Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SURİYELİ SANATÇILAR 'SELAM' BELGESELİNDE BULUŞTU

        - BELGESELDE İSTANBUL'DA YAŞAYAN SURİYELİLER KONUŞUYOR

        İSTANBUL (İHA) - Ülkelerinde iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli sanatçılar, 'Selam' adlı belgeselde yaşadıklarını anlatıyor.

        Suriyeli sanatçılar var olan savaşın üzerlerindeki olumsuz etkisini kırarak Türkiye'de sanatlarını icra etmeye devam ediyor. Savaş sebebiyle İstanbul'a göç eden sanatçılar için proje yapan Selam belgeseli, Suriyeli sanatçılardan Mohammad Zaza'yı konuk etti. Selam belgeselinin ilk konuğu olan Ressam ve Müzisyen Mohammad Zaza, savaşı arkasında bırakarak sanatına yepyeni bir umutla sarıldığını söyledi.

        Suriye'deki savaşın milyonlarca kişiyi ülkesinden göç etmek zorunda bırakması ve Suriyelilerin gittikleri ülkelerde kuracağı yeni yaşam ve uyum sürecini merak eden Abdulkadir Gıynaş ve Bilal Alirıza, İstanbul'da yaşayan Suriyeli sanatçıların peşine düştü. Süreç ikiliyi bu konuda bir belgesel çekmeye kadar götürdü. Görüştükleri her sanatçı başka bir sanatçıdan bahsedince kendilerini İstanbul'daki Suriyeli sanatçılar ortamının içinde bulup birbirleriyle tanıştılar. On aylık bir sürecin sonunda yönetmen Bilal Alirıza ve metin yazarı Abdulkadir Gıynaş, kalabalık bir ekiple otuz sanatçıyla iletişim halinde olarak Selam belgeselini Youtube'da yayınladı. Belgesel'in ilk konuğu Mohammad Zaza oldu. İstanbul ekseninde ilerleyen film on sekiz dakikadan oluşuyor. Suriye sanatına, sanatçının İstanbul deneyimine ve işlerine odaklanıyor. Selam belgeselin altyapısı tanışmalar, söyleşiler ve ana omurgayla beraber bir ay sürdü. Çekim, montaj ve çevirileri iki haftada bitiren ekip on ay boyunca konuyla ilgili mekânlarda ilgili STK ve kültür merkezleriyle iletişime geçip ortak proje çalışmalarının zeminini aradı. Selam, hem ekibe hem de konu edilen kişilere yeni bir dünyanın kapısını açtı ve iki kültürün küçük çaplı da olsa birbirleriyle tanışmalarına olanak sağladı. Ekip belgeselin yayınlandığı aynı isimdeki Youtube kanalı Selam'da birçok Suriyeli sanatçıyla hazırlanan benzer videolar yayınlamaya devam edeceğini belirtti.

        (HÇ-HO-Y)

        29.07.2015 12:04:16 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler