Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TARİHİ KAYAKÖY'DE VAHŞİ YAPILAŞMA

        -KAYAKÖY'DE KAÇAK İNŞAATA İZİN VERİLMEYECEK

        -KAÇAK İNŞAATLARDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN MALZEMELERİ TOPLANIYOR

        MURAT YALÇIN

        MUĞLA (İHA) - Fethiye Belediyesi, 5 bin yıllık geçmişi olan turizm bölgesi Kayaköy ve Karakeçililer mahallelerinde hızla artan kaçak inşaatlara tutulan tutanak ve cezalar caydırıcı olmayınca, mahallelerin girişlerine zabıta kontrol merkezleri kurarak mahalleye inşaat malzemesi sokturmuyor.

        İnşaat malzemesi taşıyan tüm araçları durduran Zabıta ekipleri, inşaat ruhsatı göstermeyen araçları mahalleye almazken mühürlenen inşaatlardaki çalışan işçilerin araç ve gereçlerine de el koyuyor. Kayaköy ve Karakeçililer mahallelerinin , sit alanında yer alması bu yüzden inşaat yapılmamasına rağmen il özel idaresi tarafından daha önceden kaçak olarak tespit edilen 237 dosya da Fethiye Belediyesine gönderilmişti. Kayaköy'de yıllardır devam eden kaçak inşaatlara geçtiğimiz 7 haziran ve 1 kasım seçimleri öncesi başlayan ve mantar gibi biten yeni kaçak inşaatlarda eklenince Fethiye Belediyesi jet hızıyla tedbirler almaya başladı. Kayaköy mahallesine iki giriş noktasına zabıta görevlileri konuçlanıp 24 saat nöbet tutarak inşat malzemesi taşıyan araçları durdurup malzemelerin hangi inşaata götürüldüğünü sorgulayıp inşaatın ruhsatlı olup olmadığını araştırmaya başladı. Zabıta görevlileri ayrıca mahallede Tuğla ve inşaat malzemesi sattığı iddia edilen 1 kişiye de ruhsatsız inşaatlara malzeme satmaktan işlem yapacaklarını bildirdi. Çoğunluğu havuzlu villa olmak üzere 500'ü aşkın kaçak yapının tespitini tek tek sürdüren Fethiye Belediyesi zabıta ve imar görevlileri tespit ettikleri inşaatları mühürlediler. Daha önce yapılan işlemler yeterince caydırıcı olmayınca kaçak inşaatlara malzeme taşıyan araçlar, Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince mahalle girişlerinde durdurulup İnşaat ruhsatı göstermeyen araçlar, mahalleye alınmıyor. Zabıta görevlileri 7-24 çalışarak kaçak inşaatların önlenmesi için yoğun bir mesai harcıyor. Zabıta görevlileri mühürlenmesine rağmen bazı inşaatlarda usta ve işçilerin çalışıp çalışmadığını takip ediyor. Çalışan usta ve işçiler tespit edilince bunların keser, mala gibi malzemelerine el konuluyor. Yıllardır Kayaköy'ünde yaşayan vatandaşlar ve muhtarlar sorunun İmar durumunun belirsizliğinden kaynaklandığını kaçak inşaatlarında sonradan yer alan şahıslar yüzünden yaşandığını iddia ettiler. Kayaköy mahallesinde mevcut dokunun kaçak inşaatlar yüzünden giderek bozulmakta olduğunu söyleyen vatandaşlar Büyükşehirlerden gelip yer alanlar cezayı öderiz mantığı ile inşaat yapıyor. Bizler kaçak inşaatın olmaması için Kayaköy'e imar planı çıkartılmasını istiyoruz" dediler.

        ATAY "KAÇAK İNŞAATLARLA MÜCADELEDE TAVİZ YOK"

        Fethiye belediye başkan yardımcısı Mete Atay Kayaköy ve Fethiye'nin diğer mahallelerinde kaçak inşaatlarla mücadelede taviz verilmeyeceğini söyledi. Atay "Kayaköy son yıllarda Fethiye'nin en çok turist çeken yerlerinden bir tanesi. Herkesinde bildiği gibi burada göcek Ölüdeniz faralya'dan sonra en çok turistin geldiği yerdir. Burada yapılan bazı kültürel etkinlikler buranın daha aktüel hale gelmesine sebep oldu. Ve kayaköyle ilgili şimdiye kadar kültür bakanlığından değişik projeler yapıldı. Ama maalesef hiçbirisi hayata geçirilemedi. Kayaköyün en büyük sorunlarından bir tanesi de imar planının olmaması. İmar planının olmaması burada kaçak imar olmasına fırsat tanıyor" dedi. Atay " Böyle inşaat yapmak yerine Kayaköy için hem turistik ,hem bölgenin güzelliğine uygun turizm planı yada herhangi bir imar planı olmuş olsa insanlarda haliyle bu imar planına göre hareket edecektir. Şimdi imar planının olmaması bir yana burası aynı zamanda bir çevre koruma bölgesi içerisine giriyor. Birinci derece korunması gereken bir yer. Burası bizim için bir kültür mirasımız. Kültür mirasını korumak zorundayız. Eğer biz bunu koruyamazsak ileride büyük bir vebal altında kalırız. Şu anda bizim Kayaköy'de yapmış olduğumuz kaçak yapılarla ilgili mücadele Fethiye belediyesinin kendi başına almış olduğu bir karar değil. Bunu bizden valiliğimiz istiyor. Çevre il müdürlüğü istiyor. Turizm müdürlüğü istiyor. Yani tüm kuruluşlar kaçak yapının önlenmesini istiyor. Yapılması gereken de bu. Biz esasında bu görevi yerine getiriyoruz. Eğer buradaki doku bozulursa oradaki özellikler kaybolursa kayaköy diye bir şey kalmaz. Yani ileride burası hiçbir zaman bir turist için başka bir amaç ile kullanılması için cazip bir merkez olmaktan çıkar. Yani biz bütün mücadelemizi esasında bu bölgenin hem kültürel, hem turistik, hemde sosyal değerlerini korumak için böyle bir şeyin içersine giriyoruz. Ya da tek başına kendi oturacağı evi yapması için engel olmaya çalışmıyoruz. Son zamanlarda inşaatlar yapılmaya başlandı ki sanki tatil köyü yapılıyorcasına sanki çok vahşi bir yapılaşmaya gitti. Biz Fethiye belediyesi imar müdürlüğü olarak bunun önüne geçmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Böylelikle de kendi mirasımızı korumuş olacağız.." dedi.

        MUHTAR EKİZ "KORUMALI İMAR PLANI İSTİYORUZ "

        Kayaköy mahalle muhtarı Metin Ekiz Kayaköy'de 200-300 yeni kaçak inşaat bulunduğunu söyleyerek bu inşaatların daha çok dışarıdan gelenler abartılı şekilde yapıyorlar" dedi. Muhtar Metin Ekiz "Ben bildim bileli burada imar planı olmadığı için bütün binalar kaçak yapılmakta. Ceza kesilmekte. Ama bunun önlemini ceza ile alamadılar. En sonunda zabıta arkadaşlar inşat malzemesi geçirmiyorlar. Köyümüz güzel, Turistik bir köy. Bir an önce buraya imar gelmesini istiyorum. Buraya korumalı bir imar planı gelsin. Hiç yoktan iyidir. Şu ana kadar tahminim 200-300 tane kaçak inşaat vardır. Bu yılda değil 3-5 yılda olan evler. Daha önceden de yapıldı. İmar olmadığı için kaçak . Zabıtalar 24 saat görev yapıyorlar. Kayaköyde inşat malzemesi satan yok. Başka yerden de gelmesi de yasaklandı. Şuan durmuş vaziyette. Gelen malzemeler iade edildi. Kayaköylü ev yapmaya kalkarsa zaten kendine çoluğuna çocuğuna ev yapıyor. Bir kattan büyük yapmıyor. Köye yakışır bir ev yapılıyor. Taştan yapılıyor. Tabiki dışarıdan gelenler biraz daha abartılı ev çıkarıyor karşımıza. Aynı evler yapılmasını istiyorum. İmar gelsin, güzel bir proje gelsin. Ona göre yapılsın.

        MUHTAR ERCAN GÖKÇE "500 KAÇAK İNŞAAT VARDIR"

        Kayaköy mahallesine komşu olan Karakeçililer mahalle muhtarı Ercan Gökçe'de belediye zabıtasının yolları kesmesi inşaatları mühürlemesiyle İnşaatlar kesildi. Bundan sonra. Yapmıyorlar Zabıtalar durdurdu.İnşaat arabalarının gelmesi yasak. Tarlalarda olanlar duvar yapıyorlar. Başka inşat yapmıyorlar. 500 kaçak inşaat vardır. Neredeyse hepsi kaçak. Kaçak inşaatlar Ticari amaçla yapılıp mahallelerimize sonradan yerleşenler tarafından yapılıyor. Buraya İmar planı yapılsın. İnşaat yapımına da devlet izin versin" dedi.

        VATANDAŞLAR "BU İNŞAATLARIN KÖYLÜYLE ALAKASI YOK"

        Kayaköy ve Karakeçililer mahalle sakinlerinden Cumhur Erçetin "Köylünün bunda hiçbir suçu yok. Köylüyle alakası yok zaten. Dışarıdan gelenler 2-3 dönüm yer alıyor. Buraya 5-10 villa yapıyor. Turizm amaçlı çalışıyor. Köylü bir ev yapsa göze batmaz. Dışarıdan gelenler yapıyor bunu. Hergün 100-200 kamyon malzeme geliyor. Belediyenin kaçak inşaatlarla çalışmasını taktir ediyorum. Zaten böyle olması lazımdı. Zabıtalar ovacık ve Kaya yolunu kesiyorlar. İnşaat malzemesi sokmuyorlar" dedi.

        Mutlu Bilgin isimli vatandaşta "Kaçak yapılaşma köyü bozuyor ama bir şekilde devletin buraya bir imar projesi getirmesinden yanayım. Şuan belediyenin kaçak yapı ile çalışmaları iyi. Çünkü daha kış gelmeden her taraf beton kamyonuydu. Kaçak yapılmasındansa yapılmaması iyi. Zaten köyde yasal bir yapı yok . Hepsi kaçak yapılıyordu. Bu durumda hiç kamyon giremiyor" dedi.

        Mehmet Nuri Yılmaz ise "İnşaatları herkes kendi tarlalarına yapıyorlar. Ruhsat vermiyorlar. İmarı getirmediler. Evler çürüdü. Yeniden yapmışlardır. Ruhsatı devlet versin vatandaşta yapsın. Böyle kaçak yaptıracaklarına" dedi.

        (MB-İK-Y)

        04.12.2015 14:14:25 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler