Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YRD. DOÇ. DR. UFUK ERYILMAZ "SAĞLIK OLSUN" PROGRAMINA KONUK OLDU?

        MEHMET BARLAS

        AYDIN (İHA) - ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz, TRT Haber kanalında yayınlanan 'Sağlık Olsun' programına konuk oldu.

        Kalp yetersizliğinden ve kardiyak resenkronizasyon tedavi yönteminden bahsedilen programda, Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz, kalp yetersizliğinin risk faktörleri ve kalp pilleri hakkında bilgi verdi. Eryılmaz, kalp yetersizliğini, kalbin kasılma kusuruna bağlı olarak ortaya çıkan ve günlük yaşamda hastaların hareket kabiliyetini kısıtlayan kronik bir sendrom olarak tanımladığı konuşmasında, Kalp yetersizliği sorunu yaşayan hastalarda en önemli noktanın, hareketle ortaya çıkan nefes darlığı olduğunu belirtti. Eryılmaz, bu hastalarda ödem de oluşabildiğini, bunların sonucunda yaşamlarının kısıtlandığını ve sonuç olarak doktora başvurduklarını, yapılan tetkiklerden sonra da kalbin kasılma kusurunun ortaya çıktığını ifade etti.

        Yrd. Doç. Dr. Eryılmaz, tetkikler sonucunda bunun bir kalp damar hastalığına bağlı olup olmadığını tespit ettiklerini belirterek, "Kalp pillerine 2 temel bakış açısı ile bakmak lazım. Birincisi kalbin herhangi bir şekilde elektrik uyarısı çıkarma konusunda yetersizliği olduğu durumlarda basit kalp pillerini kullanıyoruz. İkinci olarak da ICD dediğimiz kalp pilleri. Bazı piller kalbin yavaş çalıştığı durumlarda uyarı sağlıyor, bazıları ise ani ölüm riskini azaltıyor. Tıpta devrim niteliğinde olan bu piller şok pili olarak biliniyor. Bu pil, hayatı tehdit edecek bir ritim bozukluğu ortaya çıkması durumunda da hastayı ayakta tutuyor" şeklinde konuştu.

        Eryılmaz, kalp pillerinin kullanım süresi ile ilgili yaptığı açıklamada normal olarak 5 ila 8 yıl içinde kullanım süresi olduğunu ancak bazı durumlarda bu sürenin kısalabileceğini söyledi. Eryılmaz, "Pillerin içinde bir enerji ve mikro işlemci var. Batarya kısmında bu enerjinin kullanımına göre bu pillerin ömrü değişebiliyor. Fakat normal dönemde pillerin 5-8 yıla kadar süresi vardır" dedi.

        Eryılmaz, kardiyak resenkronizasyon tedavisi için kullanılan CRT - ICD pilleri ise kalbin atriyumlarla ventriküller arasında, sağ ve sol ventriküllerin kendi aralarında ve sol ventrikülün kendi içinde, uyum içinde çalışmasına olanak sağlayan piller olarak anlattı. Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz, öncelikle kişinin kendine bakması gerektiğini vurgulayarak, beslenme, egzersiz, kalbi zorlayacak hareketlerden uzak durmak ve sigara kullanımının azaltılması ya da bırakılmasını kalp yetersizliği olan hastaların özellikle dikkat etmesi gereken unsurlar olarak kaydederek; "Günlük hayatımızda kalp hastalarıyla iç içe bir yaşantımız var onların kalbi için çalışıyoruz ama bizlerin onların kalbine verdiğimiz değer kadar hastalarımızın da kendi kalplerine değer vermelerini istiyoruz" diye konuştu.

        (MB-İK-Y)

        09.12.2015 09:34:20 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Aydın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Aydın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler