Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Önümüzdeki günlerde yeni kanun hükmünde kararname (KHK) çıkacaktır. Hem tedbir kararnamesi hem de düzenleme kararnamesi olmak üzere iki ayrı KHK'yı önümüzdeki günlerde yayımlayacağız." diye konuştu.

        Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

        Bakanlar Kurulunda yüksek faiz konusunun gündeme gelip gelmediğine yönelik soru üzerine Bozdağ, "AK Parti hükümetleri yüksek faizle, enflasyonla mücadelede başarılı olmuş hükümetlerdir. 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra, hükümetimizin kurulduğu tarihlerde, Türkiye'de enflasyon da faiz de çok yüksek rakamlardaydı. Oradan buraya geldik biz. Şu anda o ilk dönemdeki faizlerle mukayese edilemeyecek oranda faizler düşüktür. Enflasyon da düşüktür. Ancak bunun daha da düşmesi, tek haneli rakamlarda kalması son derece önemlidir." diye konuştu.

        Hükümetin bunun üzerinde ciddi çalışmalar yürüttüğünü bildiren Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek faiz konusundaki yaklaşımının gizli olmadığına değindi.

        Yüksek faizin olduğu yerde olumlu gelişmelerin olmayacağını, her türlü olumsuz sonucun ortaya çıkacağının bir gerçek olduğunu vurgulayan Bozdağ şöyle devam etti:

        "Faizlerin aşağıya çekilmesi hususu, elbette ekonomiyi bilenler bunu bizden daha iyi bileceklerdir, onun kendi içerisinde kuralları var, o kurallar çerçevesinde bu işleyecektir. Bugün Bakanlar Kurulunda bu konu konuşulmadı. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda şikayeti ve bunun aşağıya çekilmesi konusundaki iradesi yeni değildir. Önceki Merkez Bankası Başkanı döneminde de vardı, yeni Merkez Bankası Başkanı döneminde de var. Şimdi burada faizle ilgili hususta rutinin dışında elbette Merkez Bankası ve diğer çalışma yapanları kendi ezberlerinden giderek adım atmaları veya bildikleri çerçevesinde gitmeleri hep olumlu sonuçlar doğurmuyor. Biraz da faizlerin aşağıya çekilmesi yatırımcıyı teşvik bakımından da önemlidir. Umarız bu konuda olumlu gelişmeler olur. Ancak bu konu bugün Bakanlar Kurulunun gündeme gelmedi, herhangi bir görüşme yapılmadı."

        - "İki KHK önümüzdeki günlerde yayınlanacak"

        Bozdağ, yeni kanun hükmünde kararnamenin ne zaman yayınlanacağına ilişkin soruya, "Yeni kanun hükmünde kararname ile ilgili çalışmalar değerlendirildi. Önümüzdeki günlerde yeni kanun hükmünde kararname çıkacaktır. Hem tedbir hem de düzenleme kararnamesi olmak üzere iki ayrı kanun hümünde kararnameyi önümüzdeki günlerde yayınlayacağız. Muhtevasını yayınlandığında görürsünüz. Şimdiden onun detaylarını burada vermek istemem." karşılığını verdi.

        - "Rıza Sarraf Davası Türkiye'ye dönük açık bir kumpastır"

        Rıza Sarraf davasına ilişkin Bozdağ, "Rıza Sarraf Davası Türkiye'ye dönük açık bir kumpastır. Siyasi bir davadır, hukuki dayanaktan yoksundur. 17-25 Aralık sürecinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün asker, polis ve yargı içerisindeki mensupları eliyle giriştiği ancak başaramadığı hukuk darbe teşebbüsünün ABD'de, ABD yargısı eliyle tekrarlanmasından başka bir şey değildir." değerlendirmesinde bulundu.

        Dosyadaki delillerin hiçbirisinin hukuki delil olmadığına işaret eden Bozdağ, "Zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir. Kanuna aykırı olan hiçbir şey, hiçbir adalet mekanizmasında delil olarak kullanılamaz. Olmayan belgeler üzerinden ellerinde varmış gibi yargılama yapıyorlar. Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerin tamamı, Türkiye'nin ulusal hukukuna uygun olduğu gibi bu konudaki uluslararası hukuka da uygundur." dedi.

        Bozdağ, Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinde ulusal ve uluslararası hukuka aykırı herhangi bir işlem olmadığını, olmasının da düşünülmeyeceğini kaydederek, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, bütün ticari işlemlerini hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yürümekte olduğunu belirtti.

        Uluslar arası hukukta ticari işlemlerin nasıl işlediği ve nereler tarafından denetlendiğinin herkesin malumu olduğunu dile getiren Bozdağ, yapılan iş ve işlemlerde herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmasının söz konusu olmadığının altını çizdi.

        - "Bu kumpasta, hukuka uygun bir delil şu anda ellerinde yoktur"

        "Türkiye'nin İran ile ekonomik ilişkilerine, Rusya ile olan ilişkilerine ve başka ülkelerle olan ekonomik ilişkilerine zarar vermeyi hedeflediği de çok açıktır." yorumunu yapan Bozdağ şunları kaydetti:

        "Bizim ekonomik ilişkilerimiz, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve halkımızın hukuki yararlarını korumak için ulusal ve uluslar arası hukuka uygun bir şekilde hükümetimiz tarafından yönetilmektedir. Bundan sonra da aynı şekilde yönetilmeye devam edecektir. Bundan hiç kimsenin endişesi olmamalıdır. Ama bu dava çok net olarak söylüyoruz, siyasidir, hukuki dayanaktan yoksundur, Türkiye'ye karşı bir kumpas davasıdır. Yargılama yapanlar, davanın sanıkları üzerinde çok net bir şekilde baskı uygulamaktadırlar. Onlar, rehin durumda adeta orada. 'Şu ifadeleri kabul ederseniz, şu kadar cezayla kurtulursunuz, hemen tahliye olursunuz' yazıyorlar, ellerine veriyorlar. Türkiye Cumhuriyeti devletini, hükümetini, kurumlarını suçlayan ve Türkiye'nin aleyhinde karar çıkmasına yardımcı olacak iftiralarda bulunmaya zorluyorlar. Çok açık, bu güneş gibi ortada olan bir durumdur. Türkiye aleyhinde yapılan bu kumpasta, hukuka uygun bir delil şu anda ellerinde yoktur. Olması da mümkün değildir. Çünkü böyle bir şeyin aslı zaten yok. Bunu biz defalarca ifade ettik."

        - "FBI ajanı neye göre teyit etti"

        Bozdağ, "Bu davada kullandıkları veriler, sözde deliller nasıl elde edildi? Nerede, ne zaman, kimden, nasıl elde ettiniz? Bunların aslı mı var, kopyası mı var? Bunları Türkiye'de veya ABD'de oluşturulması sürecinde katkınız var mı, yok mu? Bunlar oluşturulmuş mu yoksa orijinal mi? Varsa elinizde ne var?" sorularını yöneltti.

        "FBI ajanı bunu teyit etti" ifadesine Bozdağ, "Neye göre teyit etti FBI ajanı, bir belge var da ona göre mi teyit etti? Doğru olan bir veri var da elinde ona göre mi teyit etti? FBI ajanının yaptığı teyidin bir kıymeti var mı? Yok." karşılığını verdi.

        FBI ajanının dosyada olan verilerin doğruluğuna nasıl hükmettiğini soran Bozdağ, şöyle konuştu:

        "Kendi mi dinledi, dinlettirdi mi, yoksa dinleyenlerden kendileri mi yoksa dinleme filan yok da oluşturulmuş olan, ki bunlar kumpas oluşturulmuş şeyler, bu oluşturulmuş şeyleri oluşturanlardan mı aldı? Bunların hepsi elbette ortaya çıkacaktır. Ama biz çok net bir şekilde söylüyoruz. Bu, Türkiye'ye dönük yeni bir kumpastır. 15 Temmuz'da başarılamayan veya başka yollarla, siyasi adımlarla, hukuksal yollarla, gayri hukuki yollarla başarılamayanlar şimdi ekonomik birtakım yaptırımlar suretiyle Türkiye'ye dönük yeni kumpaslarla karşı karşıya olduğumuzu buradan ifade etmek isterim. Bu dava Türkiye'ye, çok net, kumpas davasıdır."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler