Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        VALİ BEKTAŞ MUCİT NURİ SES'İN İMALATHANESİNDE

        MANİSA (İHA) - Vali Erdoğan Bektaş çiftçilerin soğuk havalarda uğrayacağı don zararını en aza indirmek amacıyla traktör kuyruk milinden alınacak hareket ile çalıştırılacak Donsavar (Rüzgar Makinesi) icat eden 83 yaşındaki Manisalı Mucit Osman Nuri Ses'i Kenan Evren Sanayi Sitesi'ndeki imalathanesinde ziyaret etti.

        Vali Bektaş, Ses'in ürettiği projeleri tek tek incelerken zamana zaman makinelerin başına geçmeyi ihmal etmedi. Vali Bektaş burada yaptığı açıklamada, Osman Nuri Ses'in don olayının meydana geldiği günlerde meyve, sebze ve bağları korumak amacıyla hava hareketi sağlayarak pervane esaslı bir makinenin Türkiye versiyonunu Valilikte yapılan toplantıda anlattığını belirterek, "Ben de kendisine bu projesini imalathanesini ziyaret ederek yerinde göreceğimi söylemiştim. Bugünkü ziyaretimizde anlıyoruz ki Osman Nuri Amca tam bir mucit. Donsavar makinesinin yanı sıra şu an seri üretimine geçtiği özellikle bağcılıkta kullanılan aşı yapma makineleri var. Daha başka projeleri de bulunuyor. Kendisiyle üzüm kurutma işini de konuştuk. Ayrıca, pekmezde aşırı kaynatmadan kaynaklanan bir kanserojen etki söz konusuymuş. O etkinin oluşmaması için üzüm şırasının aşırı kaynatılmaması gerekiyor. Onu sağlamaya dönük de bir projenin prototipini yaptı. Ve şu an Antalya'da üretimde olan bir makinesi de var. Tüm bu konularda elimizden geldiği kadar kendisine destek olacağız. Donsavar ile ilgili projesini Bağcılık Araştırma'da inceleyeceğiz. Manisa'da Osman Nuri Ses gibi çok sayıda sanatkar var. Osman Amca da onların piri. Oğlu İsmail Bey de onun yolundan gidiyor" diye konuştu.

        Vali Erdoğan Bektaş'ın projelerine gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür eden Osman Nuri Ses ise, "Sayın Valimize daha önce Donsavar projesinin sunumunu yapmıştık. Bugün de Sayın Valimiz bizi ziyaret ederek o projelerimizi yerinde gördü. Bu yıl yüzde 58 dolayında bir don olayı yaşandı. 292 bin dönüm bir bağın olduğu bir ilde zararın 400 bin ton üzerinde olduğu dikkate alınırsa Türkiye genelinde bu işin ne kadar ciddi olduğu anlaşılır. Valimiz de sağ olsun bu konuyu dikkate alarak bugünkü ziyaretini gerçekleştirdi. Biz de bu projemizi KOSGEB'e verdik. Oradan alacağımız destekle bu projemizin üretimine başlayabileceğimizi söyledik. Arada yatırımcılarımız da var. Valimizin yanı sıra KOSGEB'in, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün desteğini alıyoruz. Bu desteklerle inşallah bu projeyi hayata geçireceğiz. Ayrıca aşı makinelerimle Sayın Valimiz çok yakından ilgilendi. Diğer projelerimizle de ilgilenmesi bizim gibi küçük sanayicilere moral oldu. Bu yakınlık bizim için çok önemliydi. Umarım bu destekleri hep sürer" dedi.

        (AY-Y)

        03.12.2015 18:25:57 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler