Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BAŞKAN ÇELİK'İN DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ MESAJI

        MANİSA (İHA) - Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesi ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ile ilgili mesaj yayımladı. Başkan Çelik, "Kadınlarımıza Seçme ve Seçilme Hakkı'nın verilişinin 81. yıldönümü kutlu olsun." dedi.

        Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 81. yıldönümü ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ile ilgili mesaj yayımladı. Başkan Çelik mesajında şu ifadeler yer verdi:

        "Allah'ın tecelligahı olan dünya, insanın şerefine ve ahenk üzere yaratılmıştır. Ahenk bir kelebeğin, bir karıncanın hakkının muhafazası üzerine kurulu dünya nizamıdır. Bu dünyada varlığını sürdüren kadın ve erkek, insan adıyla yaratılan varlığın tamamlayıcısı ve öteki yarısıdır. Toplumun en küçük yapı taşı olan insan için sağlıklı bir toplumsal düzen oluşturmak toplumsal kural ve kurumlarla mümkündür. Toplumun ilk ve en temel kurumu aile ocağıdır ve bu ocak toplumun çekirdeğidir. Hamlıklar burada pişirilir, hak ve adalet duygusu, paylaşma ve yardımlaşa, sevgi ve saygı burada temellenir ve toplum nizamı içinde hayat bulur. Bir böceğin hakkının ihmalini reddeden dünya nizamı, insanın öteki yarısını oluşturan kadının hakkının ihmalini asla kaldıramaz. Kadın hayatın anlamıdır. Aileden kadını alırsanız, yaratığınız boşluğu asla dolduramazsınız. Kadın hakkının ihlali, ilk insanın yaratılışından itibaren kuvvete dayalı yaşam tarzının oluşturduğu erkek egemen toplumun bencilliğinin bir göstergesidir. Kadının dışlandığı, şu ya da bu sebeplerle haklarının ihlal edilip ikici sınıf varlık haline getirildiği toplumsal nizamlar, estetikten yoksun kaba işçilik gibidir. Kadının zarif, hassas ve estetik dolu dokunuşundan mahrum toplumlarda adaletten, estetikten bahsedilemez, o toplumlar hayatın ürünü olan mutluluğu asla üretemez. Bunun farkında olan milletimiz kadını toplumsal hayatın vazgeçilmezi bilerek her zaman baş tacı yapmıştır. Kadın anadır, kardeştir, hala ve teyzedir. Ferhat için Şirin, Kerem için Aslı, Mecnun için Leyla'dır, yardır, hayatın anlamıdır. Hayat felsefesini bu anlayış üzerine kuran milletimiz, birinci dünya savaşından sonra ortaya çıkan yazılı toplumsal kurallar içine Atatürk'ün önderliğinde 5 Aralık 1934 tarihinde dünyada ilk kez kadınların seçme ve seçilme haklarını alarak, bütün dünyaya örnek olacak bir ilki gerçekleştirmiştir ve biz bugün onun getirdiği kazanımları ve mutluluğunu yaşıyoruz."

        Başkan Çelik, son on üç yılda hükümetlerin yürürlüğe koyduğu; kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasını içeren uygulamalar ve bu çerçevede gerçekleşen yasal düzenlemeler ile 12 Eylül 2010 yılında gerçekleşen Anayasa Değişiklik oylaması ile Anayasaya konulan 'Kadınlara karşı pozitif ayrımcılık ilkesi'nin, Atatürk'ün gerçekleştirdiği devrimden sonra Cumhuriyet döneminde gerçekleşen en önemli devrim olduğunu belirtti. Başkan Çelik açıklamasını şöyle tamamladı: "Ülkemizde kadın hakları konusunda gerçekleşen yasal düzenlemeler ve bu paralelde geliştirilen sosyal politikalar ve uygulamalar yerleşip kök saldıkça, kadının aklını, zekâsını, estetik dokunuşunu ve enerjisini sosyal hayata eksiksiz katan bir Türkiye, 2023 yılının yıldızı olma başarısını tüm dünyaya eksiksiz gösterecektir. Bu düşüncelerle kadınlarımızın siyasal yaşama katılmaları yönünde köklü, hukuksal ve toplumsal bir dönüşümü ifade eden Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 81. yıldönümünü kutluyor, başta aziz Atatürk olmak üzere tüm emeği geçen büyüklerimizi, mihnet, şükran ve rahmetle anıyor, bütün kadınlarımızı saygıyla selamlıyorum."

        (SC-Y)

        04.12.2015 14:39:51 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler