Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kivide üretim rekoru beklendiğini bildirerek, "Hasadı yapılan kivide üretimin ilk kez 50 bin tonu aşacağı tahmin ediliyor." ifadesini kullandı.

        Bayraktar, yazılı açıklamasında, eski bakanlardan Adnan Kahveci'nin gayretleriyle 1994'de Türkiye'ye getirilen ve üretimine başlanan kivinin, vitamin ve mineral yönünden zengin, düşük kalorili bir meyve olduğunu belirtti. Potasyum yönünden de zengin olan kivinin bir adedinde, 1 kilogram narenciyedeki kadar C vitamini olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Hasadı yapılan kivide üretimin ilk kez 50 bin tonu aşacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde yetiştirilmesi ve üretimde gelinen nokta açısından bir başarı hikayesi olan kivide, 1994 yılında 7 tonla başlayan üretim bu yıl 53 bin 480 tona ulaşacak." değerlendirmesinde bulundu.

        Çin'in, 3,5 milyon ton olan dünya kivi üretiminin yüzde 53,4'ünü karşıladığını kaydeden Bayraktar, bu yılki hasatla Türkiye'nin büyük bir olasılıkla altıncı sırada yer alacağına dikkati çekti.

        Bayraktar, Türkiye'de 25 ilde kivi hasadı yapıldığını ve üretimin yüzde 49'unun Yalova'da gerçekleştiğini ifade etti. Üretim artışına rağmen, Türkiye'nin hala kivi ithal ettiğini, 2016'da 4 bin 721 tonluk kivi ithalatına 4 milyon dolar döviz ödendiğini bildiren Bayraktar, üretimin artırılması ve ithalatın önlenebilmesi için üreticilerin desteklenmesi ve sorunlarının çözülmesi gerektiğini kaydetti.

        Doğu Karadeniz bölgesinde tekniğine uygun bir şekilde bahçelerin kurulması için uzman ve bilirkişilerle diyalog halinde çalışılmasını isteyen Bayraktar, şöyle devam etti:

        "Kivi de ürün bazında desteklemelere dahil edilmelidir. Bu üründe yaşanan sorunların çözümü için öncelikle Türkiye Kivi Merkez Birliği kurulmalı ve kiviyle ilgili desteklemeler Kivi Üretici Birlikleri kanalıyla yapılmalıdır. İç piyasada yerli ürünün bulunduğu 15 Eylül-1 Nisan tarihleri arasında kivi ithalatını engelleyici önlemler alınmalıdır. İç tüketimin artırılmasına yönelik kivinin tüketiciye tanıtılması amacıyla tanıtım filmleri hazırlanmalı ve kivi tanıtım grubu oluşturulmalıdır. Yüksek kalite fidan üretimi için Kivi Üretme İstasyonları kurulmalıdır."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler