Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ENGELLİ VE ENGELSİZLER KAYNAŞTI

        AHMET ARSLANTAŞ

        ADIYAMAN (İHA) - Türkiye Beyazay Derneği'nin başlattığı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen 'Aşmak İçin Haraket Et' Projesi kapsamında gerçekleştirilen 'Gönülden Gönüle' programında engeliler ve engelsizler kaynaştı.

        Türkiye Beyazay Derneği, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın destekleri ile başlattığı 'Aşmak İçin Hareket' kampanyası Adıyaman'da hayata geçiriyor.

        Aşmak İçin Hareket kampanyası kapsamında Adıyaman Valiliği, Adıyaman Belediyesi ve Adıyaman Üniversitesi'nin katkıları ile gerçekleştirilen etkinlikte engelli ve engelsiz çocuklar birlikte çeşitli spor dallarında spor yaparak, kaynaştılar.

        Etkinlik öncesinde Adıyaman Valiliği toplantı salonunda Türkiye Beyazay Derneği ile Adıyaman Valiliği arasında projenin işbirliği protokol imzalandı. Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ve Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva arasında imzalanan protokol törenine, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri İbrahim Halil Fırat, Salih Fırat, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Dimez, Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan, Beyazay Derneği Adıyaman Şube Başkanı Ayla Pektaş katıldı.

        İmza töreninde konuşan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, amaçlarının engelliler ile engelsizlerin kaynaşmasını sağlamak olduğunu belirterek, "İnşallah kısmet olursa Adıyaman'da engelli vatandaşlarımızla engelli olmayan vatandaşlarımızı kaynaştırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca aynı zamanda engelli vatandaşlarımızın arasındaki bireylerin seçimini yaparak, içlerinde spor yapabilecekleri ayırt etmek için bu toplantıyı yapmış bulunuyoruz. Bizim hem Milli Eğitim müdürlüğümüz, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü ile Adıyaman Valiliği olarak protokolde yer alan hükümlülüklerimizi yerine getireceğiz. Bu protokolün ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

        Protokol sonrasında protokol üyeleri Karaali mahallesinde bulunan tartan pistine geçerek burada engelli ve engelsiz sporcularla bir araya geldi. Burada sporcular çeşitli spor dallarında spor yaptı. Türkiye'de dereceye giren engelli sporculara hediyeler verildi.

        Törende konuşan Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Adıyaman'a Uluslar arası Engelliler kolejinin yapılacağını kaydedererek, "Biz engelliler olarak dışlanmak istemiyoruz. Biz şu tablonun her yerde her an için olmasını istiyoruz. Aynı Adıyaman'ın bütün dünyaya örnek olmasını istiyoruz. Adıyaman şehrindeki engelli ve engelsizlerin bir arada olması, engellilerin bir arada birlikte bir aktivite yapması, spor yapmaları son derece önemlidir. Adıyaman'dan başlayan bu hareket dalga dalga bütün ilçeleriyle bütün illeriyle, komşu illeriyle bütün Türkiye'yi sarsın. Engelli insanlar çalışabilir mi, çalışabilir. Eğitim alabilir mi, eğitim görebilir mi görebilir. Sosyal hayata katılabilir mi, evlenip yuva kurabilir mi, kurabilir. Peki bunlar olurken niye sıkıntı çekiyoruz. Çünkü engelliler ve engelsizler birbirini tanımıyorlar. Türkiye ilk defa Adıyaman'da uluslar arası engelliler koleji kuruluyor. Arazisi teslim ve tahsis edildi, işlemler başladı. Engelliler için bir kolejden bahsediyorum, uluslar arası olacak, komşu ülkelerden insanlar buraya gelip, engelli çocuklar buraya gelip eğitim görecekler. Görme engelli, işitme engelli, bedensel engelli ve Türkiye'den tabi ki engelliler seçilerek buraya gelecekler. Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde eğitim alacaklar" dedi.

        Beyazay Derneği Adıyaman Şube Başkanı Ayla Pektaş, engelliler ile engelliler arasında ki arkadaşlık ile ilgili yapılan kamuoyu araştırmasından bahsederek, "Engelsiz bireylerimizin yüzde 50'sinin yani bu sahada olan, okulda eğitim alan, işyerinde çalışan, sokakta yürüyen insanlarımızın yarısının hiç engelli arkadaşı olmamış" ifadelerini kullandı.

        Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Seyit Ahmet Bağcı ise konuşmasında, "Adıyaman'da 5 engelli spor derneği, 321 faal engelli sporcumuz bulunmaktadır. Bu proje kapsamında inşallah ilimizdeki tüm engellileri, Beyazay Derneğimizin yoğun gayretleri, Belediyemizin, Valiliğimizin destekleriyle tüm gençlerimize spor yaptırmayı, kaynaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

        Adıyaman Vali Yardımcısı Levent Öztin ise, devletin engelliler konusunda yaptığı yasal düzenlemelerden bahsederek, toplumsal duyarlılığın bu konuda arttırıldığına dikkat çekti.

        (AHM)

        09.05.2016 14:51:34 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adıyaman haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adıyaman Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler