Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        'GASPRALI' GAZETECİLİK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

        SERKAN ARAT

        BARTIN (İHA) - İsmail Bey Gaspıralı anısına Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği'nce organize edilen 'İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri' Japonya'nın başkenti Tokyo'da sahiplerine verildi.

        National Olypmpics Memoriol Younth Center'de düzenlenen ödül törenine Doğu Türkistan davasının önde gelen isimleri ile akademisyenler ve yazarlar katıldı. İsmail Bey Gaspıralı Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri Jürisi "İnsan Haklar Büyük Ödülü" Doğu Türkistan davası ve özellikle insan hakları ihlallerine ilişkin yaptıkları çalışmalardan dolayı Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti'ni uygun görmüştü. Hükümet adına ödülü Başbakan İsmail Cengiz aldı. Bu kapsamda İnsan Hakları Ödülü de verdiği bağımsızlık mücadelesinden dolayı Çin'de 12 yıl hapis yatan Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmet İgemberdi'ye verildi. Ahmet İgemberdi ödül programında duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadı.

        Ahmet İgemberdi ödülünü aldıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bizim mücadelemiz kendi vatanında toprağında insanca ve özgür olarak yaşamaktır. Bir insan hakları mücadelesidir. Anadolu insanı bizi hiç bir zaman yalnız bırakmadı" dedi.

        İsmail Bey Gaspıralı ödül programında Sultan Mahmut Kasgarlı, Ahmetjan Osman, Nur Mukaddes, İsmail Cengiz, Zaynabidin Abdırashıdov ödüllerini aldı. Yine Tokyo Camii ve Türk Kültür merkezine jüri başarı ödülü verildi.

        İsmail Bey Gaspıralı anısına Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan ödül programında yaptığı konuşmada, "Mart 2014 tarihinde Bartın'da Nevruz Bayramında kurulan derneğimiz her yıl İsmail Bey Gaspıralı adına ödül programları tertip etmektedirler. 2014 yılında Kırım'ın Rusya tarafından zorla işgali nedeniyle Kırım başlığı ile düzenlenen tören bu yıl Doğu Türkistan başlığı ile düzenlenmiştir. İsmail Bey hem bir gazeteci ama aynı zamanda bir insan hakları savunucusudur. Japonya'nın başkentinde düzenlenen bu sade törenle ödülleri sahiplerine ulaştırdık. Buradan İsmail Bey Gaspıralı'yı saygı ve rahmet anarken 'Dilde Fikirde İşte Birlik' yolundan yürümeye devam edeceğiz" dedi.

        Ödül programında, Kırım Tatar Türklerinin Lideri Mustafa Abdülcemiloğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rafet Cabarov'un mesajları ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı'nın mesajları okundu.

        (SA)

        17.11.2015 13:40:25 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bartın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bartın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler