Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BÖBREK DOSTU GİLABURU DALINDA KALMAYACAK

        ÖMER ERTUĞRUL

        YOZGAT (İHA) - Yozgat'ın Çandır ilçesinde, böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılan "girabolu" ve "gilaburu" isimleriyle bilinen bitkisinin tamamının ekonomiye kazandırılmasına yönelik hazırlanan proje onaylandı.

        Yozgat'ın Çandır ilçesinde Süleyman Kır tarafından hazırlanan 542 bin lira tutarındaki 'Yufka Ekmeği ve Gilaburu Suyu' projene Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından hibe desteği verileceği belirtildi.

        Çandır Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kır, Çandır ilçesiyle birlikte Çayıralan ve Boğazlıyan ilçelerinde su kenarlarında kendiliğinde yetişen gilaburu bitkisinin olgunlaşan meyvelerinden salamura yapılıp, saklanıp, kış aylarında ise meyve suyu olarak tüketildiğini hatırlattı. Kır, böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılıp, hekimler tarafından da önerilen gilaburu meyvesinin önemli bölümünün dalında kaldığını, bunun ekonomiye kazandırılmasına yönelik yaptıkları girişimlerden istedikleri sonucu bir türlü alamadıklarını söyledi. Çandır Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kır, gilaburu bitkisinin anavatanının Çandır olduğuna vurgu yaparak, "Çandır ile birlikte komşu ilçelerimiz olan Çayıralan ve Boğazlıyan ilçeleriyle Kayseri'nin bazı ilçelerinde de yetişmekte olan gilaburunun meyve suyu olarak seri üretim yapılması amacıyla 1994 yılında belediye öncülüğünde bir çalışma yapıldı. Ancak maddi kaynak bulunamayınca ekonomiye kazandırılamadı. Halkımız kendileri topluyor, salamura olarak saklayıp 40 günden sonra meyve suyu olarak kullanıyor. Genelde halkımız bunu yakınlarına hediyelik olarak gönderiliyor" dedi.

        Yapılan bilimsel araştırmalarda gilaburu meyvesi suyunun böbrek taşlarının erimesini sağladığının ortaya konulduğu vurgulayan Kır, sulak arazide filizden dikim suretiyle de yetiştirilebilen, 5-6 milim çapındaki meyvenin yöre halkı tarafından ekim ayı içerisinde toplanıp, salamurasının yapıldığını ifade etti. Mustafa Kır, gilaburu meyvesinin ekonomiye kazandırılması amacıyla yaptıkları girişimlerden sonuç alamayınca, yakını olan Süleyman Kır tarafından yöresel Yufka Ekmeği üretimine yönelik projeye gilaburunun işlenmesini de dahil ederek, TKDK tarafından destek talebinde bulunulduğunu anlattı. Başkan Kır, "Toplam 542 bin lira tutarındaki proje onaylandı. TKDK tarafından 271 bin lira hibe desteği ile yapımı devam eden tesisin bir bölümünde yufka ekmek imalatı yapılırken, bir bölümünde de yöresel gilaburu meyvesi depolanıp, Kayseri ve diğer illerdeki meyve fabrikalarına satışı yapılacak. Böylece 20 ton civarında yıllık yetişebilen yöresel gilaburu meyvesinin ekonomiye kazandırılması için ilk adım atılmış olunacaktır" dedi.

        Yozgat Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Selim Türker, mali hibe destek verilmesi uygun görülen ve yapımı devam eden tesislerde incelemelerde bulundu, ihtiyaç kadarı toplanıp, büyük bölümü dalında bırakılan gilaburu bahçelerini gezdi. Türker, projenin hayata geçirilmesiyle birlikte yörede yoğun bir şekilde yetişen anaca ürünü tam olarak değerlendirilemeyen gilaburunun proje ile ekonomiye kazandırılacağını sözlerine ekledi.

        (ÖE-AÖ-Y)

        18.11.2015 14:08:39 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Yozgat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yozgat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler