Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR'DE 2016 YILININ İLK GEBE DÜVE SATIŞI YAPILDI

        - GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MÜŞAVİRİ ALİ KOYUNCU:

        - "SÜTTE SEFERBERLİK BAŞLATTIK"

        (FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ)

        HABER : KEREM KARAMANLIOĞLU

        KAMERA : KEREM KARAMANLIOĞLU

        İZMİR (İHA) - İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, 2016 yılının ilk düve satışını gerçekleştirdi.

        Birliğin Ödemiş'teki Düve Üretim Çiftliğinde yapılan düve satışı programına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Ali Koyuncu, Kaymakam Celil Ateşoğlu, Birlik Başkanı Ali Gürkaynak, Hayvancılık ve Tarım Genel Müdürleri, İZKA yetkilileri, STK temsilcileri ve üreticiler katıldı.

        İlk olarak düve üretim çiftliğini gezen Müşavir Ali Koyuncu ve beraberindekiler, çiftlikteki düveler hakkında bilgiler aldılar. Açılış konuşması yapan İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Ali Gürkaynak, amaçlarının yurt dışından gebe düve ithalatının önüne geçilmesi olduğunu belirtti.

        AMACIMIZ GEBE DÜVE İTHALATININ ÖNÜNE GEÇMEK

        Gürkaynak şunları söyledi: "İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak yurt dışından gebe düve ithalatının önlenmesi amacı ile faaliyete geçen düve çiftliklerimizde 2012 yılında ilk olarak Tire'de başladık ve üyelerimize 399 adet düve satışı yaptık. Daha sonra 100 yıl sonra gerçekleştirilen ilk hayvan ihracatında Türkmenistan'a giden 200 adetlik ilk partide 173 gebe düve birliğimizin yetiştirdiği düvelerden temin edildi. 2013 yılında bin 1138 düve satılırken, 2014 yılında talep yoğunluğundan dolayı kuru yöntemiyle ilk satışlarımız başlayarak 369 adet düve satışı yaptık. 2015 yılında da kuru yöntemiyle üç kez olmak üzere 479 adet düvemizin satışını üyelerimize yönelik gerçekleştirdik."

        2012'DEN BU YANA 2 BİN 325 DÜVE SATIŞI

        2012 yılından bu yana 2 bin 325 adet gebe düve satışı yaptıklarını kaydeden Gürkaynak, "Bugün de 2016 yılının ilk satışını gerçekleştiriyoruz. Farklı gebeliklerde 90 adet düvemizi üreticilerimize kura usulü satacağız. Diğer illerde de birliklerimiz bu tarz çalışmalar yapmaya kararlaştırmış durumda inanıyorum yurt dışından gebe düve ithal eden durumumuz kalmayacaktır. Gündemin en önemli konusu da süt fiyatlarıdır. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor, yakında çözüme kavuşacak. Bugün düve sahibi olacak olan üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

        Bakan Müşaviri Ali Koyuncu, üreticiler ile kollektif akıl ve kollektif çalışma ile süt piyasasındaki sorunu çözdüklerini, hem üreticiye hem sanayiciye hem de ihracatçıya destek verdiklerini belirtti. Koyuncu; "Öncelikle Bakanımız Faruk Çelik'in selamlarını sizlere getirdiğimi ifade etmek istiyorum. Sizler eli nasırlı değerli üreticilerimizin sorunlarını sıkıntılarını biliyoruz. Bakanlık olarak tüm kurumlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle ve siz değerli üreticilerimiz ile kollektif akıl, kollektif çalışma ile üreticimizin sorunlarını çözüyoruz. Bakanlık olarak üretimi daha güçlü hale getirmek istiyoruz. Hayvancılık Genel Müdürlüğümüz, Tarım Genel Müdürlüğümüz, İl ve İlçe müdürlüklerimiz ile hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Biraz önce Menderes ilçesinden bir kardeşimiz sütün litresini 85 kuruştan sattıklarını ifade etti. İşte bu problemi çözmek için bakanımızın verdiği talimat ile köylerdeyiz sizlerleyiz. 30.kattan tarımın yönetilemez. Tüm birliklerimiz, firmalarımız ile görüştük ve sütün litresinin 1 TL 15 kuruştan alınmasını sağladık. Ancak sahaya çıktığımızda biraz önce ifade ettiğim gibi 85 kuruştan bahsediliyor bunu kaldırmak için sanayicimizle, ihracatçımız ile görüştük. Süt tozu desteği istediler verdik 1 ton süt tozunda 4 bin TL süt tozu desteği verdik. 4,5 bin TL olsun dediler tamam dedik." şeklinde konuştu.

        CUMHURİYET DÖNEMİNDE İLK

        Koyuncu şöyle devam etti: "Cumhuriyet tarihinde ilk olan yurt dışına peynir ihracat eden firmalarımıza dedik yurt dışında pazarda savaşını ver biz senin arkandayız destek veriyoruz. Bakanımızın verdiği talimat ile bakanlıkta yaptığımız toplantılarımızın ardından bölgesel toplantılarımıza başladık işte bugün İzmir'deyiz. Önümüzdeki günlerde bakanımız İzmir'de olacak. Et ve Süt kurumuna işin içine soktuk. Bizler bu filmi daha önce hep beraber izlemiştik. Süt para etmedi, üretici ineklerini kestirdi, dengeler bozuldu ve hasat para yerine zarar etti. İşte bugün bu sorunu bir kez daha yaşamamak, düvelerimizin, ineklerimizin kesilmemesi için önlemlerimizi aldık üreticimize, sanayicimize ve ihracatçımız ile sütte seferberlik başlattık. Bu seferberlikte hepimiz siz değerli üreticilerimiz ile elimizi taşın altına koyacağız."

        SÜTÜNÜZÜ 85 KURUŞTAN VERMEYİN

        Süt üreticilerini uyaran Koyuncu, "Şimdi şu yandaki TIR ne işe yarayacak diyorsunuzdur işte bu TIR'lar ile birliklerimiz üzerinden sütlerinizi süt tozu yapmak için çeşitli firmalara göndereceğiz. Bundan sonraki günlerde sakın olan sütünüzü 85-90 kuruştan vermeyin. Sütünüzün litre fiyatı 1 TL 15 kuruştur. Sizlerden süt 1 TL 15 kuruşa alınacaktır. Seferberliğimiz topyekündür dediğim gibi üreticilerimiz, sanayicimiz, ihracatçımız, sivil toplum örgütlerimiz bu işin üstesinden geleceğiz. Sütü halletmez isek hayvancılığı halledemeyiz. Gidecek başka ülkemiz yok bu gemi batarsa hepimiz batarız o yüzden herkes omuz verecektir." dedi.

        İzmir Birliğine teşekkür eden Koyuncu, " İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimizin çok güzel ve önemli tesisleri var. İşte Ödemiş'teki düve üretim çiftliği gayet modern biraz önce gezdim düvelerimizin her biri çok güzel. Böyle düve şuan Avrupa'da yok. Düve alan üreticilerimizi de hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

        90 GEBE DÜVE SAHİPLERİNİ BULDU

        Konuşmaların ardından 90 gebe düve satışı için başvuru yapan birlik üyesi 44 üretici çekiliş ile düvelerine sahip oldu. İlk çekilişi Müşavir Ali Koyuncu yaptı.

        Satılacak düvelerden biri de o dakikalarda doğum yaparak dişi buzağı dünyaya getirdi. Toplamda 4 aylık 12 adet, 5 aylık 23 adet, 6 aylık 3 adet, 7 aylık 27 adet, 8 aylık 16 adet, 9 aylık 7 adet gebe düve ve 2 adet inek çekiliş ile yeni sahiplerini buldu.

        25.03.2016 16:56:48 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler