Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        JEOTERMALE KARŞI DÜZENLENEN KERMES EYLEME DÖNÜŞTÜ

        HÜSEYİN ÇETİNKAYA

        AYDIN (İHA) - Aydın'ın Efeler ilçesinde, il geneline kurulan jeotermal tesislerin çevreye etkilerini göstermek için düzenlenen kermes eyleme dönüştü.

        Aydın Çevre ve Doğa Derneği Germencik Temsilciliği tarafından Efeler Sevgi Yolu'nda düzenlenen etkinlikte kermesta incir, gözleme, börek ve yerel ürünler sergilendi. Sendika ve sivil toplum örgütlerinin desten verdiği kermeste "Bırakın Aydın'ın dağlarından yağ, ovasından bal aksın", "Kanser olmak isrtemiyoruz" ve "Aydın'nın gerdanlığı jeotermal değil incir, zeytindir" pankartların yer aldı.

        Bir süre sonra jeotermale karşı tepki eylemine dönüşen etkinlikte konuşan Aydın Çevre ve Doğa Derneği Germencik Temsilcisi Baykan Uğur, "Bizim sıkıntımız bölgedeki jeotermal tesislerin çalışma prensipleri ile olan alakadır. Yapılan çalışmalar yasalara uyulmadan yapılmaktadır. Jeotermalden enerji üretimi sonucu meydana gelen akışkanlar maalesef derelere, çaylara ve oradan da Büyük Menderes Nehrine verilmektedir. Son zamanlarda suyumuz aşırı derecede kirlenmiş durumdadır. Akışkanlar ağır metaller ve dolayısıyla kimyasal maddeler içermektedir. Suyu kirleten bu ağır metaller önce toprağı ve daha sonra da bitki bünyesine geçerek zara vermektedir. Bölgede tükettiğimiz kültür bitkileri insanlarımız tüketmektedir. Yeraltı zenginliğimizden yaralanalım ama yer üstü zenginliğimize zara verip kaybedeceksek bundan endişeliyiz. Dünyanın hiçbir yerinde yetişmeyen pamuk ve incir üretimi gerçekleştirilmektedir. Bölgede yaşayan insan sağlığı ve bitki örtüsü bizim için değerlidir. Bu sebeple jeotermale hayır dememizin sebebi budur" diye konuştu.

        Güvenlik önlemlerin de alındığı gösteride, gruplar daha sonra olaysız dağıldı.

        (MB-Y)

        09.05.2016 15:12:47 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Aydın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Aydın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler