Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KENT ULAŞIMINDA YENİ SİSTEMLER

        GÜRKAN DÜZENLİ

        ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale Belediye Meclisi, 2016 yılının Mayıs ayı meclis toplantısında şehir içi trafiğiyle ilgili yeni kararlar görüşüldü. Gündem maddeleri arasında yer alan Akıllı Bisiklet Sistemi, meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.

        2016 Nisan ayı meclis toplantısında ilk olarak ele alınan Deniz Taksi ve Akıllı Bisiklet Sistemi, Ulaşım ve Plan ve Bütçe Komisyonu havalesinden sonra tekrar meclis gündemine alındı. Belediye Meclis Kararı ile hayata geçirilecek projelerin, Çanakkale'nin deniz ve kara ulaşımında yeni ve rahatlatıcı çözümler sunması hedefleniyor. Ayrıca Akıllı Bisiklet Sistemini kullanmak isteyenler için yürütülen çalışmalar kapsamında, kişiye özel kent kart uygulaması gelecek.

        AKILLI BİSİKLET SİSTEMİ HAKKINDA

        Çanakkale Belediyesi kent içi erişimi kolaylaştırmak, toplu taşıma sistemlerini besleyici nitelikte ara imkanlar oluşturmak, çevresel ve sürdürülebilir bir ulaşım aracının kullanılmasını özendirmek için elektronik bisiklet kiralama sistemi kuruyor. Projenin adı 'Çanakkale Belediyesi Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ve Bisiklet Kullanımını Teşvik Projesi' kısa adıyla 'ÇABİS' olan proje kapsamında öncelikli olarak kentte var olan bisiklet ağını artırmak için çalışmalar başlatıldı. Bisiklet yolları mavi renk ile boyanırken, aynı zamanda uyarı levhaları ile de belirgin hale getiriliyor. Kent içerisinde Kordonboyu, Çarşı Caddesi, Atatürk Caddesi, Sarıçay kenarındaki yürüyüş alanları, Aziziye Caddesi, Barış Kordonu, Troia Caddesi olmak üzere AVM'ler bölgesine kadar uzanan bir ringde bisiklet yolu için boyama ve işaretlendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bisiklet yollarının araç ve yayalar için de dikkat çekici bir hal alması sağlanıyor.

        'Çanakkale Belediyesi Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ve Bisiklet Kullanımını Teşvik Projesi' son olarak belediye meclis toplantısında da görüşüldü. Akıllı bisiklet sistemi Çanakkale Belediyesi sınırları içerisinde belirli bir bölgede kurulacak olan belirli haberleşme kanalları ile birbirleri ve merkezi sunucu ile haberleşen bisiklet istasyonları, özel üretilmiş akıllı bisikletler, bisikletlerin güvenli bir şekilde istasyonlarda tutulmasını sağlayan kilitli parklardan oluşuyor. Konumlandırılan 5 istasyon, Çanakkale kentinde, kamu binalarında, ticaret merkezlerinde, konut alanlarında ve ulaşım odaklarında bulunarak, bisiklet yollarının üzerinde bir ağ oluşturuyor. Bu şekilde her türde kullanıcıya hitap etmesi öngörülüyor.

        Sistem, ÇABİS Üye Kart, Kent Kart ve Kredi Kartı olmak üzere 3 farklı şekilde hizmet verecek. Akıllı bisiklet sistemini kullanmak isteyen bisiklet severler kiralama kioskundan veya park ünitelerinden şifreleri ile gerekli adımları izleyerek kiralama işlemini gerçekleştirebilecek. İhale aşamasında olan proje kapsamında Golf Çay Bahçesi, Şakir'in Yeri, Çanakkale Belediyesi Hizmet Binası, Barış Kordonu ve Burda17 AVM bölgesinde Akıllı Bisiklet Kiralama istasyonlarının yapılması planlanıyor. Ayrıca, toplu taşıma araçlarına bisiklet taşıma aparatları ile bisiklet kullanıcıları için metal bisiklet parklarının yapımı da planlanan çalışmalar arasında. Metal parklar bisiklet yolu ağı üzerinde belirlenen noktalara yerleştirilecek. Akıllı bisiklet sisteminin, kişiye özel kent kartı olan vatandaşlarda 5 TL'ye kiralanması düşünülüyor. Kişiye özel kent kartlarının, şu an sadece öğrenciler ve öğretmenlerde bulunduğu belirten komisyon sözcüleri bu uygulamanın kent içinde yaygınlaşacağını belirttiler.

        Öte yandan deniz taksi seferlerinin Kordon, Barış Kordonu, Kepez, Dardanos, Güzelyalı, Kilitbahir, Eceabat, Seddülbahir, Gelibolu, Bozcaada ve Gökçeada arasında yapılması planlanıyor.

        (GD)

        04.05.2016 17:25:42 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çanakkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çanakkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler