Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KASTAMONU BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN BABAŞ:

        - "KASTAMONU'NUN GELECEĞİ KÜLTÜREL VE TARİHİ MİRASINDA YATIYOR"

        VEDAT YUNUS İKİZOĞLU

        KASTAMONU (İHA) - Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu'nun geleceğinin kültürel ve tarihi mirasında yattığını söyledi.

        Hazreti Pir Şeyh Şa'ban-ı Veli Kültür Vakfı tarafından İlim Hikmet Sofrası sohbetleri programında 'İnsan, Şehir ve Belediyecilik' üzerine bir konferans veren Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, geçmişte yapılan yanlış uygulamaların Kastamonu'nun zengin tarihi ve kültürel mirasına zarar verdiğini vurguladı.

        Babaş, "Tarihi ve kültürel yapımız çok fazla. Yaklaşık bin 500 civarında Osmanlı sivil mimari örnekleri Kastamonu'da. Ama zamanında yanlış uygulamalarla veya bilinçsizlikle bunlar harap hale gelmiş, onarılamamış ve yaşatılamamış. Çoğu da yıkılmaya yüz tutmuş. Hatta ve hatta özellikle 1950'li yıllardan sonra ahşaba ve tarihi eselere karşı bir kıyım başlatılmış. Tamamen bir betonarme sevdası başlamış. Maalesef bunlara kıyanlar iyi de karşılanmış. Ben şuna bağlıyorum; eğer o yıllarda Kastamonu'da bir üniversite olsaydı bu duruma gelmezdik. Daha çok korurduk tarihimizi ve kültürümüzü. Geçtiğimiz günlerde bu işin duayenlerinden Metin Sözen hocamızla sohbet ederken kendisi şunları ifade etti: 'Kastamonu geldim. Kastamonu'ya bakalım ve tarihi, kültürel dokuyu ayağa kaldıralım dedim. Ancak insanlardan ve sivil toplum örgütlerinden gerekli desteği göremedim. Ben de Safranbolu'ya gittim. Orada daha çok ilgi vardı' dedi. Yani orada iki tercih yapmak durumunda kalmış. Safranbolu mu, Kastamonu mu? Bizim onlardan daha çok tarihi ve kültürel eserimiz var. Geçmişte yanlışlar yapılmış olabilir. Ama bundan sonra bizim hedefimiz, misyonumuz Kastamonu'da bulunan tarihi, kültürel dokuyu açığa çıkarmak, korumak, onarmak ve gelecek nesillere aktarmak. Kastamonu'nun geleceği kültürel ve tarihi mirasında yatıyor" dedi.

        (Vİ-RFK-Y)

        07.02.2016 18:39:57 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kastamonu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kastamonu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler