Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KONYA'DA 1. TÜKETİCİ HAKLARI SEMPOZYUMU YAPILDI

        KONYA (İHA) - KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksekokulu'nun ortaklaşa düzenledikleri 1. Tüketici hakları Sempozyumu gerçekleştirildi.

        KTO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, "Konya, tüketici hakları konusunda derin bir kültür ve tarihe sahiptir. Tüketici haklarının sistematik olarak uygulandığı dünya üzerindeki ilk şehir Konya'dır. 13. yüzyılda bu topraklarda hayat bulan ve Anadolu'ya yayılan Ahilik sisteminde ilk ve temel şart; esnaf, sanatkar ve tüccarımızın kalite ve standartı gözeterek ticaret yapmasıdır. Ahiler müşteri ilişkilerine son derece önem verirlerdi. Ticarette "müşteri velinimetimizdir" ilkesinin yerleşmesine vesile olan Ahi kültürüyle yetişmiş esnaf ve sanatkârlarımızdır. Bu söz bugün bile birçok işyerinde asılı olarak durmaktadır. Böylesine insanı ön plana alan bir anlayışa sahip olan Ahilik sistemi o dönemde Anadolu'nun dünyanın ticaret merkezi olmasına da büyük bir katkı sağlamıştır. Tüketici haklarını aslında insan hakkı bizdeki tabiriyle kul hakkı olarak değerlendirmeliyiz. Sağlık, güvenlik, eğitim, seçme gibi birçok insani haklara sahip olan tüketici aynı zamanda ekonomik çıkarlarının korunması ve satın aldığı mal veya hizmetten dolayı uğramış olduğu zararın giderilmesi gibi temel haklara da sahiptir. Ülkemizde son dönemde tüketici hakları konusunun üzerinde önemle durulmaktadır. Bu doğrultuda çıkarılan kanun ve yönetmeliklerle tüketicinin korunması yasal zeminde yürütülmektedir. Özel sektörümüz de üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirme konusunda hassasiyet göstermektedir. Fakat tüketicimizde sahip olduğu haklar konusunda bilgi eksikliği bulunmaktadır. Bu bilgi eksikliği sebebiyle tüketici en doğal haklarından yaralanamamaktadır. Diğer taraftan günümüz teknoloji dünyasında, her aşamada önemini hissettiren tüketici hakları özellikle iş dünyası için mühim bir yer tutmaktadır. Tüketici haklarının muhataplarının esnaf ve tüccarlar olması açısından bazı sorunlar gündeme gelebilmektedir. Düzenlenen sempozyum bu sorunlara yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde ışık tutacaktır" dedi.

        AK Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan'ın konuşmasının ardından sempozyuma geçildi. KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Yıldırım'ın Başkanlığını yaptığı 1. Oturumda Yrd. Doç. Dr. Turan Şahin, Yrd. Doç. Dr. Aytekin Çelik, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yavuz "Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar", "Tüketiciler Tarafından Düzenlenen Kıymetli Evrakın Geçerliliği", "Elektrik Faturalarındaki Kayıp Kaçak Bedelinin Hukuki Bakımından Değerlendirilmesi" konularında konuşma yaptılar.

        (AH-Y)

        03.12.2015 16:09:06 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler