Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AKADEMİSYENLER KAHTA TURİZMİNİ DEĞERLENDİRDİ

        HÜSEYİN TÜRKOĞLU

        ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu'ndaki akademisyenler Adıyaman'daki zenginliklerin farkına varılması gerektiğini belirterek, turizm sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili olarak bazı değerlendirmelerde bulundu.

        Akademisyenler, özellikle Kahta sanayisinin sınırlı ve başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olduğunu, ilçenin gelir düzeyinin düşük olduğunu ifade ederek, turizm sektörünün Kahta için çok önemli olduğu vurgulandı.

        2 Bin yıllık bir tarihi ve kültürü içinde barındıran bir bölgede olduğumuza dikkat çeken Kahta Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Mahir Serdar Yılmaz, bölgemizin gerek coğrafik yapısı, gerek kültür çeşitliliği açısından ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

        Mahir Serdar Yılmaz, başta Nemrut Dağı olmak üzere, Arsemia, Yeni Kale, Eski Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü, Perre Antik Kent, Roma Çeşmesi ve daha birçok tarihi eser ile Adıyaman'ın bacasız sanayisi olduğunu kaydetti.

        Bölgenin sahibi olduğu zengin miraslara yeterince sahiplenmediğine dikkat çeken Yılmaz,

        "Turist geceleme sayısının arttırılmasına yönelik faaliyetlerin arttırılabilir veya yeni gezi lokasyonları üretilebilir. Konaklama işletmelerinin uluslararası standartları gözeterek iyileştirme ve yenileme çalışmalarına hız vermeleri mümkündür. Bölgede bulunan konaklama işletmelerinin faaliyet ve yenileme çalışmalarının devlet tarafından sübvanse edilmesi veya turizm kalite geliştirilmesi adına düşük faizli ve uygun vadeli kredilerin sağlanması, işletmecileri ciddi biçimde rahatlatacaktır. İşletmelerde çalışan personelin uluslararası standartlara uygun eğitimlerden geçirilmesi ve uygulama sahalarının geliştirilmesi sonucu Anadolu'nun uzak bir köşesinde yüksek kaliteli hizmetle karşılaşan turistlerin memnuniyetleri artabilir. Bakanlık birimlerinin sürekli ve çeşitli faaliyetlerle reklamasyon ve tanıtım faaliyetleri, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımı daha dinamik hale getirecektir. Ulusal ve uluslararası acentecilik uygulamalarının geliştirilmesi adına eğitimler, anlaşma ve protokoller imzalanabilir. Bölge yerel yönetimlerinin turistik tanıtım ve uygulamaları teşvik ve destek amacıyla festival, fuar, sergi, konser gibi faaliyetlerin yanı sıra uluslararası tanıtım adına yurtdışı tanıtım atağına geçmesi, yöre tanıtımı adına ciddi bir adım olacaktır. Devlet destekli projelerin daha gerçekçi ve yapıcı alanları hedeflemesi, bölge yararına olacaktır.

        Özellikle baraj kenarına yerleşik Kahta ilçesi, su sporları, tanıtım ve gezi amaçlı tekne turları, baraj balıkçılığı ile ilgili av yarışmalarına ev sahipliği yapabilir.

        Bölgede turistik potansiyeli yüksek komşu illere özellikle baraj komşusu illere tekne gezileri aracılığıyla gidiş ve dönüşler sağlanabilir, böylelikle konuk gecelemesi sayıları arttırılabilir.

        Bölgenin sahip olduğu tabiat zenginliği, trekking, dağ bisikleti gibi sportif öğelerle zenginleştirilerek tanıtılabilir ve bölge turizm öğeleri zenginleştirilebilir.

        Balon turları, planör veya paraşüt atlamaları gibi aksiyon ve enerji arayan turistlere yönelik faaliyetler incelenebilir ve yöremizde uygulanabilir olanları tespit edilebilir.

        Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde veya yörede uygun lokasyonlarda kamping gibi geceleme sayısı yüksek faaliyetler için alanlar tespit edilebilir ve uygulamaya konabilir" dedi.

        Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Ukav, Kahta'nın değerlendirilebilir büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek ilçenin gelir düzeyinin düşük olduğunu kaydetti.

        Ukav, "Kahta, pek çok kültüre merkezlik etmiş olan bir kültür ve turizm kentidir. Bu özelliğiyle turizm kenti ilan edilmiştir. Kahta, tarihsel, kültürel ve tabiat varlıkları bakımından oldukça zengin bir dokuya sahip olması nedeniyle kültür turizmi, kırsal turizm, dini turizm ve diğer turizm çeşitleri yönünden büyük bir potansiyele sahiptir. Sanayisi sınırlı, başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Kahta'nın, gelir düzeyi düşüktür. Bu nedenle turizm, Kahta için bir kurtarıcı sektör konumundadır.

        Kahta su ürünleri avcılığı açısından da uygun ortamlar sunmaktadır. İlçede bulunan birçok akarsular ve en önemlisi Atatürk Baraj Gölü büyük bir olanak sağlamaktadır. Sportif olta balıkçığına meraklı turistler çok rahat bir şekilde bu heveslerini giderebilirler. Bütün bunlara paralel olarak, Atatürk Baraj Gölü'nün belli bir bölümü rekreasyon alanı olarak düzenlenebilir, içinde restoranı olan tekne turları düzenlenerek, göl çevresindeki tarihi ve doğal güzellikleri izlenebilir, böylece Kahta'da ortalama kalış süresi artırılabilir. Kırsal turizm kapsamında düzenlenecek doğa yürüyüşleri için kamp yerleri olarak Kahta'nın kuzeyinde yer alan Sincik ve Gerger'in dağ köyleri kullanılabilir" diye konuştu.

        (AHM)

        07.05.2016 11:40:50 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adıyaman haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adıyaman Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler