Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

        VAHİT OLCAY

        BİTLİS (İHA) – Bitlis'te 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle sorunlarını dile getiren engelli vatandaşlar, kendilerine sadece bir gün değil her gün sahip çıkılmasını istediler.

        3 Aralık Dünya Engelliler Günü Türkiye'nin farklı illerinde olduğu gibi Bitlis'te de düzenlenen programlarla kutlandı. Yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan yollara aldırış etmeyen vatandaşlar, tüm engelleri aşarak dernek binalarında toplandılar. Mağduriyetlerini ve sorunlarını dile getirmek, sadece yılın belirli günlerinde değil her gün hatırlanarak sorunlarına çözüm bulunmasını isteyen engelli vatandaşlar, seslerini duyurmak istiyor. Kendileri için kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde seslerini duyurmak için kışın ağır şartlarına rağmen dernek binalarında toplandıklarını dile getiren Türkiye Sakatlar Derneği ve Engelliler Derneği Bitlis Şube Başkanı Ahmet Koçyiğit, her bireyin bir engelli adayı olduğuna dikkat çekti. Koçyiğit, Dünya Engelliler Günü'nün toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturma bakımında anlamlı bir gün olduğunu hatırlatarak, "Engelli vatandaşların eğitim, giyim, gıda ve benzeri zaruri ihtiyaçlarının giderilmesi devletin vazifelerinden biridir. Gerek kamu gerekse özel sektör, engelli vatandaşların daha iyi yaşanılabilir bir ortama kavuşması için çaba sarf etmelidir. Engelli bireylere engel çıkarılmamalıdır. Engelli bireyler, Sosyal hayattan soğutulmadan topluma kazandırılmalı. Her türlü hayat koşulları iyileştirilmelidir" diye konuştu.

        Son zamanlarda engelli vatandaşlara yönelik ciddi anlamda çalışmaların yapıldığını, fakat yapılanların yeterli olmadığını dile getiren engelli vatandaşlardan Cemal Dalga, son üç yılda 35 bine yakın engellinin kamusal alanda istihdam edildiğini kaydederek, "Öncellik olarak istihdam konusunda engelli vatandaşlara sağlanan kolaylılık nedeniyle emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Fakat Türkiye'de 9 milyona aşkın engelli birey var. Bu bireylerin topluma kazandırılması için daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Şu anda evinde yatalak olup dışarıya çıkamayan engelli bireylerin konuşmaya, gezmeye, toplumun içine girmeye hakları vardır. Bundan dolayı daha geniş bir şekilde engellilerin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmalarını sağlamak için çalışma yapılmalıdır" dedi.

        Bitlis'te engellilerin ulaşım koşullarının iyileştirilmesini isteyen engelli bireylerden Mutalip Toprak, "Her yerde yüzde 40 ve üzeri engelli bireyler şehir içi ulaşımdan ücretsiz faydalanabiliyorlar. Fakat Bitlis'te bizler bu haktan mahrum bırakılmışız. Özellikle belediyeden ulaşım konusunda daha duyarlı davranmasını istiyoruz. Tüm hayat şartlarımızın iyileştirilmesinin yanında ulaşımın engelli vatandaşlara ücretsiz yapılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

        Sadece yılın belirli günlerinde değil her gün hatırlanmak istediklerini ifade eden engelli bireylerden Hakan Kaval ise, her insanın bir engelli adayı olduğunu vurguladı.

        (VO-MSA-Y)

        03.12.2015 15:36:34 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bitlis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bitlis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler