Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KÜNİB'E İRAN'DAN 6 YENİ KATILIM

        ARDAHAN (İHA) - Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü ve Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ile KÜNİB İran Koordinatörü Prof. Dr. Ghadir Golkarian'ın İran'ın farklı şehirlerindeki üniversitelerle olan temasları sonucunda 6 üniversite KÜNİB'e katıldı.

        Yeni katılan üniversiteler ile birlikte İran'dan KÜNİB üyesi üniversite sayısı 12'ye yükseldi. 27-28 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde yeni katılan üniversiteler ile ARÜ arasında Mevlana Değişim Protokolleri de imzalandı. Törene üniversite rektörleri, temsilciler, akademisyenler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

        Erdebil Üniversitesi'nin KÜNİB'e üyelik için resmi olarak başvurması ile Haziran 2015 tarihinde başlayan süreçte ilk olarak Prof. Dr. Golkarian ön görüşmeler yapmış, daha sonra ise Prof. Dr. Korkmaz resmi olarak İran'a davet edilmişti. Sonraki günlerde devam eden görüşmeler ile Erdebil Üniversitesi, Erdebil Azad İslami Üniversitesi, Erdebil Tıp Üniversitelerinin yanı sıra Tahran Allameh Tabataba'i Üniversitesi, Tahran Alzahra Üniversitesi ve Tahran Teknik Uygulama ve Bilim Üniversitesi'nin başvuruları onaylanarak KÜNİB'e üyelikleri kabul edildi. Yeni katılan üniversiteler ile birlikte İran'dan KÜNİB üyesi üniversite sayısı 12'ye yükselmiş oldu.

        Biz, bizim derdimizi bilmeli ve çözüm yolları üretmeliyiz

        Erdebil Üniversitesi'nde düzenlenen törende konuşan Prof. Dr. Korkmaz, Kafkasya Bölgesi'ndeki üniversitelerin işbirliği yapmasının gerekliliğine vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti, "Coğrafya bizim kaderimizdir. Bizler kaderimizi değiştiremediğimiz gibi geleceğimizi de göz ardı edemeyiz. Bölgemizin derdini ve problemlerini ancak kendimiz çözebiliriz. Başkaları bizi düşünmediğine göre bu vazife bölge üniversiteleri akademisyenlerine düşmektedir. İşte KÜNİB bu kaderi faydalı kılmak için kurulmuştur. KÜNİB geçen yıl Tebriz Tıp Üniversitesi ile geçekleştirdiği Hepatit B hastalığı konulu kongreyle bölgenin en ağır ve kırmızı harita sanılan Kafkasya bölgesi hastalığı üzerine tıp alanındaki uzmanları bir araya getirerek adı geçen hastalığın yok edilmesi doğrultusunda çabalar ve işlemler başlatmıştır. Aynı yılda Tebriz Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşmiş olan KÜNİB V. Olağan Kongresi'nde bölge üniversiteler arasından diploma denkliği ve aynı zamanda organ nakli konusunda büyük adımları atmıştır. İşte KÜNİB bu yolda rotasını çizmektedir. Biz, bizim derdimizi bilmeli ve çözüm yolları üretmeliyiz."

        Prof. Dr. Korkmaz, konuşmasının devamında genç neslin önemine vurgu yaparak "Ben 55 yaşında İran'ı, Tebriz'i, Erdebil şehrini ve sizleri tanımış oldum. Ama umarım gelecek nesiller ve çocuklarımız birbirlerini genç yaşlarda tanımış olurlar. Zira bu bölge halkının pek çok ortak yakınlıkları ve değerleri vardır ve bu bizleri yakınlaşmamıza neden oluyor. Bugünkü evlatlarımız gelecekte birçok birim ve kuruluşlarda örneğin BM'de, UNESCO'da ve diğer yerlerde belki görev alıp karşılaşacaklar. Biz bunları ortak değerlerimizle yetiştirip oralara kadar kardeş gibi yaşatırsak gelecek sorunlarımızı ortaklaşa çözebilecekler." dedi.

        KÜNİB, Birleştirici ve Uzlaştırıcı

        Prof. Dr. Korkmaz'ın konuşmasını tamamlamasının ardından sözü Prof. Dr. Golkarian aldı. Prof. Dr. Golkarian KÜNİB'in üniversiteleri birleştirici, uzlaştırıcı rolüne vurgu yaparak şöyle konuştu, "Kafkasya Üniversiteler Birliği ilk günden beri dil, din, ırk ve diğer ayrıştırıcı yönlere bakmaksızın akademik alanda birleştirici, bağdaştırıcı ve uzlaştırıcı rolünü üstlenmiştir. Bölge üniversiteleri arasında yakından işbirliği, e-kütüphane kurma, e-dergi çıkarma, öğrenci ve öğretim üyeleri değişimi programı uygulama, bölgenin ekonomi, sıhhi ve sosyal sorunlarına çözüm yolu bulmayı kendine misyon olarak üstlendiğini ve bugünün üniversite gençlerini yarının bölge sermayesi olarak kardeşçesine yetiştirmeyi vizyon olarak yürütmektedir. Bundan dolayı elimizden geldiği kadar İran üniversiteleri gerek devlet gerekse özelleri KÜNİB'e üye olmaları konusunda teşvikte bulunmaktayız. Çünkü İran üniversitelerinin potansiyelleriyle diğer üniversitelerin olanaklarının bir araya gelmesinde çok önemli adımlar atabileceğinin inancındayız."

        Törene ev sahipliği yapan Erdebil Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Goudarz Sadeghi KÜNİB'e üye olmalarının önemine dikkat çekerek şöyle konuştu, "Biz iki seneden beri KÜNİB faaliyetlerini yakından takip etmekteyiz. Fakat bu sene İran'da gerçekleştirilmiş olan olağan kongresinden sonra artık bu birliğe üye olmak kararı aldık. Erdebil üniversitesi uluslararası akademik işbirliğine önem vermektedir. Bu sene İtalya, İspanya ve Avusturya üniversiteleriyle yakından temaslarda bulunarak gerekli ziyaretleri gerçekleştirip karşılıklı protokolleri imzaladık. Ancak bizim için önemli olan Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti üniversiteleriyle yakından işbirliği kurmaktır. Zira buradaki konuları ortaklaşa idrak edip yürütebiliriz. Ayrıca, dil, din, kültür ve birçok yönden benzerliğimiz de bu yakınlaşmayı kaçınılmaz kılmaktadır."

        Törenin devamında Tahran Teknik Uygulama ve Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohammad Akhbari, Tahran Alzahra Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Ensiye Khazali, Erdebil Tıp Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Pour Fazli, Erdebil Azad İslami Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Ali Shamel, ve Allameh Tabataba'i Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Nader Nimetullahi KÜNİB'e üye olmaktan ve ortak akademik çalışmalar yapmaktan duyacakları memnuniyetleri dile getiren konuşmalar yaptılar.

        (ERZ-AA-Y)

        03.12.2015 14:15:11 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ardahan haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ardahan Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler