Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        NEVŞEHİR'DE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI

        COŞKUN SAĞLAMDİN

        NEVŞEHİR (İHA) - '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

        Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Nevşehir Valiliği çatısı altında; Nevşehir Barosu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, Nevşehir Kadın Derneği, Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şubesi, Kapadokya İmece Kadın Derneği ile Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' dolayısıyla Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde bir dizi etkinlik düzenlendi.

        Düzenlenen etkinliğe; Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, Nevşehir Vali Yardımcıları Vural Demirtaş ve Nurettin Ateş, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, üniversite akademik ve idari personel ile öğrencilerin yanı sıra yoğun bir katılım oldu.

        8 Mart'a Özel Serginin Açılışı Gerçekleştirildi

        8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünün 'Yeraltından Notlar ve Kadın' temalı kavramsal sanat, enstalasyon ve karma resim sergisi, Gülşehir Meslek Yüksekokulunun 'Kadın' temalı pano çalışması ile Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kapadokya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (KAFSİD) tarafından oluşturulan 'Kız Olmak Güzeldir' projesi 'Geleceğin Kadınları' konulu fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirilerek, sergide yer alan eserler gezildi.

        Daha sonra etkinlik Kongre ve Kültür Merkezi Beyaz Salonda devam etti. Buradaki etkinlik Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve bugüne dek şiddet nedeniyle hayatını kaybeden tüm kadınlar için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

        Etkinliğin açılışında konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, İslam ve Türk tarihinde kadının yeri ve önemine değindi. Prof. Dr. İlyas Gökhan konuşmasında " Tarihimize baktığımızda bizim geçmişimizde kadın-erkek ayrımı diye bir şey söz konusu değildir. Hele hele Türk toplumlarında ve ilk bilinen Türk hükümdarlarının, Selçuklu hükümdarlarının ve Osmanlı dönemi padişahların yanlarına baktığımızda her zaman kadınları ön planda görmemiz mümkündür. Ayrıca İslam'da da kadınlara büyük önem verilmektedir. Yakın tarihimiz olan Kurtuluş Savaşı'na baktığımızda bile, Kara Fatmaları, Şerife Hanımları, Nene Hatunları ve nice kahraman kadınlarımızı görmemiz mümkündür. Ne zaman ki modern ve sanayi toplumu oluşmuş ve biz de bu işin içerisine girmişiz işte o zaman erkek-kadın ayrımı o zaman başlamıştır. Kadınlar bu dönemle çocuğunu yetiştirirken, evine bakarken bir de eşit olmayan çalışma koşullarıyla tanışmış, eşitsizliklere maruz kalmıştır. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda kadınlarımızın bu hak ve eşitlik kaybının önüne geçmek adına güzel çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Bu vesileyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum" diye konuştu.

        Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise "Dünyada demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesi ile kadın hakları alanında önemli mesafeler kaydedilmiştir. Ülkemizde de kadın hakları konusunda önemli reformlar gerçekleştirilmiştir. Türk kadını günümüzde bilim, siyaset, eğitim, kültür-sanat ve iş dünyasında hepimizi gururlandıran başarılarıyla adından söz ettirerek ülkemizin geleceği için en büyük güvence olduğunu ortaya koymuştur. Yaşanan bu güzel gelişmelere rağmen tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın hak ve özgürlükleri konusunda yaşanan sıkıntılar bilinmektedir. Kadınlarımızın karşılaştığı sorunların, esasen tüm toplumun meselesi olduğunu, dolayısıyla çözümlerin de ortak bir anlayışla üretilebileceği unutulmamalıdır. Bu konuda devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın üzerelerine düşen yükümlülükleri yerine getirmelerinin yanı sıra, kadınlarımızın da kendi haklarına sahip çıkmaları, her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı hukuk çerçevesinde mücadele etmeleri de büyük önem taşımaktadır. Bizim tarihimizde, kültürümüzde, medeniyetimizde, gelenek ve göreneklerimizde kadın hiçbir zaman erkek karşısında ikincil bir konumda tutulmamış, dışlanmamış, toplumsal hayatın içinde yer almış, toplumda seçkin bir yere sahip olmuş, saygın ve hürmet görmüştür. İnsan dediğimiz varlığın yarısını erkek oluşturuyorsa, diğer yarısını da kadın oluşturuyor. Dünyamızın yarısını oluşturan kadınların eğitimden, üretimden, iş gücünden, toplumdan, adaletten, siyasetten dışlanması, toplumun gücünün yarısını yok ekmektedir. Bu nedenle kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık çağdışıdır. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir, bir insanlık suçudur. Şiddetin her türlüsüyle olduğu gibi kadına yönelik şiddetle de mücadele edilmesi gerekir. Hepimiz şunu iyi bilmeliyiz ki, özgüvenleri yüksek ve eğitimli kadınlarımızın her alanda sayılarının artması ülkemizi daha da ileri ve gelişmiş seviyeye taşıyacaktır" dedi.

        Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Derya Evgin ve Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay'ın da açılış konuşmalarını yaptığı etkinlikte Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş'ın eşi Zuhal Demirtaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yazdığı 'Kadın ve Gözyaşı' isimli şiirini okudu.

        (COŞ-SK)

        08.03.2016 15:56:34 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Nevşehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Nevşehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler