Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ BELGESELLE ANLATILDI

        TEKİRDAĞ (İHA) - Organ bağışının önemi, Gazeteci Tuluhan Tekelioğlu'nun hazırlayıp yönettiği 'Yeni Hayat' belgeseliyle Tekirdağ'da anlatıldı.

        Tekirdağ'da, Büyükşehir Belediye Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve Tekirdağ Sağlık İl Müdürlüğü işbirliğinde organ bağışını konu alan Gazeteci Tuluhan Tekelioğlu'nun hazırlayıp yönettiği 'Yeni Hayat' Belgesel gösterimi düzenlendi.

        Organ bağışının öneminin anlatıldığı belgeselde, organ bağışı yapanların ve organ bağışı alanların yeni hayatlarıyla ilgili kesitler gösterildi. Yılmaz İçöz Sahnesi'nde düzenlenen belgesel gösterimine Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Yavuz Akbulut, 'Yeni Hayat' Belgeselinin yönetmeni Gazeteci Tuluhan Tekelioğlu ve Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz katıldı.

        Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Yavuz söz aldı. Organ bağışına Diyanet İşleri'nin cevaz verdiğini söyleyen Akbulut, "Organ bağışı bir insanın beyin ölümü gerçekleştiğinde başka insanlara organlarını bağışladığı kelimeyi ifade ediyor. Diyanet İşleri'nin 1980 yılında yayınladığı kararla dinen cevaz verilmiştir. Yani dini ve tıbbi açıdan bir sakıncası yoktur" dedi.

        ALBAYRAK TÜM ORGANLARINI BAĞIŞLADI

        Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün artarken, organ bağışının yetersiz kaldığını vurgulayan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, farkındalığı artırmak için tüm organlarını bağışlamaya karar verdiğini dile getirdi.

        20 bini aşkın vatandaşın organ beklediğini belirten Başkan Albayrak, "Her gün 10 vatandaşımız organ nakli olamadığı için hayatını kaybediyor. Organ bağışına farkındalık sağlayacak her çalışma büyük önem taşımaktadır. Organ bağışı hayat kurtarmaktadır ve bu konuda daha bilinçli, daha duyarlı ve daha hassas olmalıyız. Bir insanın bir insana yapabileceği en büyük iyilik organ bağışıdır. Ben de farkındalığı artırmak için tüm organlarımı bağışlamaya karar verdim" ifadelerini kaydetti.

        Vali Enver Salihoğlu ise, "Organ bağışı konusunda iyi tanıtım yapamıyoruz. Hukuki ve dini yönleriyle bir engel yok. Demek ki bu bir duyarlılık meselesi. Birçok konuda duyarlı bir toplum olamıyoruz. En büyük değer toplumun ihtiyaçlarına duyarlı olmaktır. Umut ediyorum ki bu toplantılar daha duyarlı hale gelmemizi sağlar" diyerek düşüncelerini ifade etti.

        Vali Salihoğlu'nun konuşmasından sonra Tuluhan Tekelioğlu'nun hazırladığı ve yönetmenliğini yaptığı organ bağışı konulu 'Yeni Hayat' belgeselinin gösterimi yapıldı.

        "BU BELGESELİ İZLEYEN İNSANLAR ORGANLARINI BAĞIŞLADILAR"

        Belgesel gösterimi sonrası konuşan Tuluhan Tekelioğlu, babasının by-pass ameliyatı sonrasında organ nakil merkezini tanıdığını söyledi. Organ bağışının, bir insanın organlarının yeni bir bedende yaşam bulması konusunda çok önemli olduğunu söyleyen Tekelioğlu, "Yeni hayat insana çok dokunuyor, bana çok dokunuyor. Babam by-pass ameliyatı oldu ve ben organ nakli merkezini tanıdım. Biz ekibimle çok başka bir dünyayı tanıdık bu belgeselle. Biz bu belgeselle çok insana dokunduk. Bu belgeseli izleyen insanlar organların bağışladılar. Hayatta en kıymetli şey, bir başkasının yeniden doğumuna katkıda bulunmaktır. Biz organlarımızı bağışlamadığımız için günde 10 insan hayatını kaybediyor" dedi.

        Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz ise, "Bu program, gerçektir, bu benim hayatım. Filmi birkaç defadır izliyorum, hala gözlerim dolu olarak izliyorum. Çünkü bu insanlarla birlikte yaşıyorum. Büyük bir zevkle işimizi yapıyoruz. Organ bağışçı sayımız istenen sayıda değil, 130 bin bağışçımız var. Yeterli değil. Bir yakınımıza organlarımızı vermek için can atıyoruz, fakat beyin ölümü gerçekleşen bir yakınımızın organlarını vermekte yavaş davranıyoruz. Öldükten sonra diriliş düşünüldüğü için organlar bağışlanmayabiliyor, fakat bu Allah'a saygısızlıktır" dedi.

        Belgesel gösterimi sonrası Yılmaz İçöz Sahnesi çıkışında kurulan stantlarda katılımcılar organlarını bağışladı.

        (UO-KS-M-Y)

        04.12.2015 17:49:10 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tekirdağ haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tekirdağ Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler