Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        1 KASIM SEÇİMLERİNİN SONUÇLARI

        - AK PARTİ VE CHP'NİN EN FAZLA OY ALDIĞI İLÇELERİN BELEDİYE BAŞKANLARI SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRDİ

        ESKİŞEHİR (İHA) - Dün yapılan seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Eskişehir'de en fazla oy sayısına ulaştığı ilçelerin belediye başkanları başarılarını ve alınan sonuçları değerlendirdiler.

        Ak Parti'nin yüzde 69,1 oranı ile en fazla oy aldığı Günyüzü ilçesinin Belediye Başkanı Mehmet Rezmi Arayıt, 7 Haziran seçimlerine göre oylarını yüzde 10 arttırdıklarını belirtti. Bundan öncedeki seçimde oy oranlarının yüzde 59.9 olduğuna anlatan Arayıt, 1 Kasım'da alınan sonucun büyük başarı olduğunu söyledi. Yerel hizmetlerde, vatandaş ziyaretlerinde 7 Haziran'dan bu yana geçen sürede ortaya çıkan durumdan, ülkenin iktidarsız kalmasından halkın huzursuz olduğunu gözlemlediklerini belirten Başkan Arayıt, şunları anlattı;

        KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ

        "Oylarını istedikleri gibi kullanmak elbette vatandaşın demokratik tercihidir. Demokrasinin gereği budur. Vatandaşlarımız, bir önceki tercihinde o günkü Türkiye'nin şartlarını düşünerek oy kullandılar. Daha sonra ülkemizde son 5 ayda artan terör olayları ve ekonomik sıkıntılar halkımızı üzdü. Özellikle vatandaşlar tercihlerini yaparken milliyetçi oyların bir koalisyonla memleketin daha uzlaşı bir şekilde idaresini düşündü. Ama 7 Haziran sonrasında 'biz hiçbir yerde olmayız' tavırları vatandaşta tepki oluşturdu. Vatandaş ülkede öncelikle huzur ve barış istiyor. Ekonomik düzgünlük istiyor. Bu geri dönüşü tek başına iktidar özlemi olarak ifade edebiliriz. En büyük etken bu. Ülkenin iktidarsız kalmasının büyük yansıması oldu. Biz AK Parti olarak Eskişehir'de 2002 yılından bu yana sadece 7 Haziran seçimlerinde geriye düştük. Onun dışında 2002, 2007 ve 2011 yılındaki seçimlerinde birinci partiydik. Bazı yayın organlarındaki 'CHP'nin kalesi düştü' şeklindeki açıklamalar doğru değildir. 2002 yılından 4'üncü milletvekili çok az bir oy ile kaybetmiştik. Tabi yerel seçimlerde merkez belediyeleri kazanamadık. Eskişehir hiçbir zaman sol görüşün kalesi değildir. Eskişehir merkez sağ, muhafazakâr partilerin geçmişten bu yana hep kalesi olmuştur, olmaya da devam edecektir. 5 aylık bir kesinti oldu. Bir mola verdik. Kaldığımız yerden devam edeceğiz. Şuanda da yine yaklaşık 6 puan farkla birinci partiyiz. Bütün parti teşkilatlarındaki arkadaşlarımıza, tüm hemşerilerimize vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Milletvekillerimizi de kutluyorum, hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah Eskişehir'imize çok daha fazla hizmetleri olacaktır."

        YEREL HİZMETLERİMİZ BÜYÜK SEMPATİ OLUŞTURDU

        Ak Parti'nin yüzde 67 oya ulaştığı Sarıcakaya'nın Belediye Başkanı Faruk Güler ise, ilçelerinin bugüne kadar AK Partili belediye ile yönetilmediğini ve partilerinin oy oranın daha önceleri düşük olduğunu belirtti. Bundan dolayı 1 Kasım günü aldıklarını başarının kayda değer olduğunu belirten Başkan Güler, "Sarıcakaya, muhafazakar bir yapısı olmasına rağmen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kökenli olarak bugüne kadar tercihini o yönde kullanmış. Fakat 2014 yılından bu yana, bizim de yoğun çalışmalarımız, halkın içinde olmamız, halka gereken hizmeti sunmamızla beraber Ak Parti'ye büyük bir sempati oluştu. Böylece Sarıcakaya, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 68 ile birinci olmuş, yine Ak Parti olarak 7 Haziran genel seçimlerde yüzde 58 ile ikinci olmuş ve dün yapılan seçimde de yüzde 67 oy oranı ile üst sıralara yerleşmiştir. 7 Haziran seçimlerinden sonra AK Parti kendini yeniden değerlendirmeye alarak, tekrar şahlanışa geçti. Türkiye'de sandıklarda bu şahlanış kendini gösterdi. Eskişehir'de de yaşayan halkımız teveccühünü AK Parti'den yana göstererek, tekrar istikrar dedi. Bunda en çok etkisi olan il teşkilatı ve milletvekili adaylarımızla birlikte bütün Ak Parti gönüllülerinin çabalarıdır. Herkese, yaptıkları yoğun çalışmalarından dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz" dedi.

        MHP'NİN OYLARI AK PARTİ'YE KAYDI

        Eskişehir'in 12 ilçesi arasında yüzde 42,3 oranı ile CHP'nin birinci sırada yer aldığı Han ilçesinin Belediye Başkanı Erdal Şanlı, 1 Kasım seçimlerinde Ak Parti'nin birinci sırada yer almasını MHP'den kayan oylara bağladı. Şanlı, "İnsanlar bize güveniyor. Biz kimseyi ötekileştirmedik, parti ayrımı yapmadan çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın her zaman yanında olduk, oluyoruz. Bundan dolayı oyumuzu koruduk. Bundan sonrada burada parti ayrımı yapmadan ilçemizi kalkındırmak için çalışacağız. Burada CHP'nin 1'inci parti çıkması bizleri memnun etti. Biz burada sonucun değişmeyeceğini biliyorduk. Eskişehir genelinde ise, AK Parti'nin oy oranını yükseltmesi MHP'den kaynaklanıyor. MHP'nin mevcut adaylarının istenmemesi seçmeni AK Parti'ye kaydırdı. MHP seçmeninin çoğunluğu oyunu AK Parti'ye verdi" diye belirtti.

        (İHA-MET-Y)

        02.11.2015 15:28:01 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Eskişehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Eskişehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler