Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        LİCE'DE ÇİFTÇİLERE ORGANİK TARIM EĞİTİMİ VERİLDİ

        DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, organik tarımı desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla yürüttüğü Lice Organik Tarım Pazarı Projesi kapsamında ilçenin 21 mahallesindeki tarım arazilerinin toprak analizlerini tamamladı, ardından çiftçilere yönelik eğitim düzenledi. Eğitime arazileri organik tarıma uygun çiftçiler büyük ilgi gösterdi.

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, Lice Organik Tarım Projesi kapsamında ilçenin 21 mahallesindeki tarım arazilerinde toprak analizlerini tamamladı, ardından projenin ikinci aşaması kapsamında çiftçilere dönük eğitim düzenledi. Lice Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen, "Lice Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi Tarımsal Dönüşüm Üretici Eğitimi" konulu eğitime, Lice Belediye Eş Başkanı Rezan Zuğurli, tarım arazileri organik üretim yapmaya uygun olan çiftçiler katıldı.

        "PROJE BİZİ VE HALKI HEYECANLANDIRDI"

        Panelin açılış konuşmasını yapan Lice Belediyesi Eş Başkanı Rezan Zuğurli, Organik Tarım Projesi'nin Lice'de başlayacak olmasının hem belediyeyi hem de halkı heyecanlandırdığını belirtti. Lice'nin tarım alanında sahip olduğu potansiyele işaret eden Zuğurli, projeyle bu potansiyelin açığa çıkacağını ifade etti. Zuğurli, organik tarımla, insan sağlığını büyük ölçüde tehdit eden GDO'lu ürünler yerine sağlıklı ürünlerin sofralarda yerini alacağına dikkat çekti. Zuğurli, eğitimde emeği geçenlere teşekkür etti.

        "PROJE 385 BİN TL'YE MAL OLACAK"

        Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı adına projenin tanıtımını yapan Endüstri Mühendisi Nevzat Demir, çalışmalara geçen eylül ayında başlanıldığını, proje süresinin 12 ay, maliyetinin ise 385 bin TL olduğunu kaydetti. Proje kapsamında çiftçiler arasında örgütlenme bağlarını güçlendirecek bir kooperatif kurulacağını, ardından organik ürünlerin satışının yapılacağı bir pazarın açılacağını ifade eden Demir, pazarın önce yerel ölçekte açılacağını söyledi. Daha sonra ulusal ve uluslararası ölçekte pazar arayışına başlanacağını anlatan Demir, ayrıca Lice'de üretilecek ürünlerin markalaşması için çaba harcanacağını dile getirdi.

        "ORGANİK TARIM HARİTASI ELDE EDİLDİ"

        Lice'de 3 bin 400 dekar arazinin toprak analizinin yapılarak organik tarım haritasının çıkarıldığını vurgulayan Demir, bu haritayla birlikte hangi ürünün nerede yetiştirilebileceğini elde ettiklerini aktardı. Demir, toprak analizlerinin Türkiye'de en iyi laboratuvara sahip olan İstanbul Yeditepe Üniversitesi'nde yapıldığını belirtti.

        "ORGANİK TARIMIN DÜNÜ VE BUGÜNÜ"

        Demirin ardından "Organik Tarımın Dünü ve Bugünü" konulu sunum yapan Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Menaf Şeker de Lice'nin eski tarım alışkanlıkları ve ilk organik tarım uygulamaları hakkında bilgi verdi. Türkiye'de ilk organik tarımın Manisa'da 1984 yılında üzüm üretimiyle başladığını, kuru incir, fındık ve kuru kayısı gibi ürünlerin yetiştirilmesiyle devam ettiğini anlatan Şeker, ardından organik tarımın Türkiye'de gittikçe geliştiğine ve ürünlerin ciddi pazarlar bulduğuna değindi.

        Değişen Büyükşehir Yasasıyla birlikte yerel yönetimlerin, tarım konusuna da eğildiğine işaret eden Şeker, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin bu amaçla Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı'nı kurduğunu ve organik tarımın gelişmesi için bu projeye başladığını söyledi. Şeker, "Yetiştirilen bir ürünün yüzde yüz organik olması için denetim önemli ve şart" dedi.

        Lice'de başlatılan Organik Tarım Projesi'nin daha sonra diğer ilçelerde uygulanacağına dikkat çeken Şeker, yetiştirilecek ürünlerin satışının Mahabad Bulvarı'nda kurulacak Organik Tarım Ürünleri Pazarı'nda yapılacağını kaydetti. Şeker, ayrıca 2017 yılı içerisinde ilçelerde 5 adet Organik Ürün Pazarı açılacağını bildirdi. Yetiştirilen organik ürünlerin pazarlanması için paketleme işlemine de ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Şeker, ürün paketleme için işletmelerin açılacağını, bu işletmelerin ekonomiye ve istihdama katkı sunacağını söyledi.

        "ÇİFTÇİLERLE SÖZLEŞME YAPILACAK"

        Organik tarımın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için çiftçilerle sözleşme yapılacağına işaret eden Şeker, organik tarımın, gelecek nesilleri korumak, kirlenen toprağı tekrardan temiz hale getirmek, toprak erozyonunu önlemek, su miktar kalitesini korumak, üretici ve tarımsal işletmelerde çalışanların sağlığını korumak ve sağlıklı ürünler elde etmek için önemli olduğunun altını çizdi. Konvonsiyonel ve organik tarım ürünleri arasındaki farkları görseller eşliğinde dinleyicilere aktaran Şeker, konvonsiyonel üretimin devam etmesi durumunda kanser riskinin, gen mutasyonu, üreme ve sinir sistemi bozuklukları gibi sağlık sorunlarının artacağına dikkat çekti.

        KİTAPÇIKLAR DAĞITILDI

        Şeker'in sunumunun ardından GAP İdaresi Organik Tarım Küme Yöneticisi Arzu Karaarslan, "GAP Bölgesinde Organik Tarım Küme Geliştirme" konusunda sunum yaptı. Büyükşehir Belediyesi, toplantıya katılan tüm çiftçilere organik tarımın önemini anlatan kitapçıklar dağıttı.

        (İHA-MP-Y)

        16.03.2016 16:04:51 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler