Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ARDANUÇ TURİZMLE CANLANACAK

        - ARDANUÇ'TA YEREL KÜLTÜREL DEĞERLER ÇERÇEVESİNDE EKONOMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ HAZIRLANDI

        ARTVİN (İHA) - Artvin'in Ardanuç ilçesinde eko turizmin geliştirilmesi için ve bölgesel ekonominin canlandırılması amacıyla ilçenin yerel yaşamsal ve kültürel değerleri temelinde hazırlanan proje hayata geçirilecek.

        Ardanuç'a özgü kültürel ve yaşamsal değerleri ön plana çıkararak ilçe ve bölge ekonomisinin canlandırılması projesi kapsamında Üsküdar Üniversitesi Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Fito Terapi (Bitkilerle Tedavi) Uzmanı Şaduman Karaca ve Kars Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ön çalışma yapmak için geldikleri Ardanuç ilçesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

        Üsküdar Üniversitesi Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Fito Terapi (Bitkilerle Tedavi) Uzmanı Şaduman Karaca, kırsaldaki yaşam kalitesinin artırılıp, kırsaldaki potansiyelin harekete geçirilerek ekonomik kalkınmanın sağlanması noktasında İlhan Koçulu'nun Kars'ta 10 yılı aşkın bir süredir çok başarılı bir projeler yürüttüğünü belirterek bu örneklerden yola çıkıp bilimsel olguları da bununla harmanlayarak Ardanuç'ta neler yapılabileceğini araştırdıklarını söyledi.

        Bu bitkilerin 'alternatif tıp' adı verilen bitkilerle tedavi noktasında çok önemli olduğunu ve Artvin'in bitki zenginliğini doğal bir eczaneye benzettiğini kaydeden Karaca, "Bitkilerde tedavi illa hastayı nasıl tedavi ederiz değil. Hastalanmamak için nasıl beslenmeliyiz anlayışını da kapsıyor. Sağlıklı yaşan insanın en doğal hakkıdır. Sadece insanın değil toprağın ve doğanında sağlığını korumakta önemlidir. Burada ki yaşamın, doğanın korunması üzerine de çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında Leman Albayrak'ın doktora çalışması kapsamında İstanbul Üniversitesi ile doğrudan bir çalışmamız var. Diğer üniversitelerden de destek alacağız. Esas kılavuzumuz kırsal kalkınma çerçevesinde ki diğer bölgelerde yapılan çalışmalardır" diye konuştu.

        Eko-Turizm noktasında turistleri köylerdeki evlerde konaklatmak için çalışmalar yürüttüklerini de belirten Karaca, "Bu kapsamda Bulanık Köyüne gideceğiz. Kimler misafir getirdiğimizde konaklatabilir diye soracağız. Teyit alacağız. Kars'la bağlantılı olarak da dışarıdan gelen yabancı turistleri bir gece iki gece de olsa burada konaklatmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

        Kars Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ise, dünyada 4 bin civarındaki eko müzenin hepsinin ziyaretçisinin olduğunu dile getirerek, "2 bin 400 metredeki benim köyüm eko müze çerçevesinde yıllık 3000 turist ağırlıyor. Bu 3 bin turistin yaklaşık 2 bin 500'ü yemek ve kahvaltı alıyor. Kahvaltıya 20 yemeğe 25 lira ücret alıyoruz. Bizim yaptığımız turizmin bu bölgeye uygunluğuna bakarsak Artvin doğası itibariyle çok özel bir bölge. Burada yeniden yapılaşmanın doğaya ne adar uyumlu olacağını kestiremiyorum. Yapılaşmanın bölgeye uyum sağlamasına dikkat edilmeli. Eski konutlar birer kültürel öğedir, birer el sanatıdır. Bunlar yaşamın sürdürülebilirliğinin doğa ile uyumlu halde inşa edilmiş halleridir. Çok küçük evlerin içinde çok büyük dünyalar oluşturulmuş bu bölgede. Bunlar mimari içinde bir gözlemdir aslında. Mimarlar gelsin incelesinler. İki kat bir evin altında hem insanların kendi hem de hayvanları, üstünde de yatak odaları kışlıkları ambarları var ki bunlar 70 metre karelik bir alana sığdırılmış evlerdir. Bu turizm için de bir çekim merkezidir. Belçika, İtalya, Fransa, İngiltere, Mali, Madagaskar, Hindistan, Fas, Tunus, Cezayir, Tunus ve Türkiye'den böyle bir turizm anlayışını taşıyan insanlardan oluşan ilk grubu buraya da getireceğiz. Arhavi, Ardanuç sonra Boğatepe'ye geçip göndereceğiz. Bize yılda 70-80 grup geliyor. İnşallah bu grupları buralara da getireceğiz" şeklinde konuştu.

        (SY-ÖS-Y)

        28.03.2016 10:20:15 TSI

        NNNN

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler