kendilerine silah almaları ve nizamiyeye gitmeleri talimatının verildiğini kaydeden Soylu, nizamiyedeki askerleri tanımadığını belirtti.

        Sela okunmasının ardından vatandaşların nizamiye bölgesinde toplanmaya başladığını ifade eden Soylu, daha sonra öğrenci filosuna gittiğini sabaha kadar burada beklediğini savundu.

        - "Akıncı Üssü'ne çok gelen oldu"

        Sanık Soylu, darbe girişiminde bilerek ve isteyerek yer almadığını iddia etti.

        Mahkeme Başkanı Giray'ın sorusu üzerine Soylu, "O gece Akıncı Üssü'ne çok gelen giden oldu. Kimlerin geldiğini bilmiyorum." savunmasını yaptı.

        Suçlamaları kabul etmeyen sanık eski kursiyer pilot teğmen Baysar ise FETÖ üyesi olmadığını iddia etti. Baysar, saat 20.30 sıralarında sivil giyimli kişinin öğrenci gazinosuna gelerek iki telsiz bıraktığını söyledi.

        Öğrenci gazinosundan zaman zaman kursiyerlerin çağrıldığını belirten Baysar, eski binbaşı Ali Karabulut'un terörle mücadele harekatı olduğunu ve silah alarak nizamiyeye gitmelerini istediğini kaydetti.

        Sela sesi duyduklarını anlatan Baysar, vatandaşların toplanmasının ardından yaşananları öğrenmek için 143. Filo'ya gittiklerini bildirdi.

        Öğrenci gazinosunda bir süre uyuduğunu aktaran Baysar, sabah saatlerine kadar bu bölgeden ayrılmadığını ileri sürdü.

        Duruşmaya sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler