Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖZVATAN, DEVELİ VE TOMARZA'DA PANCAR TARIMINA İLGİ ARTIYOR

        KAYSERİ (İHA) - Kayseri Şeker Fabrikası ilçelerde pancar ekim etkinliği düzenledi. Etkinliğe belediye başkanları ve çiftçiler katıldı.

        Özvatan'da düzenlenen pancar ekim etkinliğine Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, Müftü Selami Kurt, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyelerinden Nizamettin Çatak, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyeleri Hurşit Dede, Halis Lektemur, Denetim Kurulu Üyelerinden Mehmet Güntay, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, ve Özvatan çiftçileri katıldı.

        Etkinlikte konuşan Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, Özvatan çiftçilerinin de pancar ekmeye taleplerinin arttığını belirtti. Başkan Halit Demir, "Kayseri Şekerdeki gelişmeleri yakinen izliyorum. Kendilerine de özellikle ilçe ve belde bazında çiftçilerimizle beraber olmalarının motivasyon açısından da güzel bir çalışma sergilediklerine inanıyorum. Allah hayırlı mübarek eylesin. Bölgemiz ve çiftçimiz için kendilerine de başarılar diliyorum." dedi.

        Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise Kayseri Şeker çiftçisi tarafından pancar tarımının son yıllarda büyük ilgi görmeye başladığını, bölgedeki çiftçilerin her geçen gün pancara olan ilgisinin artması nedeniyle yoğun kota taleplerine çözüm üretme gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Başkan Akay, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "ÇİTÇİYİ MAĞDUR ETMİYORUZ"

        "Bizim elimizdeki şeker kotasına göre ekilmesi gereken pancar miktarımız 2 milyon 260 bin ton. Bu sene çiftçimizden 2 milyon 700 bin ton gibi bir talep geldi. Bu da yüzde 20'lik bir artışı ifade ediyor. Bu talebi bizim elimizdeki kota ile karşılamamız mümkün değil. Bildiğiniz gibi kotanın tamamı şu an çiftçinin üzerinde bulunuyor. Şeker kurumunun Kayseri Şekere ilave şeker kotası verme imkanı yok. Çiftçimizin bu ilgisine de ilgisiz kalamıyoruz. Onlara da bir çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede yeniden pancar ekmek isteyen çiftçilerimize bir seçenek sunduk. O da sözleşmeli C pancarı ekme seçeneği oldu. İsteyen çiftçilerimizle bu çerçevede bir sözleşme yapılıyor. Tabi bunun fiyatı kanun gereği, mevzuatlar gereği düşük olmasından dolayı herkes tarafından tercih edilmiyor. Ama illaki pancar ekimine başlamak isteyenler için bu bir başlangıç noktası olacak. Biz ileriki zamanda şeker kurumundan şeker kotası alacak olursak, bu sözleşmeyi yapacak çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermek açısından gelecek A kotasını onlara vermeyi düşünüyoruz. Onlara da herhangi bir garanti vermeden A kotasının gelmesi halinde kendilerine aktarılması konusunda bir değerlendirme yapıyoruz. Tercih sonuçta çiftçiye aittir. Biz Kayseri Şeker olarak elbette daha fazla üretme imkanına sahibiz. Sonuçta Şeker Kurumu kotalara bir uygulama getirdiği için biz de ona uymak zorunda kalıyoruz. Biz elimizden geldiğince çiftçimize her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Üstümüze düşeni yaptığımız içinde içimiz rahat. Bir taraftan da kanun ve kurallara uymamız icap ediyor."

        Tören Özvatan şelalesinde bulgur pilavı ikramı ile sona erdi.

        DEVELİ'DE PANCAR EKİM TÖRENİ EŞELİK KÖYÜNDE YAPILDI

        Kayseri Şeker Pancar ekim günü etkinliği Develi İlçesinde Eşelik köyünde pancar sulama sistemleri tanıtımı ise Köseler köyünde yapıldı.

        Develi İlçesinde Eşelik Köyünde Halil İbrahim Fırat'ın pancar tarlasında yapılan pancar ekim etkinliğine; Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim kurulu üyeleri Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Eşelik Köyü Muhtarı Halil İbrahim Fırat, Kılıçkaya Köyü Muhtarı Ekrem Yediok, Çataloluk, Taşcı, Eşelik, Kılıçkaya, Köseler çiftçileri katıldı.

        TOMARZA'DA PANCAR EKİM GÜNÜ PANCAR ŞENLİĞİNE DÖNÜŞTÜ

        Tomarza İlçesinde Mustafa İzgi'nin tarlasında Pancar ekimi için düzenlenen etkinlik Melikviran Köyünün Zamantı ırmağı kenarındaki çayırlığına kurulan seyyar çadırlarla renklendi ve etkinlik Pancar ekim şölenine dönüştü.

        Tomarza İlçesi Melikviran Köyündeki pancar ekim şölenine Tomarza Kaymakamı Engin Uysal, Jandarma Komutanı, Emniyet Amiri, Milli Eğitim Müdürü, İlçe Tarım Müdürü, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Başkan Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer,Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Nizamettin Çatak, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu üyelerinden Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Halis Lektemur, Tomarza Ziraat Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası, Kabak Çekirdeği Yetiştiricileri Birliği, Zamantı Sulama Birliği Başkanları ve Yönetim kurulları, Melikviran, Tatar, Akmezar, Köprübaşı, Bostanlık, Culha, Güzelce, Süvegenler, Avsarsöğütlü, Atmaca, Böke Köylerinin Muhtar ve Çiftçileri katıldılar.Yapılan dualar ve ikramlar sonrasında pancar tohumları toprakla buluşturuldu.

        (SK)

        15.04.2016 09:19:27 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kayseri haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kayseri Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler