Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇORUM'DAKİ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KURUMLARI TANITILDI

        - ÇORUM MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ SEYİT ALİ BÜYÜK;

        - "KAS GÜCÜNÜN YERİNİ BEYİN GÜCÜ ALDI"

        M. MUTTALİP YALÇIN

        ÇORUM (İHA) - Çorum'da bulunan mesleki ve teknik eğitim kurumlarının tanıtılması amacıyla etkinlik düzenlendi.

        Hitit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıya Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, okul müdürleri ve rehber öğretmenleri katıldı. Mesleki eğitimin önemine dikkat çekilen toplantıda, öğrencilerin potansiyelinin belirlenmesi ve yönlendirilmesi noktasında büyük görevler düştüğüne vurgu yapıldı.

        Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, bugüne kadar sanayide kas gücünün önemine işaret ederek, artık kas gücünün yerini beyin gücünün aldığını söyledi. Büyük, geleceğe yön verebilecek, ülkesine yatırımlar yapabilecek gençleri bu alana yönlendirmenin önem arz ettiğini belirtti.

        Eğitimin beşikten mezara kadar olduğunu kaydeden Büyük, eğitimin okullarda başladığını, daha sonra öğrencilerin ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelere yönlendirildiğini ifade etti. Okul öncesi eğitimde 5 yaş grubunda okullaşma oranın yüzde 90 seviyelerinde olduğunu açıklayan Büyük, Çorum'un Türkiye'de çok iyi bir yerde olduğunu ifade etti.

        İlkokulda merkez dışında tüm ilçelerde normal öğretim, merkezde bazı okullarda ikili öğretim, ortaokullar da Alaca'da bir okul, merkezde bazı okulların dışında tüm okullarda normal eğitim verildiğini anlatan Seyit Ali Büyük, "Lise noktasında TEOG sınavı sonucunda yerleştirmelerimiz oluyor. Kontenjanlarımız yeterli. Öğrencilerimiz istedikleri liselere yerleşiyorlar. Kontenjan konusunda yaptığımız iyi planlama nedeniyle sorun yaşamıyoruz. Çocuklarımızın mevcut becerileri, ileriye yönelik hedefleri noktasında rehberliği yapacak kişiler rehber öğretmenlerimizdir. Bu noktada hangi okullarımız var, yığılmayı önleme ve çocuğun başarısını en iyi bilen yine rehber öğretmenlerimizdir. Anadolu lisesi noktasında oluşmuş bir algı var. Bütün çocuklar Anadolu lisesine gitmek istiyor. Bazı çocukların meslek lisesine gitmesi onların geleceği açısından daha önemlidir. Meslek liseleri olarak sayılara baktığınızda şuan 12. sınıfta 2 bin 219, 11. sınıfta 2 bin 82, 10. sınıfta bin 923 öğrencimiz var. Yeni açılan meslek liseleri ve kontenjanlara rağmen öğrenci sayısında azalma var. Çorum bölgesinin en önemli sanayi merkezlerinden bir tanesi. Bunun için Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bir meslek lisesi açtık. Bugüne kadar sanayide kas gücü çok önemliydi, şuanda kas gücünün yerini beyin gücü oldu. Orada geleceğe yön verebilecek, ülkesine yatırımlar yapabilecek gençleri bu yöne yönlendirmek daha önemli" dedi.

        Son dönemde endüstrideki mekanik, elektronik, otomasyon ve bilgisayardan oluşan uygulamanın önem arz ettiğini söyleyen Büyük, "2050 yılına kadar kas gücüyle değil, bilgisayar döneminin öncü olacağı yapılan planlamalarda görülmektedir. Bugüne kadar yapılan güzel yönlendirmeleri biraz daha farkındalık oluşturup, daha iyisini, en iyisini nasıl yapabiliriz bunun gayreti içerisindeyiz. Eğitim sürekli değişiyor, sürekli yenileniyor. Dün herkes bulunduğu şehirde iş yaparken, bugün dünya çapında işlere imza atıyor. Oturduğunuz yerden üretim yapıp, kazanç sağlıyorsunuz. Eğitimde buna hazır hale gelmeli. Sanayide dil bilmek çok önemli. Sanayiciye ara veya kalifiye eleman noktasında dil bilen bireyler yetiştirmemiz çok önemli. Şuan hazırlanan taslak kanunlaşırsa eğer okul ve sanayinin işbirliğini daha da güçlendirecek uygulamalar ortaya çıkacak. Sanayide eğitim alarak çalışmak gündeme daha fazla girecek. Buda sanayicimizi daha fazla güçlendirecek. Üniversite ve sanayicilerimizle işbirliği protokolleri yapıyoruz. birlikte olmak çok önemli. Okuldan mezun oluyorlar sanayiye geliyor fazla bir şey bilmiyor diye şeyler duyuyorduk. Şuanda Milli Eğitim, Üniversite ve Sanayi işbirliği içerisinde Türkiye'de yeni oluşumlar yeni devrimler yapılıyor. Tüm bu çalışmalar ülkemize daha iyi hizmet edebilmek ve bize emanet edilen çocuklarımızı daha iyi yetiştirmek için. Meslek edinmek bir altın bilezikti. Bir mesleği olsun insanlar diyordu. Meslek liselerimiz bütün müştemilatları ile öğrencilerimizi bekliyor. Velilerimiz okullarımızı gezebilirler. Meslek lisesine göndermek isteyen veliler çocuklarıyla okullarımızı gezsinler" diye konuştu.

        (MMY-BÖ)

        11.05.2016 14:34:52 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çorum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çorum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler