Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KÜRE'DE "YÖRESEL KIYAFETLİ KİTRE BEBEK YAPIMI" KURSU AÇILDI

        MUHAMMED KÖMEÇOĞLU

        KASTAMONU (İHA) - Küre Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından "Yöresel Kıyafetli Kitre Bebek Yapımı" kursu açıldı.

        Küre Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kursiyerleri tarafından Şehit Şerife Bacı'nın yöresel kıyafetli Kitre Bebek yapımı çalışmaları devam ediyor. Küre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Yazgan yaptığı açıklamasında "1921 yılında deniz yoluyla İnebolu'ya gelen cephanelerin, karadan cephede savaşan askerlere ulaştırılması gerekiyordu. Bu görevi çevredeki yaşlı erkekler ve kadınlarımız üstlenmişti. 1921 yılının Şubat ayında,soğuk,tipili bir günde erkenden İnebolu'da cephaneler arabalara yüklendi ve yola çıkarıldı. Kağnı kafilesinin sonunda,sırtına sardığı çocuğu ile Şerife Bacı da bu sefere çıkmıştı. Seydiler'in Satı Köyü'nden olan Şerife Bacı kafileyi izliyor,onlarla beraber cephaneyi bir an önce varacağı yere ulaştırmaya gayret ediyordu. Hava iyice kararmıştı. Kar biraz fazlalaştı, tipiye dönüştü.Şerife Bacı kağnıda ki cephaneyi çocuğunun yorganı ile iyice örttü. Çocuğunu mermi sandıkları arasına gizleyerek üzerini kapattı. Tipi o kadar fazlalaşmıştı ki, ilerleyemez oldular. Durmak ölümdü. Cephede askerler cephane bekliyorlardı. Şerife Bacı elinin,ayağının uyuşmaya başladığını hissediyordu. Durmadan ilerlemeye çalışıyordu. Kastamonu Kışlası önüne vardığında donmuştu. Sabaha karşı Kastamonu'nun kapısı sayılan kışlada, kule nöbetçileri, alaca beyaz karanlıkta belli belirsiz bir kağnı gördüler. Kimdi bu gelen ve ne zaman kara saplanmıştı? Hemen haberdar edilen Osman Bey, Devrekanili Cemil ve Beşiktaşlı Rıfat Çavuşları gönderdi. Kağnının yanına ulaşan Cemil ve Rıfat Çavuş dehşetle ürperdiler.Kağnının arkasında bir kadın vardı. Genç bir kadın.Cephanenin üstüne örttüğü yorganı kucaklamak ister gibiydi.Ama çoktan donmuş kaskatı kesilmişti. Kucaklayıp karlar üzerine yatırdılar. Bu sırada bir ses, bir hırıltı. Kulaklarına inanamadılar. Ses ve hırıltı yorganın altından geliyordu. Hemen yorganı kaldırdılar. Bir kundak bebeğiydi oradaki. Bebeği ve kadını kışlaya götürdüler. Genç kadının hüviyeti tespit edilerek köyü olan Seydiler'e gönderilerek burada toprağa verildi. Bebek ise kışlaya yakın bir eve gönderildi. 1970'li yıllarda yapılan araştırma sonucu kızın Eskişehir'de ikamet ettiği ili ilgili bilgiler elde edilmesine rağmen kendisine ulaşılamadı. Günümüzde Şehit Şerife Bacının Mezar yerinin tespit edilememesine rağmen O, Seydiler'lilerin ve bütün Türk halkının gönlünde yatmaktadır. Şehit Şerife Bacı,Milli Mücadelede mermi taşıyan Türk kadınını temsil eden bir semboldür. Seydiler'liler bu kahraman Türk anasını unutmayıp Cumhuriyetin 50.yılında Belediye binası önüne Atatürk anıtı yanına Rölyefini yaptırdılar. 1984 yılında ülkemizde yılın annesi seçildi" dedi.

        Küre Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü El Sanatları Öğretmeni İlknur Türkoğlu yaptığı açıklamasında ise "Kitre Bebek Özel yöntemlerle kitre denilen bitki pamuk ve teller kullanılarak heykel tıraş titizliği ile çalışılarak Anadolu kültürünü yansıtan portrelerin bebeklere yansıtılması sonucu kitre bebekler oluşmaktadır.Dünyanın en eski oyuncağı olarak bilinen oyuncak bebekler geven bitkisinin yapıştırıcı maddesi kullanılarak yapıldığı için kitre bebek olarak bilinmektedir.Zamanla gelişerek bir el sanatı olarak yerini alan oyuncak bebekler ne yazık ki günümüzde kaybolmaktadır. Titizlikle çalışılmış bir kitle bebek, bu sanata ilgisi olan veya olmayan herkesin dikkatini çekmektedir.Kitle bebeği bu kadar değerli ve önemli kılan,en önemli unsur tepeden tırnağa en küçük detayların bile düşünülerek gerçeğe uygun bir şekilde çalışılmış olmasıdır. İyi bir kitre bebek yapmak için tüm aşamalarının kurallara uygun,özenli bir şekilde çalışmak gerekmektedir" diye konuştu.

        Türkoğlu, güzel bir kitre bebek yapmak için öncelikle düzgün bir bebek vücudunun hazırlanması gerektiğini vurguladı.

        (MK-OA-Y)

        20.11.2015 11:45:44 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kastamonu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kastamonu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler