Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KIRIKHAN'DA ÜRETİCİLERE DAMIZLIK KOÇ DAĞITILDI

        İSMET BİÇEN

        HATAY (İHA) - Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde 10 üreticiye İvesi ırkı koç dağıtımı yapıldı.

        Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Hayvancılık Geliştirme Projesi, Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma kapsamı doğrultusunda Kırıkhan ilçesinde İvesi ırkı koç dağıtımı gerçekleştirildi.

        Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nden Tarım Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi Uygulama Talimatı gereği, 100 baş ve üzeri koyun varlığı bulunan koyun-keçi birliğine kayıtlı olan yetiştiricilerden 10 kişiye damızlık koç dağıtımı için tören düzenlendi.

        İncirli Mahallesi'nden Hasan Dinler isimli çiftçiye 10 adet, Zeynep Kesmeci isimli çiftçiye 11 adet, Yalangoz Mahallesi'nden Ömer Tahra isimli yetiştiriciye 3 adet ve Demirkonak Mahallesi'nden Emin Arda isimli çiftçiye 10 adet olmak üzere toplam 34 adet İvesi ırkı koç dağıtımı yapıldı.

        Yüzde 30'u üreticinin, yüzde 70'i bakanlığın katkı sağladığı proje kapsamında dağıtılan koçların bedelinin 58 bin liraya mal olduğu belirtildi.

        Törende konuşan İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, proje ile yetiştiricilerin elinde bulunan koyun ve keçi sürülerine yüksek vasıflı damızlıkların katılımıyla kan değişiminin sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılmasının amaçlandığını belirtti. Tüfekçi, "Koyun ve keçi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla damızlık hayvanların dağıtılması, proje ile mevcut sürülerin üstün verimli koçlarla kan değişimi sağlanarak, mevcut sürülerle daha verimli sürdürülebilir koyunculuk hedeflendi. Bu amaçla, 15 Temmuz 2014 tarihinde Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nden 38 adet damızlık ivesi koç temin edilerek 16 Temmuz 2014 tarihinde Antakya, Kırıkhan ve Kumlu ilçelerimizde 7 çiftçiye dağıtımı gerçekleştirildi. 2015 yılı itibariyle yapmış olduğumuz rutin denetimlerden elde ettiğimiz sonuçlara göre 38 adet dağıtılan koçlardan 740 adet kuzu alınmıştır. 2014 yılında başlayan projemizin devamı olarak, 2015 yılında Bakanlığımız ve yetiştirici katkısıyla 34 adet damızlık ivesi koç alımı gerçekleştirilecek olup 4 çiftçimizin bu projeden yararlanması hedeflenmektedir. Bu proje ile ilimizde koyun ve keçi yetiştiriciliğini geliştirmek, mevcut sürülerin kan değişimi yoluyla verimliliklerini arttırmak, daha verimli ve sağlıklı, ıslah edilmiş sürüler ile küçükbaş hayvancılığı karlı ve sürdürülebilir bir noktaya taşımaktır" dedi.

        Düzenlenen törene Kırıkhan Kaymakamı Hasan Gözen, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Kırıkhan İlçe Tarım Müdürü Ali Temizkan ve çok sayıda davetli katıldı.

        (NPR-Y)

        03.12.2015 15:29:12 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Hatay haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Hatay Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler