Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasında sanık eski yarbay Mustafa Çakmaktaşı'nın savunması alındı.

        Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile izleyiciler katıldı.

        Duruşmada savunması alınan eski yarbay Çakmaktaşı, suçlamaları reddetti.

        Darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz 2016'da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) provasının gerçekleştirileceğinin bildirildiğini belirten Çakmaktaşı, prova için Genelkurmay Karargahında bulunduğunu ifade etti.

        "Çakmak Salonu"nda toplantı yapıldığı sırada eski Genelkurmay Başkanlığı General-Amiral Şube Müdürü Albay Cemil Turhan'nın salondan çıktığını anlatan Çakmaktaşı, kendisinin de bir süre salondan ayrıldığını, bu sırada bir binbaşının kendisine Turhan'ı sorduğunu söyledi.

        Bu sırada toplantının sona erdiğinin bildirildiğini ileri süren Çakmaktaşı, eski albay Doğan Öztürk'ün güvenlik ihlali olduğunu söyleyerek çevre emniyetinin alınması emrini verdiğini duyduğunu dile getirdi.

        Dışarı çıktığında nöbetçi doktorun telefonda görüştüğü bir kişiye "yaralılar var" dediğine şahitlik ettiğini aktaran Çakmaktaşı, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın makam aracının geçişinden kısa bir süre sonra silah sesleri duyduğunu bildirdi.

        Çakmaktaşı, çatışma çıktığını ve bazı korumaların bulundukları yere geldiğini anlattı.

        Korumaların "Bülent ağabey şehit oldu." dediğini duyduğunu bildiren Çakmaktaşı, daha sonra yanlarına bir Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin geldiğini belirtti.

        Uçakların alçak uçuşlar yapmaya başladığını aktaran sanık Çakmaktaşı, Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin, "Bunlar bizimkiler. Eğer müdahale etmeselerdi, Suriye'den kalkan uçaklar Ankara'yı bombalayacaktı." dediğini aktardı.

        - "Aksakallı ile görüşmek istemediler"

        Çakmaktaşı, Kara Kuvvetleri Komutanının korumalarından birinin, dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı ile telefonla konuşarak, bazı askerleri görüştürmek istediğine tanık olduğunu anlattı.

        Korumanın telefonu verdiği askerlerin, Aksakallı ile konuşmak istemediğini öne süren Çakmaktaşı, kendilerinin de yere yatırıldığını dile getirdi.

        Sanık Çakmaktaşı, yanında bulunan bazı arkadaşlarıyla sesinden Turhan olduğunu tahmin ettiği bir kişinin söylemesi üzerine Proje ve Sistem Geliştirme Şube Müdürlüğünün olduğu bölümdeki bir odaya konulduklarını ifade etti.

        Burada televizyondan darbe girişimi yapıldığını öğrendiklerini bildiren Çakmaktaşı, yaşananlar nedeniyle kaçmaya cesaret edemediklerini söyledi.

        Çakmaktaşı, Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in, güvenlik kamerası görüntülerini göstermesi üzerine elindekinin kalemlik olduğunu iddia etti.

        Duruşmaya ara verildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler