Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞEHİT VE GAZİ TORUNLARI ÇANAKKALE'DE

        - BALKAN ÜLKELERİNDEN ÇANAKKALE SAVAŞINA KATILAN ŞEHİT VE GAZİ TORUNLARI 101 YIL SONRA ÇANAKKALE'YE GELDİ

        GÜRKAN DÜZENLİ

        ÇANAKKALE (İHA) - Balkan ülkelerinden gelerek Çanakkale Savaşlarına katılan şehit ve gazi torunları, 'Uluslararası Çanakkale Buluşması' projesi kapsamında 101 yıl sonra Çanakkale'ye geldi.

        Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıkları, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Valiliği, Lapseki ve İstanbul Eyüp Belediyesi ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında, dün Çanakkale'ye gelen, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk'ta yaşayan 101 şehit ve gazi yakını, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nı gezdi. İlk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyünde bulunan Namazgah, Mecidiye Tabyaları ve Seyit Onbaşı Anıtı'nı ziyaret eden 101 kişi, daha sonra Şehitler Abidesi'ne geldi.

        Burada duygusal anlar yaşayan 101 şehit ve gazi torunu, Atatürk anıtına çelenk bırakarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu topraklarda olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Bosnalı Hatice Hamzagiç, "Benim rahmetli babam Ahmet Hamzagiç, Çanakkale savaşına katılan sancaklı gönüllülerden biriydi. Çanakkale savaşına katılmasının yanı sıra benim rahmetli babam, Çanakkale sancak bölgesinden Çanakkale savaşına 12 bini aşkın gönüllü askeri buraya getirmiş. Çanakkale zaferinin kazanılmasına çok büyük rolü olmuştur. Ben her namazımda Çanakkale şehitlerine ve gazilerine dualarımı gönderiyorum. Çanakkale şehit ve gazileri her zaman benim rüyamdadırlar. Rahmetli babamın söylediklerine göre Çanakkale savaşında her gün çok sayıda gönüllü asker şehit oluyordu. Babam, zaferin kazanılmasından bir süre sonra Mustafa Kemal Paşa'nın 7 ay boyunca misafiriydi. Mustafa Kemal Paşa kendisini niye misafir etti? Çünkü Çanakkale savaşının kazanılmasında büyük rolü olmuştu rahmetli babamın" dedi.

        Proje Koordinatörü Feridun Cesur, "8 ülkede köy köy, şehir şehir, kasaba kasaba gezerek bu isimleri tespit ettik. Her yıl Avustralya ve Yeni Zelanda devletleri buraya yüzlerce binlerce insanı getiriyor. Buradan bir çığlık atsak oradan duyabilecek kadar yakın Balkan ülkeleri, onların evlatları ve dedeleri burada şehit oldular. Gazi olanlar kimi kolunu kimi bacağını burada bırakarak ülkelerine döndüler. Onların torunları şuanda buraya gelen o insanlar. İlgi bekliyorlar, saygı bekliyorlar. Türk halkından saygıyı her zaman gördüler, ama ilgiyi çok fazla gördüklerini düşünmüyorum. Çünkü, aradan 101 yıl geçmiş ve 101 tane şehit ve gazi yakınını biz bugün getirebiliyoruz" dedi.

        Projenin Çanakkale Koordinatörü Mahmut Akkuş ise, "Avustralya ve Yeni Zelanda'dan torunların buraya gelip bölgeyi ziyaret ederlerken Osmanlı coğrafyasından da insanların gelmelerini istedik. Bu elbette yoğun bir çalışmanın ürünü. Çanakkale'de unutulan avazımız belgeseliyle birebir şehit ve gazi torunlarına ulaşılarak ve onların emanetlerine ve hatıralarına da ulaşılarak çok önemli bir çalışma gerçekleşti 101'inci yılda 101 şehit ve gazi torundan ahde vefa projesi kapsamında" diye konuştu.

        101 kişilik şehit ve gazi torunu, Çanakkale'deki ziyaretin ardından Ankara'ya hareket edecekler.

        (GD

        04.05.2016 14:52:14 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çanakkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çanakkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler