Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AYDIN'DA ENGELLİLER GÜNÜ NEDENİYLE ÇELENK TÖRENİ DÜZENLENDİ

        RUCHAN DURGUT

        AYDIN (İHA) - Aydın'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yapılan etkinlikler kapsamında Aydın Valilik binası Atatürk Anıtına çelenk bırakıldı.

        Çelenk bırakma törenine Aydın Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kerem Toprak, Milli Eğitim İl Müdürü Pervin Töre ile Aydın Engelliler Spor Kulübü Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Aydın Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği üyeleri ve kurum personelleri katıldı.

        Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kerem Toprak, " 1992'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Engelliler Günü olarak ilan edilen 3 Aralık günü, bir yandan engellilerin yaşadığı sorunları ve bu konuda yapılması gerekenleri öne çıkarmakta, diğer yandan sivil toplum kuruluşlarına ve tek tek tüm bireylere düşen görevleri hatırlatmaktadır. Engelli kişilerin tüm insan hak ve özgürlüklerinden eşit şekilde yararlanmasını teşvik etmeyi ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirmeyi amaçlayan BM Engellilerin Hakları Sözleşmesi, 30 Mart 2007 tarihinde taraf devletlerin imzasına açıldığında ülkemiz ilk imzacı ülkeler arasında yer almıştır. Sosyal devlet anlayışı gereği "insanı yaşat ki devlet yaşasın" düsturundan yola çıkarak 1 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve bu kanunun kabulünden sonra ilgili kurumların çıkardığı yönetmeliklerle, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım, ulaşılabilirlik, sosyal güvenliğe ilişkin sorunların çözümü ile engelli bireylerin her bakımdan gelişmesini, toplumsal hayata tam katılımlarının sağlanmasını ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemelerin yapılmasını yasal çerçeveye oturtarak tüm ülke topyekun harekete geçirilmiştir" dedi.

        Engelli vatandaşlara ve yakınlarına yapılan yardımlar hakkında bilgi veren Toprak; "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca engelli vatandaşların ve ailelerinin sosyo-ekonomik açıdan desteklenmesi için engellinin evde bakımını üstlenen akrabasına evde bakım ücreti bağlanmış ve Aydın ASP İl Müdürlüğünce bu kapsamda 9 bin 316 engelli yakınına ayda 830 TL evde bakım ücreti ödenmektedir. Her halükarda bir akrabasının bakımından yararlanamayacak durumda olan engellilerimizin kuruluş bakımından yararlanması için devlet kurumlarının yanında özel bakım merkezlerinde bakımı sağlanan engellilerimizin bakım ücretleri Bin 660 TL devlet tarafından ödenmektedir. İlimizde Bakanlığımıza bağlı 2 resmi bakım merkezi ve 3 umut eviyle, 7 özel kuruluşta 617 engellinin bakımı devlet tarafından sağlanmaktadır. Ulaşımda ve kamu kurumlarına başvuru sırasında öncelik sağlanması için talep eden engellilerimize kurumumuz tarafından engelli kimlik kartı verilmekte olup İlimizde 9 bin 663 kişiye talepleri üzerine engelli kimlik kartı verilmiştir. 2022 Sayılı Kanun kapsamında yüzde 40-69 engel oranına sahip olan engelli bireylere ayda 306 TL, yüzde 70 üzeri engel oranına sahip olan engelli bireylere 437 TL engelli maaşı ödenmektedir. Her birimizin birer engelli adayı olabileceği gerçeğini aklımızdan çıkarmadan, tüm sorunların el ele vererek birlik içinde çözülebileceğine olan inancımla ve herkes için engelsiz bir dünya temennisiyle, Dünya Engelliler Gününde tüm katılımcılara teşekkür eder sağlıklı günler dilerim" diye konuştu.

        Tören, Down Sendromlu öğrenci Erkan Öncel'in okuduğu şiirle sona erdi.

        (RD-

        03.12.2015 14:50:37 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Aydın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Aydın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler